играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Ignorance, the root and the stem of every evil.

Plato 


Невежеството е коренът и стъблото на всяко зло.

Платон

* * *
 
Travel TV: Играта Го
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Travel TV & M.Go   
Сряда, 17 Август 2011г. 16:37ч.

Го – стара традиционна китайска игра с дълга история, водеща началото си отпреди 3000 години. В древността хората са отдавали голямо значение на Слънцето и Луната, изобразявайки тяхната смяна с китайския символ „И” (Yi), означаващ "промяна" [от тук И-Дзин, Yi-jing - Книга на промените. - бел Админ]. Постоянната смяна на Слънцето и Луната символизира целостта и противополжността на Ин и Ян, както и тяхното преобразуване и олицетворение на доброто и злото. Твърди се, че играта Го произлиза от древните гадателни практики и символи като монадата Тайчи и осемте триграми (багуа).

YI  Yi-Change

В древността играта се е наричала “И” (Yi), произнася се почти като "И" - "промяна", но се е използва друг иероглиф. Играта Го е изпълнена със символи. Дъската символизира Вселената и движението на звездите за 360 (!) дни, затова на нея има 19 хоризонтални и 19 вертикални линии, пресичащи се в 361 точки. Средата символизира началото на Вселената. Четирите ъгъла на дъската олицетворяват пролетта, лятото, есента и зимата. Черните и белите камъчета символизират деня и нощта, както Ин и Ян. Така тази обикновена и традиционна игра описва една огромна вселена, а човекът играе важна роля в нея, движейки се свободно в необятното й пространство.

В Го играят двама души. Има черни и бели камъчета. Печели този, който накрая има най-много заградени свободни пресечни точки на дъската. Двамата играчи се сблъскват с различни противоречия като движение и покой, офанзива и дефанзива [т.е. атаката и защитата] , цялост и част от цялото. И трябва да се намери баланса, да се следва хармонията.

Според традиционните китайски вярвания, съществува една тайнствена сила, наречена Чи (Ци, Qi). Тя определя съдбата на целия свят. Традиционното разбиране за енергията Чи (Ци) също намира своето място в разбирането на Го. Възходът и падението на всяка държава са в пряка зависимост от Чи. Енергията Чи се смята за неизменна част от китайския мироглед; животът и смъртта са едно цяло, а Чи е основата и духът на всяко земно същество. Твърди се, че императорът на династия Тан Ли Шъмин веднъж играл с Чиу Ран-ке [Дзия Юан - бел. Админ], който също искал да управлява държавата. Чиу започнал пръв. В началото на партията той заел ъглите на дъската и казал: „Моите камъчета в четирите ъгъла на дъската са заели четирите края на Вселената.” Ли Шъмин запазил спокойствие, поставил едно камъче в центъра и отговорил:  “С моя камък управлявам Вселената”. Тази демонстрация показала на претендента Чиу високото ниво на Чи, което обладавал императора. Тогава той се отказал от идеята да управлява и се признал за победен.

Играта Го е борбата за ЧИ на живота. ЧИ символизира борбата на човечеството за пространство. Всеки от играчите се стреми да потисне ЧИ в съдбата на противника като по този начин го разоръжава. Красивите и сложни комбинации създават представата за една игра, пълна с живот. При лоши развои камъчетата остават скупчени и на групи, което придава тежест на играта. Играта Го, базирана на Чи, отразява традиционната китайска представа за Вселената.

Древните вярвали, че играта Го е и отражение на войната. Преди повече от хиляда години генерал Вейдзъ Чиен водел война срещу настъпващата вражеска войска. Дни наред преди битката той играел (изучавал) Го. След като императорът научил за това, изпратил съобщение до генерала, гласящо че първият приоритет на генерала трябва да бъде съдбата на страната. Вейдзъ Чиен победил врага, с което демонстрирал непоклатимото си превъзходство като военен стратег. След победата Чиен споделил пред императора: “Преди битката се отдадох изцяло на Го, защото я възприемам не като игра, а като война, като битка... Има голяма прилика между начина на игра и воденето на бойни действия. За мен камъчетата са като войници. Това бе моята подготовка за предстоящото реално сражение”. Този отговор задоволил императора.

Победата в играта Го в наши дни се изразява в конкуренцията между играчите. Начинът на протичане на играта е процес на борба за надмощие над техниката и психиката.Играта Го е известна в цял свят като символ на традиционната китайска култура.

Играта метафорично е наречена и по друг начин - “Разговор с ръцете” [кит. Shuotan, яп. Shudan - бел. Админ]. Играещите седят един срещу друг и разговарят с ръце си невербално. Въпреки тишината се чувства дълбоката емоция. Може да се оприличи като безмълвно нанасяне на удари. Всеки ход е безмълвен жест към съперника. Разговорът с ръце олицетворява основата на всяка култура – диалогът. Диалозите дават на Го определена гъвкавост. По време на играта често възникват ситуации, в които и двамата участници се намират в мирно съжителство. Играта Го е комуникация между сърцата на играчите. Те са както съперници, така и приятели. Перфектната игра се състои в постоянната борба на интелигентност и хармония.

Китайската култура отдава голямо значение на хармонията. В една игра Го са важни интуицията, вдъхновението и прозрението. Играта Го дава израз и простор на креативното мислене. Елегантността на Го не е в това как човек играе, а в прозрението и разбирането като части на духа. Копнежът за красота и съвършенство е причината Го да се възприема като традиционно китайско изкуство.

Връзката на играта с китайската художествена традиция и класическата философия определят важното й място в източната култура. Триста камъчета и една дъска – в това обикновените хора виждат победа или поражение, учените виждат радост и удоволствие, писателите – човешката природа, а мъдреците – великия принцип на Вселената.

А какво виждате Вие?

 

*

Информация за филма:
The game of Go, 2008 (?) Producers: Ding Wei, Li Xin
Produced by Beijing Fengzerum Internatonal Media & Culture Advertising Company
Supervised by the Center of international cultural exchange
Presented by Bureau of international cultural relations, Ministry of culture
Дублаж на български: Travel TV. Продължителност: 20 мин.

Бележка: Текстът в тази публикация се отличава в някои детайли от изказаното във филма. Корекциите засягат най-вече описанието на правилата на играта и космологическите моменти, свързани с произхода и символиката й. В дублажа има неточности в терминологията като вместо да се говори за дъска и пресечни точки се използват думите “табла” и “квадратчета”. Коригираният вариант в тази публикация се явява и предложение за смисловото подобрение и изглаждане на неточностите в тази иначе чудесна тв-презентация. Филмът периодично се излъчва по Travel TV.

 
 
* * *