играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Ако бих могъл да играя Го с Бога, той би имал преимущество преди да стигна 50 хода. Бог е способен да прави безпогрешни ходове, а аз като нищожен човек нямам такава сила винаги да играя безпогрешно.

Го Сайген
* * *
 
Хроника на българското Го за 2012 г.
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Weiqiland.net   
Събота, 26 Януари 2013г. 21:45ч.

Играта Го 2012

Хрониката на българското Го и през изминалата 2012 г. е изпъстрена със събития. Благодарение на любителите на играта са се реализирали разнообразни по характер инициативи. Всичко това е радващо и показва, че популяризацията на играта Го в България продължава да следва своя ход. Какво се случи през годината на Дракона? Хрониката вече е пред вас.

*


На 22 март 2012 г. бе представена играта Го в пресцентър на БТА във Велико Търново, организатор Огнян Захариев, презентатор Тончо Демирев.

*

На 13-14 април 2012 г. се проведе Пролетен Го Турнир в Русе, организиран от BMST.

*

Празникът на китайската култура бе отбелязан на 19 април 2012 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Играта Го представиха К. Байрактаров и Свилен Павлов.

*
В предаването по БНТ "Денят отблизо с Мира", излъчено на 6 май 2012 г., представиха играта Го на тв-зрителите Любо Яшов, Николай Александров и Иван Иванов от Българска Го Асоциация.
*

От 7-ми. до 21 май 2012 г. Сердика Център в София беше домакин на уникална по рода си интерактивна изложба “China originals”. На нея бяха представени по достъпен начин традициите, бита и културата на древен Китай. Благодарение на интерактивните кътове, в които се състояха демонстрации на различни древни китайски практики и изкуства, посетителите можаха да усетят отблизо атмосферата и бита на източната страна. Играта Го  (вейци, уейци) представиха Любо Яшов, Иван Иванов…

*

На 12 май 2012 г. се проведе за 15-ти път Празник на Японската култура във Велико Търново, организиран от студентите по японистика във ВТУ. Играта Го представиха К. Байрактаров и Свилен Павлов.

*

В дните между 13-ти и 18-ти май 2012 г. се проведе за 33-ти път Световния любителски го-шампионат (33th World Amateur Go Championship, WAGC). Мястото, където си дадоха среща 56 топ-любители от целия свят, бе град Гуанджоу (Кантон), столицата на провинция Гуандун в Южен Китай. България се представи с участието на Иван Иванов (3k) от София, която се нареди на 47-мо място с 2 победи от 8 възможни.

*

На 19 май 2012 г. играта Го бе част от програмата на Нощта на музеите в София. В Националната галерия за чуждестранно изкуство (зала №17) играта Го представи Боян Александров.

*

През май излезе от печат книгата на Бранимир Събев "Човекът, който обичаше Стивън Кинг" с крими и хорър разкази, сред които е и първият български крими-разказ за Го, който спечели в 2006 г. първо място за студентки разказ в СУ. Книгата на Бранимир Събев на 29 май 2012 г. се появи на книжния пазар.

*

На 9-10 юни 2012 се проведе IX-ят Български Го Шампионат (БГШ) във Варна. В него взеха участие 30 играчи от София, Варна, Русе, Велико Търново, Елин Пелин, Свищов и Силистра. Първите три места заеха представителите от София. Шампион за 2012 г. стана Боян Александров, следващите две места заеха Магдалена Младенова и Милена Методиева. Хотел “Sunshine Magnolia & Spa 4*” и фирма „Аморея 16“ ООД осигуриха наградния  фонд и базата за провеждане на състезанието. Боян Александров даде интервю за БНР - Стара Загора, което се излъчи на 14 юни 2012, 11:15 – 11:30 ч., в което се прокоментира провелия се шампионат и се разказа за играта Го на слушателите на радиото.

*

По време на Седмия рожден ден на AnimeS-bg.com се проведоха демонстрации на играта Го. Събитието се проведе на 28 юни 2012 г. в Интерпред - София. Играта представиха Магдалена Младенова и Николай Александров.

*

На 4-5 август 2012 г. в САЩ се състоя първият Международен Го Симпозиум, в който изследователи от Азия, Европа и САЩ взеха участие в разглеждането на играта Го в нейните отделни аспекти - образователни, културни, исторически, литературни, художествени, научни, технологически и др. Организаторът на Симпозиума Питър Шотуел, известен изследовател на играта, представи работата на Константин Байрактаров - "Исторически хипотези и факти за играта Го във Виетнам". Това е актуализирана и основно редактирана версия на "Непознатата история на играта Го (ко-вей) във Виетнам" от 2010 г., публикувана в сборника с доклади от International Conference on Baduk в Корея.

