играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Go is science, art and game. Those chosen few may enter the Eternal Hall of Fame only, who combine the scientific precision, the artistic improvisation and the spiritual joy of the game in themselves.


Kajiwara Takeo at the European Go Congress in Budapest, 1986


Го е наука, изкуство и игра. Само избранници могат да влязат във Вечната зала на славата, които могат да съчетаят научната прецизност, артистичната импровизация и духовната радост от играта.


Кадживара Такео, на Европейски Го Конгрес Будапеща, 1986

* * *
 
Сборник "Пътят на коприната"
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Мария Маринова   
Петък, 20 Април 2012г. 22:03ч.

сборник

От древността до наши дни, Пътят на коприната е разпалвал интереса и въображението на мнозина изследователи, авантюристи, учени и писатели, превръщайки се в символ на ранните контакти между цивилизациите на Изтока и Запада. Неговата непреходна значимост бе избрана за тема и източник на вдъхновение за първата международна конференция, организирана от Институт Конфуций в София и проведена на 3-4 юни 2011 г. в СУ ”Св. Климент Охридски”.

Сборникът „Пътят на коприната” представлява колекция от научните доклади и съобщения на 35 автора от България, Китай, Русия, Унгария, Сърбия и Македония, участвали в конференцията, по-голямата част от които са дългогодишни специалисти в областта на синологията и изтокознанието. Техните изследвания отвеждат читателя на едно истинско „виртуално” пътешествие по Пътя на коприната, разкривайки интересни и не съвсем популярни факти като това колко всъщност са били Пътищата на коприната в древността и доколко те са съхранени днес, как е проникнал зороастризмът в Китай, коя е „Тайната история на монголите”, кои са ранните европеидни общности на територията на Китайската империя и засвидетелствано ли е българско присъствие в нея, какви интелектуални игри са се играели по Пътя на коприната, от кога датират първите прожекции на китайски филми в български киносалони, с помощта на какви техники първите западни пътешественици в Китайската империя са успели да изучат до съвършенство китайския език, какви традиционни форми на игрословие използват китайците и до днес, кои са основателите на преподаването на китайски език в България и какви предизвикателства и стратегии предоставя изучаването на китайския език в ХХІ век, както и множество други интересни теми.

Със своя международен авторски колектив и тематично обособени статии на български, английски и китайски език, сборникът „Пътят на коприната” може да бъде полезен и ценен справочник за всички любители на Изтока, както и за изучаващите китайския език и култура от всички възрасти.

 

Автор на текста: Мария Маринова
Източник: Институт Конфуций – София

 
 
* * *