играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Смеейки се над глупака, не забравяй, че той играе шашки много по-добре от теб.

Фазил Искандер 

* * *
 
Ето ги новите японски ентусиасти
Публикации - Стъклени перли
Автор: André BERCOFF   
Неделя, 04 Октомври 2009г. 15:18ч.

Една от първите статии във френския печат

Това е една от първите статии за Го във френския печат, от 1969, когато започва вълната за популяризиране на Го във Франция. Вестникарска статия е намерена в библиотеката Sainte-Geneviève. L'Express 25-30 Août 1969 Page 39

В августовското утро, в градината „Мулен д’Анде”, Нормандия, хонинбо Пе-ре-шу (Перек) и мейджин Ру-бо (Рубо) се занимаваха със своята любима медитация, наблюдавани от джудан Ру-дзо (Лусон). Слагайки бели и черни фигури на табло 19х19, с 361 пресечни точки. Чуваха се странни японски думи: „атари”, „ко”, „шимари”, „го”. Двамата съперници, лице към лице, след два часа игра изчисляват случилото се – Го е разпространено на територията на Франция. Идвайки от големия свят на литературата, Жорж Перек (Пе-ре-шу) е автор на романа „Животът. Начин на употреба”. Математикът Ру-бо е еквивалент на поета-математик Жак Рубо, талантлив автор на сонетите „Епсилон”. Ру-зо е Пиер Лусон, преподавател във факултета по естествени науки в Париж. Всичките трима са автори на „Малък трактат, поканващ към откриването на тънкото изкуство Го” ("Petit traité invitant à la découverte de l'art subtil du go"), публикуван през 1969.

Ето откъси от този трактат: Какво е Го? Изобретено няколко хиляди години назад, кодифицирано в Япония. Тази игра странно напомня на „кръстове и нули”. За този танц „танго” са нужни двама – 180 бели камъчета и 181 черни камъчета. Принципът тук е „позиционна война” – камъчетата са силни, когато са свързани едно с друго; когато те са далеч от „крепостите” са уязвими като стъкло. Лусон добавя: „Както в Пърл-Харбър, не трябва да се свръхсъсредоточават силите на едно място.”

Го е твърдо установено в Европа, от Лондон до Загреб, с изключение на Франция, казват тримата майстори. Пиер Лусон продължава: „От света на Го първият пионер във Франция е първокласният математик Клод Шевалие, един от основателите на математическото общество „Бурбаки”. Играят Го още психоаналитикът Жак Лакан; последният твърди, че самият Фройд е играл Го.”

Го по думите са своите привърженици е пълно с нюанси, но те не се наемат да го разграничават съвсем от шахмата, игра според тях също пълна с достойнства. Все пак Го е уникална стратегическа игра, добавя Лусон; с двама добри го-играчи, шансовете за победа се менят на всеки ход.

Библиотеката на улица Медичи е щаб-квартирата на чудния нов свят – клубът по Го на парижани. Тук Лусон, Перек и Руби, провеждат курсовете по Го.

 

Автор: Андре Беркоф ~ André BERCOFF
Превод: Васил Симеонов, Пламен Монев, Йони Лазаров

 
 
* * *