играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The Way of Heaven is to benefit others and not to injure.The Way of the sage is to act but not to compete.
Lao-tsu


Пътят на Небето е да подпомага другите и да не ги наранява. Пътят на мъдреца е да действа, но да не преиграва.
Лао Дзъ

* * *
 
Семинар по китайски шах (сянци) във Велико Търново
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Георги Иванов   
Четвъртък, 03 Юли 2014г. 10:48ч.

сянци

В събота, 27 юни, 2014 г. в Институт “Конфуций” във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се проведе семинар по китайски шах или сянци с водещи Евелина Керчева и Теодор Недев от Русе (BMST). В семинара се разгледа въпросът за произхода на шахматната игра и разпространението на шахматните варианти на Изток и на Запад. Стана дума и за концептуалните прилики и разлики между шахмат и Го (вейци).

Интересна е историята на възникването и разпространението на различните видове шах. Първообраз и предтеча на различните видове шах е индийската игра чатуранга. В чатуранга има четири армии, всяка състояща се от по осем фигури, разположени свастично на дъска с 64 квадратчета. Особеност на чатуранга е, че в нея се използват зарове, определящи ходовете на противобостващите страни. По-късно в следващите видове шах тези армии се обединяват в две и се премахват заровете. Идеята за играта се заражда в Индия и отразява кастовата й система.

Използването на зарове отразява представата за предопределието или провидението, т.е. божествената съставляваща в човешките съдбини. Премахването на заровете, което става под влияние на будизма, означава преминаване към новата парадигма, според която всеки сам е творец на съдбата си и не съществува божествена намеса в човешкия живот. Можем мимоходом да си припомним мисълта на Алберт Анщайн – „Бог не си играе на зарове“, но също така трябва да отбележим, че предопределието, ако го има, то не се основава на случайния фактор, а трябва да може да бъде логически обусловено, доколкото се счита, че Вселената е изтъкана „разумно“ от причинно-следствени връзки.

От една страна, шахматът е символ на кастовото устройство на обществото, а от друга - представлява силов, директен сблъсък и изобразява една битка. Г-н Теодор Недев сравни шахмата с играта Го, която не представлява само битка, а и управление (мениджмънт).  Любопитно е, че в Го 80% от ходовете са за създаване на позиция или потенциал, а останалите 20% са конкретни битки. Широкоизвестно е твърдението, че шахматът е едно сражение, а Го – цяла военна кампания.

В шаха основно значение заема битката и сама по себе си партията шах представлява едно-единствено сражение. Тук може да се вметне, че едно от индийските определения за шахмата е „бодхичал“ – битка на интелектите, двубой на умовете, интелектуален дуел и т.н. Във връзка с управлението, той посочи, че с 80% от усилието се изгражда една държава, а с 20% - се упражнява контрол и защита на териотриалната й цялост. Като пример, изграждането се основава на земеделието, а охраната на територията и сдържането на нашественици зависи от армията.

Лекторът Теодор Недев посочи също, че игри като сянци и Го са играли ролята на матрици за предаване на знание и умствени умения сред управляващите в древността. Това той свърза и с  идеала за владетеля - чакравартин, който преминава през много ситуации без всъщност да ги е изживял.

След лекцията участниците в семинара имаха възможност да играят сянци с представители от “Движение за хармонично развитие на човека” (BMST). Благодаря на хората от “Движение за хармонично развитие на човека”, г-жа Евелина Керчева и г-н Теодор Недев за възможността да участвам в този интересен семинар за сянци.


Георги Иванов

 

още по темата:

Турнир по китайски шах в Русе

Русенци премериха сили с китайски шах

 
 
* * *