играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.
Aristotle


Без приятели, никой не би избрал да живее, въпреки, че има всички други блага.
Аристотел

* * *
 
Осми Рожден ден на Animes-bg.com
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Tатяна Лозева   
Петък, 12 Юли 2013г. 15:53ч.

animes-bg.com

На 6-ти юли в София –Интерпред се проведе поредното събитие, посветено на японската култура: Празник на сайта Анимес-бг, обединяващ от години любителите на японската анимация. На събитието имаше турнири по различни видео игри, косплей, кпоп-състезание и представяне на различни настолни игри. Играта Го също беше представяна на всички желаещи.  Animes-bg.com ежегодно организира и провежда най-големия и най-утвърдения форум за феновете на анимето и мангата в България.

Японската съвременна култура е в разцвет, който преля по целия свят. От японските бойни видео игри се преминава  в анимета с безкрайно въздействаща музика. Мангата в множеството си разновидности е превеждана и спечелила почитатели по целия свят. По всички книжарници днес в  България може да бъде открита и „Наруто“ , която вече се издава и у нас. Любопитно е да се види, какво обединява всички тези хора и как са взаимосвързани различните аспекти на съвременната японска култура.

Играта Го е прекрасна традиционна  източна игра,  докато  видео игрите са съвременно технологично изобретение. Общото между тях е, че има определени битки,  а също така, че в едното и другото е необходима огромна концнтрация и интуиция, граничеща с медитация. Няма изкуствен интелект, който да е победил човека в тях. В едните и в другите. Но, докато Го за мен е символ на хилядолетна приемственост, то мангата, която е на около 100 години, аниме, модерните забавни игри и т.н, в повечето случаи трудно се свързват с традиции, ритуали и ценности.

Аниметата са символ на разкрепостената индивидуалност, на свободата всеки да може да бъде какъвто си поиска, те са израз на разнообразието на този свят с неговата радост. В тях има за всекиго по нещо, и колкото и да си различен от останалите, това е ОК.

На събитието цял ден се разминавах с хора, които приличаха на извънземни, и това на никого не правеше впечатление.  Дори някои от хорат в тълпата имаха червени очи на черни ивици. Съвсем сериозно! Косплей състезанието роди битка на малки, сладки момиченца с шарени костюмчета, които размахваха гротескно огромни оръжия на супер тежка рок музика и други подобни явления с чаровни усмивки.

Костюмите на участниците не бяха обаче най-интересното. Самата публика, състояща се предимно от много млади хора ме впечатли най-много. Червени и синьозелени коси се носеха най-масово и имаше хора, които знаеха в кое ниво колко ръце имало дадено същество- 27 или 37. Избухваха в аплодисменти при вида на анимационно самурайче на екрана, което уважаваха безкрайно поради неизвестна за мен причина.

Boyan-Go

Бях впечатлена от широките усмивки на състезателите в про-гейм турнира „Leagе of Legent” и това, което ги обединяваше, за да отдадат времето си на точно определена много трудна игра. Точно както в играта Го, за да се усъвършенстваш и за да достигнеш майсторство, трябва да си отдаден и да обичаш играта.

Това е, може би, като изместване на фокуса на ежедневието и влизане в паралелна реалност. Какво откриваш там и дали то ти помага да бъдеш по-добър човек, само ти си знаеш.

Бих препоръчала на всички да се занимават повече с Го, която развива мисленето и ума. Упражнявана от елита на японското общество от край време и до днес, това е безпорно играта на всички игри. На събитието играта Го представих Боян Александров - двукратен шампион на България по Го (2009, 2012). Тази игра е ненадмината и несравнима по всякакви показатели - една духовна игра, разширяваща мисловния хоризонт. Супер-играта!

Сайтът Animes-bg.com и тази година събра своите фенове в модерен фестивал. Това, което кара възрастни хора да гледат анимации и да играят, е онова, което ме привлече. Донякъде разбрах защо.

 

Автор: Татяна Лозева

 
 
* * *