играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation.
Plato


Може да се открие повече за един човек с един час игра, отколкото с година разговори.
Платон

* * *
 
Играта Го на Есенните дни на Корея’2011
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Сряда, 30 Ноември 2011г. 13:02ч.

Играта Го на Есенните дни на Корея’2011

Есенните дни на Корея’2011 (25-27 ноември) в 18 СОУ „Уилям Гладстон” – София се проведоха по-скромно в сравнение с миналогодишно издание в НДК, което получи широк медиен отзвук. Въпреки това, тазгодишното събитие донесе не по-малко радост за почитателите на Корея и на източната култура, за което организаторите от  Eastern spirit получават заслужено поздравления.  За разлика от миналогодишното издание на Есенните дни, този път бе представена играта Го (сунгчанг бадук) като едно от съпътстващите мероприятия.

Играта Го на Есенните дни на Корея’2011

За миналогодишните Есенни дни се подочу, че играта Го не е била включена в програмата поради опасението, че била трудна игра за представяне пред широката публика. Сега се установи, че това не е съвсем така, доколкото имаше достатъчно желаещи да научат играта Го или да поиграят. Ключова роля това да се случи на втория ден от тези Есенни дни изиграха го-популяризаторът Емил Иванов от 18 СОУ и почитателката на корейската култура Татяна Лозева.

Играта Го на Есенните дни на Корея’2011

Играта Го, известна в Корея като „бадук”, има дълга история. Според най-ранните писмени свидетелства, играта бадук е била едно от любимите занимания на корейската аристокрация от VI в. Предполага се, че играта попада в Корея от Китай още по-рано с първите контакти между двете култури във вековете преди новата ера. Днес Китай, Япония и Корея са трите суперсили в играта Го. Корея в професионалното спортно Го е сериозен опонент на Китай и Япония. Макар по произход играта Го да е „некорейска”, тя има дълбоки традиции в Страната на утринната свежест.

Играта Го на Есенните дни на Корея’2011

За почитателите на играта Го подобни фестивали стават сами по-себе си още по-привлекателни. От една страна, включването на играта Го в тях е от значение за популяризирането й в България, а от друга – любителите на стратегически игри получават възможност да се запознаят с играта Го и посредством нея да се докоснат до източната култура, а впоследствие и да развият траен интерес. Тъй като играта Го е неразривна част от източната култура, тя успешно се вписва на подобни фестивали.

 


 
 
* * *