играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Подаръкът на Ху Дзинтао от Барак Обама
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Йони Лазаров   
Понеделник, 07 Декември 2009г. 20:55ч.

През ноември 2009 американският президент Барак Обама направи Азиатска обиколка, посещавайки Южна Корея, Япония, Индия, Китай. При срещата си с китайския президент Ху Дзинтао, Обама му подари комплект за Го (weiqi), включващ направена в Америка дъска, китайски нефритови камъни, сложени в стъклени купички, изработени на Западното крайбрежие на САЩ. Това предизвика интереса както на политическите наблюдатели, така и на го-общността.

 

Present goban

 

Президентът на Американската Го Асоциация (АГА) Алън Абрамсън сподели своите впечатления по този въпрос: „Може би, това изразява уважението на президента Обама към дългата история на Китай. И това, че в традиционния западен модел на състезателност има пространство за сътрудничество и хармония, така ценени в го-общността и в Китай". В половинчасовото излъчване на Китайската национална телевизия обобщаващо посещението на президент Обама в Китай, също се изтъкна, че това е акт на добра воля и признаване на китайската култура и история; заедно с това, Обама посети Великата китайска стена и Забранения град. Двамата китайски коментатори и водещият разискваха, че подаръка на го-комплект е по-фин от подаръка на комплект на китайски шах (сянци), именно защото Го символизира хармонията, сътрудничеството и елегантния стил в дипломатическата игра.

По-нататък в комюникето на АГА се обобщава, че този подарък има политически, дипломатически и икономически нюанси, а също, че актът се е посрещнал със значителен интерес в го-общността. Дават се накратко някои характеристики на играта Го: изобретена в Китай приблизително преди 2500 години и с това се явява най-древната игра; играе се от над 30 милиона хора по цялата планета; заедно с другите класически игри на дъска, шахмат и шашки, беше включена през 2008 в Първата олимпиада по умствени спортове в Пекин; изтъкна се, че това е водоразделен момент в историята на АГА.

Германската Го Федерация направи оригинален колаж, в който президентът Обама и държавншят секретар Хилари Клинтън играят Го: „Yes, we can!”

 Obama-Hilary

В близката предистория е баскетболната топка, която е подаръкът на Обама от 28 юли 2009 за китайския заместник-премиер Уан Цишан (Vice Premier Wang Qishan), специален пратеник на президент Ху Дзинтао,  при срещата им в в Овалния кабинет на Белия дом. Още тогава коментаторите гадаеха, какво е скрито зад това, като отчитаха, че на това ниво, не може да има случайности и погрешни преценки. Сега след вторият подарък на Обама цикълът се затваря и може по-добре да се прецени значението на тези актове. Тъй като баскетболът е изобретен в Масачузетс, Америка, а Го е изобретено в Китай, то по тази линия има висша размяна на любезности между САЩ и Китай; те признават постиженията си в спорта и културата. Баскетболната топка също наподобява глобуса, докато в Го са важни принципите и идеите. Затова можем да видим в жеста на Обама, че правилата на глобалната политика се символизират от дипломатическата игра Го. САЩ е готов да работи в хармония с Китай и останалия свят, заедно с това остават в историята ходовете в стил шахмат и шашки, като стремежът е едностранните и конфронтационните решения силно да се ограничават. Така след „пинг-понг” дипломацията, шахматният стил, се въвежда дипломация в стил Го.

 basket 1 basket 2

Досега за дипломатическа игра се признаваше главно шахматът, който беше и символ на противопоставянето в Студената война между СССР и САЩ. Запомнящи са думите на държавния секретар Хенри Кисинджър. През 1972 г. Робърт Фишер трябвало да играе с Борис Спаски мач за световната титла в Рейкявик, Исландия. Обаче той не дошъл на откриването и всички били озадачени от случващото се. Спаски говорил с исландския примиер, той на свой ред говорил с държавния секретар Кисинджър, за да помоли Фишер да се яви на мача.

Дейвид Едмънс, Джон Ейдинов: "В интервю с авторите Кисинджър категорично отрече да е провел този разговор (с Фишер) в качеството си на официален представител - "Това не беше голям политически въпрос. Нямах никакви инструкции, за да кажа: "Трябва да го направиш". Просто събитието привлече вниманието ми." Кисинджър не претендира за вещина в шаха, заявявайки: "Аз съм същински аматьор". Отказва да играе със съветския посланик Анатолий Добринин, който е страстен шахматист, да не би така съперникът му да прозре как работи умът му. Първите думи от разговора на Кисинджър с Фишер са влезли в аналите на шахмата: "Най-слабият шахматист на света търси най-добрия шахматист на света". Кисинджър си спомня: "Връзката беше лоша. Просто исках Фишер да разбере, че неговото правителство му желае доброто. Аз му желаех доброто".

В своя статия от 2004 г. Кисинджър ясно посочи разликите между Шах и Го като даде висока оценка на втората игра: „В тази връзка дипломатическите стилове на САЩ и Китай могат да се сравнят с шахмата и китайската игра Го. В шаха има само два резултата: равен и мат. Целта на играта е, така да се каже, тотална победа или загуба. Битката се води главно в центъра на дъската. Същевременно играта Го е удивително по-вариативна; играта се играе върху цялата дъска, при което се цели да се увеличават собствените възможности за избор и да се намалят тези на противника. Целта на Го е не толкова победата, колкото разгръщането и владеенето на стратегическата инициатива”.

