играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

(A shicho works or doesn't work, but sometimes you don't see it, you don't play it). The possible and the impossible are visible and invisible. What happens is always what you see, what is played.

- There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.

* * *
 
Пътешествието на Мастер Го в Монголия
Публикации - Други загадки (Изследвания)
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 19 Юни 2010г. 21:14ч.

 

Игор Гришин и Ирина Чукомина

Игор Гришин и Ирина Чукомина при монголски загадъчен артефакт

 

Игор Гришин, президентът на Руската школа по Го и Стратегия, води го-експедиция с автомобил из Централна Азия. По своя път той проведе ред срещи и лекции в много градове в европейската и азиатската част на Руската федерация. Това е популяризаторската фаза на го-експедицията. Особен  интерес предизвика пътешествието му из Монголия, където на 1100 км от Улан Батор автомобилът, преминал хиляди километри из Русия, не издържа на пътните условия и претърпя авария. Благодарение на отзивчивостта на местните автомобилът бе транспортиран с камион до Улан Батор. Там Игор Гришин, които вече 15 години изследва произхода на играта Го, даде интервю за вестник  „Новостите на века” (Зууны Мэдээ), а също така бе излъчен репортаж по телевизия АИСТ Монголия.

В близост до мястото на аварията пътешествениците попаднаха на интересен артефакт, за който разказва Игор Гришин:

- Една от целите на експедицията е търсене на факти за произхода на Го на територията на Монголия. Го – това е древно знание, което е дошло в Китай от Запад. Опирайки се на историческите източници, аз предположих, че търсенето на следи на Го на територията на Монголската Народна Република има смисъл. Доколкото разбирам, ние сме първите, предприели такъв опит. Аз не знаех на какви следи мога да попадна, къде и как ще изглеждат. Явявайки се ръководител на Руската школа по Го и Стратегия, аз обяснявам на своите лекции важността на етапа на възприятието. Затова настроих себе си и членовете на групата ми да гледат внимателно нещата, които се срещат по пътя. Бъдете внимателни, - казах аз, - всеки попаднал пред нас предмет може да се окаже не толкова обикновен, колкото изглежда. Като всяко древно знание, Го може да бъде скрито в обикновени предмети. Това знание се е предавало чрез играта, а играта е много надеждно средство за предаване на знанието и великолепен сейф. Но играта също така не стои в празния въздух, към нея се отнасят съответстващи предмети. Такива като пионки, игрови повърхности и пр. А в Монголия има какво да се види. В западните области на страната могат да се видят много интересни неща, тук има и камънак, и кости на умрели животни, и „обо”.

mongolian_board

Тази каменна плоча е в близост до ритуалната купчина камъни "обо".

На първата следа попаднахме неочаквано. До едно „обо” на пустинната източна коса на езерото Хяргаз Нуур ние неочаквано се натъкнахме на старинна каменна плоча, стояща на четири камъка. На плочата лежаха дребни камъчета. Кой и кога ги е поставил тука? Едно от основните действия в Го се състои в поставянето на камъни по дъската. Тази следа беше толкова явна, че дори се смаях. Размерът и пропорциите на дъската и камъните бяха практически идентични на каноническия игрови комплект. В благоговение ние приседнахме и дълго разглеждахме този артефакт. Ние не се решихме да нарушим покоя на това място и да проверим дали е разчертана плочата под камъчетата. Това вече нямаше значение.

Аз знам, че мнозина ще започнат да спорят с мен, обяснявайки ми култовия смисъл на това съоръжение. Култовият му смисъл на мен ми е примерно понятен, но от моя гледна точка нещата изглеждат по друг начин. Предполагам, че ще ме разберете. Аз видях нещо, за което през моя зрителен ъгъл, който описах, се открояват нови страни на това ритуално устройство. Иска ми се да произнеса думата „фрактал” и ми се струва, че тя тук е уместна. Ние направихме множество фотографии, а открихме само две интересни места и пет каменни плочи с камъчета по тях. Тези фотографии ще разглеждам месеци наред. Откритието изисква по-нататъшно изучаване, а експедицията има различни фази. Монголската фаза е изследователска.

mongolian_paper

За Игор Гришин, известен и като Мастер Го, в монголската преса.

Игор Гришин се срещна в Улан Батор с президента на Монголската Го Асоциация - Тумурбатар Делег. В хода на срещата те обсъдиха въпроси, свързани с развитието на интелектуалните игри в Централна Азия. В срещата взеха участие кореспонденти от монголския вестник "Новости на века". Игор Гришин и Тумурбатар Делег проведоха на 18 юни в Улан Батор демонстрационни партии, в които взеха участие членове на експедицията и водещи монголски играчи. В момента най-силният монголски играч е пети дан.

Го-експедицията стартира на 3 май от Москва, на 1 юни пътешествениците пресякоха границата на Монголия, на 21 юни ще са в Бурятия и, ориентировъчно, в средата на юли експедицията ще завърши със завръщането им в Москва.

 

*

По информация от Руската школа по Го и Стратегия

 

 
 
* * *