играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Go is science, art and game. Those chosen few may enter the Eternal Hall of Fame only, who combine the scientific precision, the artistic improvisation and the spiritual joy of the game in themselves.


Kajiwara Takeo at the European Go Congress in Budapest, 1986


Го е наука, изкуство и игра. Само избранници могат да влязат във Вечната зала на славата, които могат да съчетаят научната прецизност, артистичната импровизация и духовната радост от играта.


Кадживара Такео, на Европейски Го Конгрес Будапеща, 1986

* * *
 
Добрите форми в Го – линия на Пеано
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Сряда, 17 Март 2010г. 17:39ч.

 

Линията на Пеано е пример как една линия обхожда и съответно попълва един квадрат, респективно гобана; тази линия може рекурсивно да се усложнява. Джузепе Пеано (1858-1932) е италиански логик и математик. Тази линия се нарича още „крива на Пеано-Хилберт”. С първите две изображения може  да се илюстрира едромащабността на дебюта в Го, следващите две илюстрират напрежението в мителшпила, а последните две – детайлността и прецизността в ендшпила.

 

ss

 


Правени са експерименти, които показват как погледът проучва ситуацията на гобана. От психологическа гледна точка погледът, проучващ гобана, се движи по сходен начин на линията на Пеано.


Разбира се, Пеано не може да е знаел, че в Далечния Изток има цял стил, основан на рисуването с една черта; има и калиграфски стил – скоропис. Следващите йероглифи гласят: „Изучаването на вейци е непреходно удоволствие само по себе си.”

weiqi_proverb

Връзките с Го на линията на Пеано. Борим се за цялата територия, затова обхождаме и се интересуваме от цялата. В Го е популярна поговорката „Победа с един ход”, може би това е сходно с  идеята „да обходиш с една линия целия гобан”.

 

 

 
 
* * *