играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Принципът на водата e идентичен с принципа на игра на Го. [Протичането на партия Го не е по-различно от начина, по който тече водата.] Който може да прилага принципа на водата в играта си, побеждава. Който не може - губи.

Оуян Сю

* * *
 
Вариантите на Го
Публикации - Стъклени перли
Автор: Weiqiland team, Пламен Монев   
Сряда, 19 Ноември 2008г. 15:41ч.

Заинтересувах се случайно от тази тема. Оказа се, че има много варианти на Го. Следващите изброявания на Вариантите са по материали от Интернет. А за отправна точка, първо давам правилата на "Стандартното Го". Вариантите са ценни, защото може да се експериментира с тях и да се разнообрази учебния процес. И така, засега непълен списък от вариантите на Го.

Вариантите могат да се променят по линия на правилата на играта, размер и образа на гобана, броя на играчите и тяхната последователност, по формата на камъчетата, в плоскост или в триизмерното пространство се играе. Например образа на гобана може да бъде хексагон и в зависимост от това къде се слагат пуловете, в шестоъгълничетата или на пресечните линии - може да има 6 или 3 съседни точки; на стандартната дъска са 4 - съответно четири свободи. Триизмерните варианти (3D) са много интересни, и тук таме се чува за някои състезание по тях. Но въобще няма никаква идея на какво може да приличат 4D вариантите, които обединяват времето и пространството, навярно който ги измисли - това ще е равнозначно на нов космологичен модел. Cool


Стандартно Го
Го се играе на дъска разчертана с по 19 вертикални и 19 хоризонтални линии, които образуват 361 пресечни точки. Играе се за заграждане на територия. В началото пространството на празната дъска представлява цялата територия. Целта е да се загради възможно по-голяма част от нея. Това става като се поставят пулове (камъни). Черни и бели. Ходът се заключава в поставянето на пул, който, веднъж поставен, не се мести. Играчите се редуват. Издигат заграждения с пуловете си, укрепват ги и осигуряват защитата на пространствата, към които имат териториални претенции. В хода на игра могат да се вземат противникови пулови, ако бъдат заградени. Резултатът в края се определя с точки - броят се празните заградени пространства от незаети пресечни точки, обсадените в тях пулове (ако има такива) и взетите пулове по време на игра. Всичко се сумира накрая и се вижда кой има повече, кой по-малко. Тези правила са едни и също за дъска 9х9, 13х13, 19х19.

 

Фантомно Го
За този вариант се изисква трети играч, помагащ като съдия. Двамата играчи имат собствени табла, и не гледат другите табла. Ходовете, които ти правиш не се добавят към таблото на опонента, само на твоето и на съдията. Ефекта е че ти можеш да виждаш само собствените си камъни. И навярно това клони към "игра с непълна информация".
Съдията ти казва, когато ходът който искаш да направиш е невъзможен, тоест самоубиствен или мястото е вече заето. Също така се казват и други неща, като атари или пленени камъни.

Атом Го
Когато камък е пленен - четирите обкръжаващи го камъни също се махат от дъската. Когато е пленена група - обкръжаващите камъни също се махат - Томас Хилебранд. Някой тогава ще иска ли да обгражда?

Тороидално Го
Считайте, че горния и долния край на слети. Същото важи за левия и десния край. Така таблото ще стане ограничено, но безкрайно. Тук е доста по-трудно да се прави територия и мойо, когато таблото няма край…

Други форми на дъската
Всъщност Тороидалното Го е само пример за по-общи промени на правилата, при които се променя формата на таблото. Най-малката промяна е да се измени размера на таблото ( което всъщност широко се практикува за учебни цели), но може да се опита на хексагонална табло.

 

Идея за 3D вариант

Приятни занимания с Го... :)

 

 
 
* * *