играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Въображението често ще ни пренася в светове, който никога не са съществували. Но без него ние никъде не бихме попаднали.

Карл Сейгън

 

Воображение будет часто переносить нас к мирам, которых никогда не было. Но без этого мы никуда не попадём.

Карл Саган

* * *
 
Да станеш профи играч в Корея
Вейцилогия - Корейски загадки
Автор: Чи Хюн-нам, Корея   
Петък, 20 Юни 2008г. 12:13ч.
През шестдесетте години, в които има прафесионално Го (бадук) в Корея, има само около 210 профи играчи , от които 42 са жени. Както и в други спортове в Корея, да станеш професионален бадук играч – означава дълъг и труден път. В Корея, сертифицирания студент, който изучава бадук в Корейската Бадук Асоциация (Hankuk Kiwon), с цел да стане професионал играч се нарича йонгусаен (yeongusaeng)=. По всяко време в йонгусаен лигата има около 120 момчета разделени на 10 класа, и 48 момичета разделени на 4 класа. Клас 1 е най-силния при момчетата и момичетата. Турнир между йонгусаен се провежда всеки месец и има хора, които се предвижват нагоре и надолу в тези класове. Когато нов йонгусаен получи правото да влезе в лигата, той\тя отива в най-слабия клас, независимо каква сила има.

Има квалификационен турнир за селекция на нови йонгусаен на всеки 4 месеца. За да бъде избран кандидата трябва да бъде под 18 години и в топ 12 от стотиците участващи в квалификационния турнир. Всеки месец, четири от тези новодошли имат честа да се присъединят към към нй-слабия йонгусаен клас, на мястото на студенти, които отпадат от там, заради слаби резултати.

Съревнованията между йонгусаен, включително и новодошлите, за правото да попаднат в по-високите класове или за да не отпаднат са изключително напрегнати. През уикендите, когато няма игри в лигата, йонгусаен употребяват повече от времето си да изучават бадук. Те разиграват професионални игри, преглеждат собствените си игри от йонгусаен лигата, изучават нови джосеки варианти, решават задачи (цуме го), и играят с други йонгусаен. Някои от йонгусаен, чиято възраст варира от 8 до 18, дори напускат регулярните училищни занимания, за да имат повече време да изучават играта. Те изучават играта от сутрин до вечер, с изключение на времето през които правят физически упражнения за да запазят добрата си спортна форма.

Съществуват около 15 частни Бадук Академии (Baduk Dojang), имайки между 10 и 20 йонгусаен студенти. Повечето от учителите от тези частни академии са професионални играчи, и те играят учебни игри и ги преглеждат със студентите. Отделно от йонгусаен във всяка академия има други студенти, които желаят да придобият този статус, броят им варира от 50 до 150. Това означава, че има по всяко време повече от 1000 студенти, които желаят да станат йонгусаен.

Обаче броят на студентите, които имат способностите да станат професионалисти е много малък. Числото на новите професионалсти варира всяка година според ситуацията на корейската бадук сцена, но винаги е под десет. През последните години новите професионални играчи с правят по следния начин: три играча от йонгусаен турнир и пет, които печелят в ежегодния професионалния квалификационен турнир. Студентите по-възрастен от 18 години напускат технически йонгусаен лигата.

Напрегността на съревнованието да станеш професионален играч, нещастните студенти, които напускат лигата ставайки на 18 години са реалности. Много от тях развиват бъдеща кариера с нещо свързано с бадук, защото те обичат играта много. Обаче, дори за тези които продължават по професионалния път, пътят е труден и дълъг.

От книгата "Baduk, Made Fun and Easy 2"
Публикува се с разрешение на автора
Превод от английски: Йони Лазаров

 
 
* * *