играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Принципът на водата e идентичен с принципа на игра на Го. [Протичането на партия Го не е по-различно от начина, по който тече водата.] Който може да прилага принципа на водата в играта си, побеждава. Който не може - губи.

Оуян Сю

* * *
 
VII-ми Български Го Шампионат’2010
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Вторник, 11 Май 2010г. 10:06ч.

VI-ми  Български Го Шампионат’2009

 

На 6-7 май 2010 се проведе за седми път Български Го Шампионат (БГШ).  На шампионата взеха участие 15 играчи, главно от София, но също така дойдоха и представители на Варна, Русе, Силистра, Свищов и Елин Пелин.  Председателят Боян Александров откри шампионата с кратко приветствено слово и  призова присъстващите да почетат с едноминутно мълчание паметта на основателя и първия председател на Българска Го Асоциация (БГА) – Йони Лазаров (19.01.1963-22.04.2010 г.). „Без Йони Лазаров, който постави началото на БГШ, нямаше да сме тук, на този шампионат. Ще го запомним с добро, защото сме му много задължени. Той направи най-много от всички нас за развитието на Го в България. Светла му памет!” – каза Боян Александров.


На БГШ взеха участие т.г. две девойки – Магдалена Младенова и Милена Методиева. БГШ се проведе съобразно минималните изисквания за европейски турнир клас А (60 мин на партия и бьо-йоми 3х20 сек.). След оспорвана борба първите три места заеха, както следва: Магдалена Младенова, Александър Иванов и Иван Иванов – всички от София. На таз годишния БГШ рефер беше Ст. Трайков, а арбитражната комисия бе в състав: Боян Александров, Ал. Иванов и Ал. Савчовски.

 

Магдалена Младенова Магдалена Младенова

Шампион по Го на България за 2010 г. е Магдалена Младенова (на 14 г.), с пет партии и пет победи. За първи път в историята на шампионатите победител е момиче, което е една приятна изненада за българското Го. През последните години тя бележи следните турнирни участия, израствайки като състезател:

- През 2007 г. започва да участва в турнирите, организирани от Емил Иванов в 18 СОУ.

- В 2008 г. тя става шампион по Го в 18 СОУ.  Магдалена убедително заема първо място на всеки от четирите турнира от веригата „Го Мтел’2008”, проведени в месеците от февруари до юни в 18 СОУ и организирани от Емил Иванов.

- 7-9 март 2008 г. -  XIII Младежки Европейски Го Шампионат в гр. Микулов, Чехия; тя е в състава на българския юношески отбор с ръководител Емил Иванов.

- 3-18 окт. 2008 г. – Първа Световна олимпиада по интелектуални игри (WMSG) в Пекин, Китай; тя е в състава на българския отбор с капитан Йони Лазаров.

- 5-8 март 2009  - XIV Младежки Европейски Го Шампионат в гр. Баня Лука, Босна и Херцеговина; тя е в състава на българския юношески отбор с ръководител Емил Иванов.

 

М. Младенова, 6БГШ, 4 място, награждаване

 

- 26-27 юни 2009 г. тя зае 4-то място на VI-ия Български Го Шампионат, организиран от Йони Лазаров и Константин Байрактаров (на снимката, момент от награждаването).

 

- 4-7 март 2010  - XV Младежки Европейски Го Шампионат, гр. Сибиу, Румъния; заема 11 място в категорията под 16 г.


-  6-7 май 2010 г. зае първо място на VII-ия Български Го Шампионат и стана шампион на България. БГШ премина под звездата на Маги!

На нея се пада честта тази година да представи България на Световното първенство за купата на премиер-министъра в Корея (3-th KPMC). Да й пожелаем успешно представяне и да ни радва с бъдещите си успехи.

* * *

На Общото събрание на БГА на 8 май 2010 се излъчи нов Управителен съвет в състав: председател Цветомир Върбанов (Варна), зам-председател Любомир Яшов (Сф.) и членове Хр. Табаков (Сф.), Ив. Иванов (Сф.) и Т. Недев (Русе).

Цв. Върбанов сподели, че обмисля да организира през август детски турнир във Варна. Теодор Недев изказа намерение да проведе турнир по Го в Русе в памет на Йони Лазаров.

 

Виж също: Peter Dijkema, 14-YEAR-OLD GIRL SWEEPS BULGARIAN CHAMPIONSHIP, AGA, May 13, 2010

Бележка: Използвани са снимки от 6 БГШ'2009, очакваме актуални.

 
 
* * *