играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
„Книга за игрите” на Алфонсо Х Мъдрият
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Вторник, 05 Януари 2010г. 20:32ч.

Най-старото ръководство в света по логически игри е Libro de Juegos „Книга на игрите” на Алфонсо Х Мъдрият (King Alfonso X – Alfonso the Learned) от 1282 г. Алфонсо Х бил крал на Кастилия и Леон, Испания.

Алфонсо Х Алфонсо Х Мъдрият

 

Преди тази книга на изток и на запад е имало и други трактати по игрите шахмат и Го, но учебникът на Алфонсо Х е първата енциклопедична книга по логически игри. Състои се от четири части, общо 98 страници със150 цветни диаграми: шахмат (chess), табла (backgammon), игри със зарове (dice), игри от типа на Алкуерк (Alquerque) и Фанорома (Fanoroma).

Шахматната част е важна за историците на шахмата. Тя удостоверява, че до този момент в шахмата все още е непозната рокадата и  модерното движение на дамата; съществуват още старите изображения и имена на фигурите (слон, ладия и т.н.). Libro de Juegos в шахматна си част обстойно се разглежда в книгите на Ежи Гижицки и Лев Юдасин. Още в книгата има любопитната форма на шаха – „Астрономически шах”.

Астрономичен шах Астрономически шах

 

Частта за табла се сочи като едно от първите ръководства за тази игра. Разгледани са няколко форми на таблата. В частта на заровете също се разглеждат различни варианти.

Алкуерк и Фанорома са много близки до шашките (cheсkers). Затова тази част от книгата е основополагаща за разбирането на историята на шашките. Също трябва да се отбележи, че самите игри Алкуерк и Фанорома са много интересни – тези игри и сега са много популярни в Африка. Изискват големи умения и има теория за тях. Любопитно, е че тези игри също се водят древни и някои изследователи им дават възраст от 3000 години; намерени са нарисувани в древния египетски храм в Карнак, заедно с магически квадрати.

Във въведението към Libro de Juegos Алфонсо Х изяснил защо е написал тази книга: „...за тези, които обичат уединението, за да избягнат объркването и дисхармонията на публичните събирания. Също тези занимания (игри) са подходящи за тези, които са попаднали в затвора, в робство, или в плен на пирати. Най-общо тези игри са подходящи за тези, които искат приятно да си прекарат времето, те носят комфорт и са лекарство против скуката”.

През 1621 г. Робърт Бъртън в книгата си „Анатомия на меланхолията” също включил логическите игри като лекарство против скуката и липсата на въображение. Алфонсо Х Мъдрият е написал заедно с "Толедската школа" книга по Астрономия. Там заявява, че ако Бог се е бил посъветвал с него, когато е създавал света, е щял да получи добър съвет. Това, малко напомня на изказването на Робърт Фишер, че ако играе срещу Бог с белите 1.е2-е4 - не вижда с какво може да му противодейства.

 

 

Литература:

1. Merilyn Somonds Mohr. The Games Treasury. Chapters Publishing Ltd., Shelburne, Vermont, 1993.
2. Бъртън, Робърт. „Анатомия на меланхолията”, The Anatomy of Melancholy by Robert Burton: http://www.gutenberg.org/etext/10800
3. Гижицкий Ежи 1970, С шахматами через века и страны. Изд. „Sport i turystyka”, Warsawa. 1970.
4. Городецкий, В.Б. Книга о шашках. „Детская литература”, Москва, 1984.
5. Юдасин, Лев. Хилядолетният свят на шахмата. С.-П., 1998.
6.Кун, Томас. Структура на научните революции. ИК "Петър Берон", С., 1996.
7. Wikipedia:  http://en.wikipedia.org/wiki/Libro_de_los_juegos

 

 
 
* * *