играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Forget injuries, never forget kindnesses.

Confucius 


Забрави обидите, никога не забравяй добрините.

Конфуций

* * *
 
Съветници и стратегически мислители 1. Ки Дзъ
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Йони Лазаров   
Петък, 04 Септември 2009г. 16:21ч.

 

Ролята на съветник в Древен Китай е особено почетна, но и отговорна. Няколко са знаменитите фигури на съветници и стратегическите мислители: Ки Дзъ и Тай Дзун на границите между династии Шан-Ин и Джоу; Джоу-гун от династия Джоу; Конфуций от „Пролети и Есени”; Мен Дзъ от „Борещи се царства”, Джан Лян от Хан; Джугъ Лян и Цао Цао от епоха „Трите царства”. Тези личности следват кисейдо – пътят на мъдреца, а самите те са кисей – „съвършеномъдри”, една от титлите в Го. За някои от тях има и достоверни данни, че са практикували древното изкуство Го.

Ки-дзъ от династия Шан-Ин е живял в ХІ век ВС. Той бил съветник на последния управник на Шан, цар Джоусин. Когато цар У завладява Шан и установява новата династия Джоу, Ки Дзъ отказва да служи на новата династия – така разбира своя дълг. Все пак прави две забележителни неща, които го издигат на високото стъпало на стратегическата наука.

 

Ки Дзъ отива в Древна Корея, за да образова там народа. Една от легендите за Го гласи, че е занесал там Го, като един от инструментите на обучение. Ки Дзъ е също припознат в корейските древни текстове. Ки Дзъ отива с 5000 поданици и се заселва в района на съвременен Пхенян. За отиването му в Корея разказва 36 хексаграма от Идзин, Китайската класическа книга на промените. Ето интерпретацията на Щуцкий: хексаграмата Мин и („Поражение на светлината”) е свързана като двойка с предходната 35 хексаграма, която беше издигане на слънцето. Новата хексаграма ни представя, че Слънцето се спуска, а мъдрецът трябва да отстъпи в необходимия момент. Всъщност, тази хексаграма има и тълкувание „Просвещение на варварите”, защото втората дума от името означава и „варварин”. Така Ки Дзъ от високата култура на Шан отива при варварите в покрайнините на Корея. И двата коментара се срещат в литературата, макар че Оу-и (един от коментаторите на Идзин) настоява само за първия; знаменитият философ от династия Мин Хуан Дзун-си (1610-1695), настоява за втория прочит на хексаграмата. При това низхождение, мъдрецът естествено среща трудности. Но именно в трудностите и в потъмняване на блясъка, той трябва да бъде издръжлив и винаги да постъпва водейки се от своята чистота и правота. Затова и краткият текст представящ общо хексаграмата гласи: „Поражение на светлината. Благоприятна е издръжливост в трудностите.” Конкретно Ки Дзъ се споменава в пета черта на хексаграмата и коментариите към нея. Той презпочел пълното уединение и живот сред хора от чужда и по-малко развита култура, отколкото служба при човек, който считал за узурпатор. Петата позиция: „Слаба черта на пето място. Поражение на светлината на Ки Дзъ. Благоприятна е издръжливост.”

Въпреки увещанията на цар У, новият управник от династия Джоу, Ки Дзъ не останал на служба при него. Но традицията гласи, че преди да тръгне за Корея е съставил наръчник на управление наречен „Великият план” и той е включен в състава на Шудзин (Книга на историята). Това е един читаем и сега текст, и от него мениджърите могат да научат много неща. Впрочем, той е толкова сложен и богат на идеи, че е невъзможно да се обсъди тук. Състои се от девет раздела: първи раздел – за петте начала (вода, огън, дърво, метал, земя); втори раздел – за петте способности на човека; трети раздел – за осемте държавни дела; четвърти раздел – за петте основи на времето (тук са включени 28 лунни станции и 12 знака на зодиака); пети раздел – за съвършенството на управника; шести раздел – за трите морални качества на управника; седми раздел – за използване на съмненията при гадание; осми раздел – за различните знамения на природата; девети раздел – за петте проявления на щастието и шестте нещастни крайности.

 

 
 
* * *