играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.

Confucius


Избери си работа, която обичаш, и ще излезе така, че няма да работиш и ден през живота си.

Конфуций

* * *
 
Компютърът победи профи-играч по шоги
Вейцилогия - Японски загадки
Автор: Weiqiland.net   
Петък, 05 Април 2013г. 16:27ч.

Shinichi Sato

Компютърна програма победи професионален играч в мач по шоги (японски шах), съобщава агенция Kyodo.

Двубоят между японеца Шиничи Сато (Shinichi Sato) и програмата Ponanza, от която човекът е претърпял поражение, се е провел в Токио на 30 март 2013 г. Съобщава се, че в началото на мача Сато е имал предимство, но по средата на играта е направил няколко грешки и е загубил.

Мачът се е провел в рамките на турнира "Майстори на шоги срещу машини" (Shogi Master Versus Machine). В турнира участват петима играчи и пет професионални програми. Играта между Сато и Ponanza е била втора по ред, в първата е спечелил играчът. Третият двубой ще се проведе на 6 април.

Shinichi Sato

Програмата Ponanza е създадена от 27-годишния Исей Ямамото (Issei Yamamoto). Разработчикът е присъствал на мача със Сато. Както пояснява вестник "Асахи Шимбун", Ponanza е способна да предвиди повече от 30 милиона сценария за развитие на играта.

През 2012 г. програмата Bonkuras, разработена във Fujitsu Laboratories, победи в мач по шоги Кунио Ененага (Кунио Yonenaga), но тогава играчът е участвал със статус любител. В продължение на няколко десетилетия Ененага е считан за един от най-добрите шоги състезатели, но през 2003 г. той се оттегля от професионалните турнири.

shogi

Шоги принадлежи към категорията на логически игри и е подобна на шах. Мачовете се играят с четиридесет фигури върху дъска с размери девет на девет клетки, на която липсват черни и бели полета. Първата програма за игра на шоги се появява през 1970 г. Освен турнира "хора срещу машини", се провеждат състезания по шоги, в които участват само компютри - например, World Computer Shogi Championship.

За най-известното поражение, което човек е претърпял от машина в логическа игра, се счита загубата през 1997 г. на Гари Каспаров от шахматния суперкомпютър Deep Blue, разработен от IBM.

 

Източници: KALDATA, LENTA.RU, Корреспондент.eu

 
 
* * *