играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Из интервю с Александър Никитин, треньор на Гари Каспаров
Публикации - Стъклени перли
Автор: Weiqiland team   
Сряда, 23 Декември 2009г. 21:11ч.

Александър Сергеевич Никитин беше треньор на екс-световния шампион по шахмат Гари Каспаров. Следващият въпрос му е зададен в интервю през 16 декември 2009 г за руската преса. Отговорът, който дава Никитин е важен, интересен и го предлагаме на вашето внимание, без коментар -само с едно допълнение.

 

Nikitin

 

Въпрос от Владимир Медведев (WinPooh): Александър Сергеевич! Във Вашата книга „С Каспаров, година след година”, се упоменава, че Вие сте изпратили на младия Каспаров в Баку пратка, където между другите неща имало комплект и правилата на играта Го. Имаше ли този епизод някакво продължение? Научил ли се е Каспаров да играе Го? Налагало ли се е Вие някога да играете тази игра? Ако да, как Ви се струва тя, в сравнение с шахмата?

 

Отговор на Александър Никитин: Пратката му изпратих, мислейки си, да си почине малко от шахмата и да погледне играта Го, това е също военна логическа игра. Ненапразно в Япония считат, че ако чавек няма разбиране за играта, то за него няма място в правителството. Играта се ползва с колосална популярност в страната; има големи призове на шампионатите. По времето, когато работех в Министерството на спорта като съюзен треньор по шахмат, при мен идваха играчи от далечните източни райони на Сибир. Аз им казвах: момчета защо се мъчите с шахмат с тези далечни прелитания от Далечния Изток в Русия... Установете контакти с Япония, с японските любители на Го и играйте Го – това не е по-маловажно от шахмата, а дори може да е повече. За съжаление, там сложиха неспортни прегради за Го по пътя на установяване на връзки между Сибир, Далечния Изток и Япония; и нещата не можаха да се придвижат. Жалко, разбира се, защото аз считам, че играта Го е също толкова интересна, колкото е и шахматът.

 

Допълнение от Weiqiland team: Александър Никитин в книгата си: «С Каспаровым ход за ходом, год за годом», Москва, 1998, също беше обяснил, че дава Го на Каспаров, последния да провери концепциите си за център и периферия; така защото в Го тази концепция е по-различна.

 

Източници:

http://www.crestbook.com/?q=node/1099

http://rugo.ru

 
 
* * *