играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Сцена с Го в "Трон: Заветът"
Публикации - Стъклени перли
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 24 Януари 2011г. 20:46ч.

Quorra

Поредният филм, който привлече специалното внимание на любителите на Го е „Трон: Заветът” (Tron: Legacy) на Джоузеф Козински. Това е продължение на  научно-фантастичния филм „Трон” от 1982 г.  Премиерата на новата лента се състоя  на 17 декември 2010 г. Пред киноманите се разкрива един дигитален свят, в които си има свои закони и проблеми. Сам Флин (Гарет Хедлънд) е 27-годишен компютърен специалист, чийто баща Кевин Флин (Джеф Бриджис) е изчезнал преди 20 години. Търсейки баща си, Сам Флин попада в създадения от него виртуален свят на интелигентни програми и компютърни игри. Там той се запознава и сприятелява с програмата Куора (Оливия Уайлд), която го завежда при баща му. Героите в кибер-сагата преминават през низ от приключения, които задържат вниманието на зрителя до края на филма.

tron-legacy

На 51-та минута във филма за кратко се появява и сцена с играта Го. Куора (Quorra) развежда Сам Флин в убежището на баща му и стига до дъската с подредена позиция на нея и тя казва: «Знаеш ли тази игра?  Търпението му обикновено надделява над агресивната ми стратегия.»  Тази сцена е по идея на Оливия Уайлд, която в интервю от 16 декември 2010 г. за Times-Union сподели:  "Това беше моя идея, защото Го е единствената игра в която човекът побеждава компютъра. Ние трябваше да кажем нещо за Го, защото хората, занимаващи се с тази игра, да знаят, че компютрите не могат да ги победят. Това добре показва, какво умеят хората и какво компютрите – не. Затова трябваше такава моя реплика от типа "Флин обикновено ме бие". Мисля, че хората, които разбират това, биха могли да се посмеят малко". Думите, изречени от  Куора, която е форма на изкуствен интелект, са показателни.

tron_legacy_goban

Относно показаната позиция Линдън Чу от Американската Го Асоциация дава следния коментар: "Това определено изглежда на една любителска игра до 103-я ход и черните са на ред. - пише той и отбелязва също, че няма подобна професионална партия в неговата база данни. -  Белите изглежда имат повече територия, особено като се отчете, че черната група горе вляво има едно око. Има някои Аджи (възможности) в долния ляв ъгъл и мисля, че черната група оцелява в готе (т.е. при пасивна защита), но потенциалът за Мойо (влияние) надясно е незначителен. Черният камък на ръба на горния десен ъгъл изглежда е бил отместен на съседната линия и, както предполагам, първоначално е бил замислен за Атари (заплаха)".

olivia-wilde

Коментарът на специалиста е изпълнен с го-термини. Накратко за техните значения: Мойо (moyo) - област на дъската, която е набелязана за обграждане и превръщането й в територия; Око - заграден пункт територия от група камъни, която при плътно заграждане не оцелява; Аджи (aji) –  скрит дефект в позицията, който може да бъде използван от противника само при определени условия; Готе (gote) – пасивен ход, който не изисква незабавен отговор. При „готе” инициативата (сенте, sente) преминава към противника; Атари (atari)– заплаха от вземане на противников камък или група камъни. За последното Линдън Чу намеква, че камъкът вероятно е бил отместен по невнимание, когато е била заснемана сцената. И такова се случва... Което, разбира се, не оказва каквото и да е негативно влияние върху цялостната сюжетна линия и любителите на кибер-фантастиката могат да отидат на кино.

 

Приятно гледане, няма да се разочаровате!

P.S.

Оливия Уайлд

Оливия Уайлд (Куора) е не само красавица, но и умница, заради идеята й да има сцена с Го във филма.

:)

 
 
* * *