играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така и ние сме длъжни да мислим, към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно.

Св. Антоний

* * *
 
Из интервю с Александър Никитин, треньор на Гари Каспаров
Публикации - Стъклени перли
Автор: Weiqiland team   
Сряда, 23 Декември 2009г. 21:11ч.

Александър Сергеевич Никитин беше треньор на екс-световния шампион по шахмат Гари Каспаров. Следващият въпрос му е зададен в интервю през 16 декември 2009 г за руската преса. Отговорът, който дава Никитин е важен, интересен и го предлагаме на вашето внимание, без коментар -само с едно допълнение.

 

Nikitin

 

Въпрос от Владимир Медведев (WinPooh): Александър Сергеевич! Във Вашата книга „С Каспаров, година след година”, се упоменава, че Вие сте изпратили на младия Каспаров в Баку пратка, където между другите неща имало комплект и правилата на играта Го. Имаше ли този епизод някакво продължение? Научил ли се е Каспаров да играе Го? Налагало ли се е Вие някога да играете тази игра? Ако да, как Ви се струва тя, в сравнение с шахмата?

 

Отговор на Александър Никитин: Пратката му изпратих, мислейки си, да си почине малко от шахмата и да погледне играта Го, това е също военна логическа игра. Ненапразно в Япония считат, че ако чавек няма разбиране за играта, то за него няма място в правителството. Играта се ползва с колосална популярност в страната; има големи призове на шампионатите. По времето, когато работех в Министерството на спорта като съюзен треньор по шахмат, при мен идваха играчи от далечните източни райони на Сибир. Аз им казвах: момчета защо се мъчите с шахмат с тези далечни прелитания от Далечния Изток в Русия... Установете контакти с Япония, с японските любители на Го и играйте Го – това не е по-маловажно от шахмата, а дори може да е повече. За съжаление, там сложиха неспортни прегради за Го по пътя на установяване на връзки между Сибир, Далечния Изток и Япония; и нещата не можаха да се придвижат. Жалко, разбира се, защото аз считам, че играта Го е също толкова интересна, колкото е и шахматът.

 

Допълнение от Weiqiland team: Александър Никитин в книгата си: «С Каспаровым ход за ходом, год за годом», Москва, 1998, също беше обяснил, че дава Го на Каспаров, последния да провери концепциите си за център и периферия; така защото в Го тази концепция е по-различна.

 

Източници:

http://www.crestbook.com/?q=node/1099

http://rugo.ru

 
 
* * *