играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато  изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.

Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА

* * *
 
Русенци на Балканиада по Го в Румъния
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: БМСТ   
Четвъртък, 27 Май 2010г. 15:19ч.

Балканиада по Го в Румъния

 

В дните между 19-23 май Теодор Недев и Чавдар Черногоров, представители на сдружение „Движение за хармонично развитие на човека” БМСТ – гр. Русе, взеха участие в Балканиада по Го, състояла се в покрайнините на румънската столица – Букурещ.  В Балканиадата взеха участие над 50 състезатели от Румъния, Сърбия, България, Турция и Гърция, по традиция Румънската и Сръбската школи доказаха високото си ниво и взеха призовите места.

 

Стратегическата игра Го е добре известна на любителите на интелектуалните спортове от цял свят. В нейната философия и естетика са съчетани цялата мъдрост, красота и изисканост на източните култури и начин на живот. На своите почитатели играта дарява умствен покой, стратегическа и логическа интелигентност и естетическо познание за света, в който живеем.

Чрез усилията на своя най-добър играч (европейски шампион) и председател на Румънската Го Федерация – Каталин Тарану, нашите съседи са успели да създадат и развият десетки клубове за интелектуални игри в Румънските училища, в които стотици деца ежедневно учат и напредват в тази интересна материя.

Всеки, който е заинтригуван от играта, може да се запознае с правилата й в клубовете на БМСТ и в Русенската Библиотека „Любен Каравелов”, където редовно се преподават уроци по Го. Наскоро на 15.05.2008 г. в рамките на Националната библиотечна седмица "Модерната библиотека - достъпна за всички!", в сряда от 10 до 13 и от 14 до 17 ч., в Детския отдел на Русенската библиотека „Любен Каравелов” се проведе турнир по шахмат, Го и китайски шах.

Дали Русенската общественост ще отговори подобаващо на предизвикателството? Дали нашите деца ще изберат път на интелектуално развитие и международно признание? Дали след високите ни постижения в шахмата ще можем да докажем прословутата си природна интелигентност и в играта ГО - Императорът на черно–белите интелектуални спортове?


БМСТ


 

 
 
* * *