Други западни анализатори, също отдават значение на Го. Алвин и Хайди Тофлър: "По време на неотдавнашната си визита в Южна Америка (2006 г.) президентът Ху Дзинтао обиколи континента, обещавайки значителни инвестиции в целия регион от Бразилия до Куба – като само в Аржентина те трябва да надхвърлят 20 милиарда долара. Макар по време на посещението му на основно внимание да се радва икономиката, някои наблюдатели забелязаха и неговите географски последици. Подобно на майстор в играта Го, Китай упорито се опитва да се утвърди в регион, отдавна смятан за задния двор на Америка – търсейки по този начин контрабаланс на силното американско присъствие в Тайван, задния двор на Китай”.

След загубата на Гари Каспаров през 1997 г. в шахматния мач с компютъра на IBM “Дийп Блу” Го остана единствената игра, в която човек побеждава изкуствения интелект. Това е една от причините Го да се смята, че дава по-голяма свобода и по-точно отразява реалиите на дипломатическите ритуали и игри.

В по-далечната ретроспекция на практиката в подаряването също могат да се срещнат аналогични случаи. Един от най-знаменитите примери на размяна на игри като идеи е през VІ век, когато индийският махараджа изпраща шахмата в Персия, а на свой ред Персия в лицето на Хосров І Ануширван изпраща таблата в Индия. За двете страни това са подаръци от най-висш ранг, защото се играят в царските дворове. А размяната им е била последвана от сътрудничество във всички останали области на знанието.

През 528 г. Япония получава като подарък играта Го от корейската държава Пекче. Тогава това се е считало като подаряване на идеите за държавност, защото играта Го е олицетворява държавността.

През VIII век Великият министър на Япония Киби но Макиби отива в императорския двор на Тански Китай, където играе важни дипломатически игри, включително и на дъската за Го. На връщане занесъл в Япония го-дъски. В историята е признат за един от реформаторите на Го в Япония; въвел е Го в японския императорски двор.

През 80-те години на двадесети век кралицата на Великобритания Елизабет ІІ и японския премиер посещават Китай и, по-специално, фабриката за производство на го-камъни в Юндзи. Те получават като подаръци комплекти за Го.

Практиката на подаряване в най-големи мащаби е била в арсенала на китайската външна политика от времето на епоха Хан. Френският историк Жак Жерне вижда това по следния начин: „С цел да разпространят влиянието си върху всичките си съседи, да ги спечелят за своята кауза и да предизвикват раздори сред враговете, императорите Хан водят разточителна политика, смайваща с размера на направените разходи и със своята последователност. Сигурно никая друга държава по света не е полагала такива усилия да осигури дарове за своите съседи, въздигайки поднасянето на дарове в политическа стратегия. В подължение на четири века управление на Хан населението на степите и оазисите, а в по-малка степен това от планинските области на югозападен Китай, получават несметни количества коприна – основното търговско богатство на Китай – както и други китайски стоки. Вече достатъчно големи в началото на ІІ в., дарените стоки бързо нарастват през втората половина на І в.пр.Хр. и достигат своя максимум при управлението на късната династия Хан”.

Европейците също познават практиката на подаряването. Примерно, Бамбър Гаскойн съобщава, че задължителен артикул в подаръците на йезуитските пратеници в китайския двор в епоха Мин са били часовниците от всякакъв калибър. Днес се наблюдава едно ново разбиране на Запада за Изтока, което се вижда от жеста на Обама. Противопоставянето на Изтока и Запада символично е преодоляно. Изглежда, че ще се окаже невярно твърдението на академик Конрад, че Западът си е запад, Изтокът си е изток, и че е невъзможно да има взаиморазбирателство при тяхната среща.

В заключение, Миура Ясуюки, дипломат и мениджър, в своята забележителна книга «Go: An Asian Paradigm for Business Strategy» предсказа, че Го ще намери своето място сред дипломатическата практика на ХХІ век. Според него, икономическите и политическите центрове на планетата са много: САЩ, Русия, ЕС, Китай, Япония, Индия, Корея, Бразилия... Начинът, който посочи Миура за отразяване на многополюсните реалии е играта Го.


Литература
1. China Central Television. Videoclip. http://space.tv.cctv.com/video/VIDE1258472084687884
2. Garlock, Chris. American Go E-Journal Volume 10, #55: November 24, 2009
3. Grant, Andrew. 400 years Go in Japan.
4. Deutsche Go Zeitung. Heft 5/2009.
5. Miura, Yasuyuki. Go: An Asian Paradigm for Business Strategy.
6. Why does Obama present Basketball as gift to China? http://community.travelchinaguide.com/forum2.asp?i=53508
7. Генри Киссинджер: Китай утверждается как сверхдержава ("Clarin", Аргентина), (Henry Kissinger), 09 ноября 2004. www.inosmi.ru/translation/214466.html
8. Алвин Тофлър и Хайди Тофлър, „Революционното богатство”. Изд. Обсидиан, София, 2007. Alvin Toffler and Heidi Toffler, Revolutionary Wealth
9. Байрактаров, Константин. „Пресечните точки между реалиите на общуването и стратегическите игри Шах и Го (автореферат), 2009.
10. Гаскойн, Бъмбър. Кратка история на китайските династии. Изд. „Унискорп”, С., 2008.
11. Дейвид Едмънс, Джон Ейдинов. Боби Фишер отива на война. "41Т", София, 2006. Жерне, Жак. Китайската цивилизация. ИК „Кама”, 2004.
12. Лазаров, Йони. „Скритата символика на логическите игри”. http://weiqiland.net/
13. Лазаров, Йони. Хосров І Ануширван: космическият порядък и игрите на мъдростта. http://weiqiland.net/i/209-2009-08-24-19-03-27.html
14. Хойзинха, Йохан. Homo Ludens. Наука и изкуство, С., 1982

 
 
* * *