*

На 17-19 август 2012 г. се проведе тридневен го-семинар, като част от програмата на Беглика-фест, с обучители Лилия Сазонова и Димитър Божилов.

*

Лекция, разясняваща основните принципи на играта Го, се проведе на 21 семпетмври 2012 г. с участието на Огнян Захариев и Валерия Генчева в Регионалния пресклуб на БТА във Велико Търново.

*

На 13-14 октомври 2012 г. на Международния турнир в Истанбул (Istanbul International Go Tournament) участваха четирима български играчи. Българската група включваше Катя Дурева, Бисер Недков, Алекс Савчовски и  Иван Иванов. Алекс зае 13-то място.

*

На 22 октомври 2012 г. излезе сборникът с разкази „Изборът” (изд. „Лингея”, 2012), в който са публикувани отличените творби от третото издание на международния конкурс за фантастика и фентъзи „Златен Кан”-2011. В сборника участват 27 автори. Книгата съдържа 368 страници. Писателят Бранимир Събев се представи с разказа „Играта на боговете”, в който става дума за играта Го.

*

От 25-ти до 30-ти октомври 2011 г. на VI-я Световен любителски шампионат за купата на премиер министъра на Корея (7th Korea Prime Minister Cup International Amateur Baduk Championship) в гр. Гвангжу (Gwangju) за България игра Боян Александров (1 дан). На шампионата участваха играчи от 70 страни. Боян отбеляза три победи и зае 46-то място.

*

На 31 октомври 2012 г. се проведе научна конференция в СУ „Св. Климент Охридски” под надслов „Япония – времена, духовност и перспективи” в чест на 60-годишния юбилей на професор дфн Бойка Цигова. Конференцията бе организирана от Специалност Японистика към Факултет за Класически и Нови Филологии, СУ. Докладът на К. Байрактаров на тема „Моменти от историята на играта Го в Япония” е публикуван в сборника с доклади от конференцията, който излезе от печат на 05.11.2012 г.

*

На 3 ноември 2012  членове на БГА участваха в Hackidemia - съвкупност от иновативни работилнички, където деца на възраст 5 – 12 г. се докосват както до новите технологии, така и до традиционни ценности . Основната цел на мероприятието е да се възбуди и поддържа, дори и при най-малките, интереса към технологиите и изкуствата. Иван Иванов и Мартин Михайлов  въвеждаха любопитни малчугани в играта.  Дори след официалния край на събитието имаше желаещи да се учат да играят Го. Домакин на събитието: SOHO- София.

*

От 14 ноември 2012 г. във Варна (Varna Lab) по инициатива на Цветомир Върбанов се провеждат редовни сбирки на го-играчите всеки четвъртък.

*

На 18 ноември 2012 г. в София Българска Го Асоциация съвместно с Център за култура и изкуство "Пъстър свят" организираха ателие "Да учим и играем заедно Го". Събитието се осъществи с участието на Иван Иванов и Станислав Бояджиев.

*

Катедра „Езици и култури на Източна Азия” и катедра „Кореистика” към Факултет по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски” организираха международната научна конференция на тема „Страните от Източна Азия и света – взаимоотношения и взаимодействия“, която се състоя на 26-27 ноември 2012 г. в Център за източни езици и култури - София. К. Байрактаров участва с темата "Играта Го в международните взаимоотношения в Далекоизточна Азия". Сборникът се очаква да излезе в 2013 г.

*

На 10 декември 2012 Огнян Захариев представи играта Го в галерия „Рафаел Михайлов”, Велико Търново. Мероприятието включваше въвеждаща лекция (15 мин) и сеанс с желаещите (45 мин). Събитието бе отразено от телевизиите „Видеосат” и „Евроком” и от агенция „Фокус”.

*

От 12-ти  до 19-ти декември 2012 г. в Пекин се проведоха за втори път Световните интелектуални игри - Sport Accord World Mind Games'2012. Отново те бяха излъчени и коментирани по RING.BG. Помощник-коментатори за излъчванията на състезанията по Го са играчите от Българска Го Асоциация - Ники Александров, Иван Иванов и др.


:)

Ако някое събитие е пропуснато, изпратете информация за него!

 
 
* * *