играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

"Скърцането на помпата звучи също толкова значимо, колкото музиката на небесните сфери"     

Торо

* * *
 
Логическите игри развиват спокойствието
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 20 Февруари 2011г. 17:24ч.

Фрагмент от програмата "България Днес" по БНТ от 17.02.2011. Съвместна продукция на БНТ-Свят и четирите регионални телевизионни центъра в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Основна тема на съвместния информационен блок е "Агресията сред децата". В репортажа от Русе се представиха дейностите на Сдружение за хармонично развитие на човека /BMST/ - Русе, в частност играта Го и ползата от нея за интелектуалното развитие на младите хора.

От русенското студио водещата предаването Петя Пантева ни въвежда в проблематиката:

Основната ни тема днес е "Агресията сред децата". Начало на тази така важна тема, за която обикновено се сещаме след поредния трагичен случай, в който деца стават убийци или жертви, даваме с кратък откъс от книгата ни на деня "Агресията от двигател на прогреса до бруталното насилие" [на Димитър Чавдаров]: Живеем в най-агресивния свят от възникването на човечеството и сме свидетели на рафинирана, цинична и безскрупулна агресия, която по жестокост и изобретателност не се среща дори и в дивата природа. Агресията се поражда още в люлката, развива се в семейството, усъвършенства се в училището и на улицата и става неизменен спътник за цял живот". Какво предизвиква насилието сред подрастващите, безобидни ли са ритниците в училищните коридори, как може да бъде преодоляно агресивното поведение, какъв е неговият отдушник?
...
Днес ви питаме, защо децата стават все по-агресивни, жестоки и брутални...

Репортерката Галя Пенчева на място в клуба по  логически игри на BMST интервюира Николай Василев, който изяснява, че Го се харесва на децата и обобщава, че "логическите игри развиват спокойствието". Нещо, което ни кара да се замислим, че подобни занимания като част от извънкласните дейности изобщо, могат да допринесат превантивно за намаляване на агресията в училище. Вижте клипчето.

 

Цялото предаване е достъпно на сайта на БНТ - България днес - 17.02.2011 г.

 
 
* * *