играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Never discourage anyone... who continually makes progress, no matter how slow.

Plato


Никога не обезкуражавай когото и да било, който постепенно прави прогрес, без значение колко е бавен.

Платон

* * *
 
Сборник "Пътят на коприната"
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Мария Маринова   
Петък, 20 Април 2012г. 22:03ч.

сборник

От древността до наши дни, Пътят на коприната е разпалвал интереса и въображението на мнозина изследователи, авантюристи, учени и писатели, превръщайки се в символ на ранните контакти между цивилизациите на Изтока и Запада. Неговата непреходна значимост бе избрана за тема и източник на вдъхновение за първата международна конференция, организирана от Институт Конфуций в София и проведена на 3-4 юни 2011 г. в СУ ”Св. Климент Охридски”.

Сборникът „Пътят на коприната” представлява колекция от научните доклади и съобщения на 35 автора от България, Китай, Русия, Унгария, Сърбия и Македония, участвали в конференцията, по-голямата част от които са дългогодишни специалисти в областта на синологията и изтокознанието. Техните изследвания отвеждат читателя на едно истинско „виртуално” пътешествие по Пътя на коприната, разкривайки интересни и не съвсем популярни факти като това колко всъщност са били Пътищата на коприната в древността и доколко те са съхранени днес, как е проникнал зороастризмът в Китай, коя е „Тайната история на монголите”, кои са ранните европеидни общности на територията на Китайската империя и засвидетелствано ли е българско присъствие в нея, какви интелектуални игри са се играели по Пътя на коприната, от кога датират първите прожекции на китайски филми в български киносалони, с помощта на какви техники първите западни пътешественици в Китайската империя са успели да изучат до съвършенство китайския език, какви традиционни форми на игрословие използват китайците и до днес, кои са основателите на преподаването на китайски език в България и какви предизвикателства и стратегии предоставя изучаването на китайския език в ХХІ век, както и множество други интересни теми.

Със своя международен авторски колектив и тематично обособени статии на български, английски и китайски език, сборникът „Пътят на коприната” може да бъде полезен и ценен справочник за всички любители на Изтока, както и за изучаващите китайския език и култура от всички възрасти.

 

Автор на текста: Мария Маринова
Източник: Институт Конфуций – София

 
 
* * *