играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Мисля, че сега трябва да изядем всичките си провизии, за да нямаме много за носене...

из "Мечо Пух" А.А.Милн

* * *
 
„Книга за игрите” на Алфонсо Х Мъдрият
Публикации - Стъклени перли
Автор: Йони Лазаров   
Вторник, 05 Януари 2010г. 20:32ч.

Най-старото ръководство в света по логически игри е Libro de Juegos „Книга на игрите” на Алфонсо Х Мъдрият (King Alfonso X – Alfonso the Learned) от 1282 г. Алфонсо Х бил крал на Кастилия и Леон, Испания.

Алфонсо Х Алфонсо Х Мъдрият

 

Преди тази книга на изток и на запад е имало и други трактати по игрите шахмат и Го, но учебникът на Алфонсо Х е първата енциклопедична книга по логически игри. Състои се от четири части, общо 98 страници със150 цветни диаграми: шахмат (chess), табла (backgammon), игри със зарове (dice), игри от типа на Алкуерк (Alquerque) и Фанорома (Fanoroma).

Шахматната част е важна за историците на шахмата. Тя удостоверява, че до този момент в шахмата все още е непозната рокадата и  модерното движение на дамата; съществуват още старите изображения и имена на фигурите (слон, ладия и т.н.). Libro de Juegos в шахматна си част обстойно се разглежда в книгите на Ежи Гижицки и Лев Юдасин. Още в книгата има любопитната форма на шаха – „Астрономически шах”.

Астрономичен шах Астрономически шах

 

Частта за табла се сочи като едно от първите ръководства за тази игра. Разгледани са няколко форми на таблата. В частта на заровете също се разглеждат различни варианти.

Алкуерк и Фанорома са много близки до шашките (cheсkers). Затова тази част от книгата е основополагаща за разбирането на историята на шашките. Също трябва да се отбележи, че самите игри Алкуерк и Фанорома са много интересни – тези игри и сега са много популярни в Африка. Изискват големи умения и има теория за тях. Любопитно, е че тези игри също се водят древни и някои изследователи им дават възраст от 3000 години; намерени са нарисувани в древния египетски храм в Карнак, заедно с магически квадрати.

Във въведението към Libro de Juegos Алфонсо Х изяснил защо е написал тази книга: „...за тези, които обичат уединението, за да избягнат объркването и дисхармонията на публичните събирания. Също тези занимания (игри) са подходящи за тези, които са попаднали в затвора, в робство, или в плен на пирати. Най-общо тези игри са подходящи за тези, които искат приятно да си прекарат времето, те носят комфорт и са лекарство против скуката”.

През 1621 г. Робърт Бъртън в книгата си „Анатомия на меланхолията” също включил логическите игри като лекарство против скуката и липсата на въображение. Алфонсо Х Мъдрият е написал заедно с "Толедската школа" книга по Астрономия. Там заявява, че ако Бог се е бил посъветвал с него, когато е създавал света, е щял да получи добър съвет. Това, малко напомня на изказването на Робърт Фишер, че ако играе срещу Бог с белите 1.е2-е4 - не вижда с какво може да му противодейства.

 

 

Литература:

1. Merilyn Somonds Mohr. The Games Treasury. Chapters Publishing Ltd., Shelburne, Vermont, 1993.
2. Бъртън, Робърт. „Анатомия на меланхолията”, The Anatomy of Melancholy by Robert Burton: http://www.gutenberg.org/etext/10800
3. Гижицкий Ежи 1970, С шахматами через века и страны. Изд. „Sport i turystyka”, Warsawa. 1970.
4. Городецкий, В.Б. Книга о шашках. „Детская литература”, Москва, 1984.
5. Юдасин, Лев. Хилядолетният свят на шахмата. С.-П., 1998.
6.Кун, Томас. Структура на научните революции. ИК "Петър Берон", С., 1996.
7. Wikipedia:  http://en.wikipedia.org/wiki/Libro_de_los_juegos

 

 
 
* * *