играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The Way of Heaven is to benefit others and not to injure.The Way of the sage is to act but not to compete.
Lao-tsu


Пътят на Небето е да подпомага другите и да не ги наранява. Пътят на мъдреца е да действа, но да не преиграва.
Лао Дзъ

* * *
 
Лиу Дзунюан и Планината на съвършената игра Го
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 07 Август 2010г. 11:40ч.

Liu_Zongyuan

Лиу Дзунюан (Liu Zongyuan, 773 – 819 г., второ име - Лиу Дзъ-хоу ) е китайски писател и философ. Имал е успешна кариера в двора, но в 805 г. бил отстранен от служба и заточен в Хунан (Hunan), а след това – в Гуанси (Guanxi), заради прокламиране на реформаторски възгледи. Лиу Дзунюан във философските си съчинения развенчава вярата в небесните знамения; съгласно древните философи е застъпвал тезата, че императорът е слуга на народа. Като писател се отказал от господстващия в прозата „паралелен стил” (пиенвън) и се е застъпвал за връщане към езика и стила на древните (гувън). Лиу Дзунюан е един от Осмината велики писатели през епохите Тан (618 - 907 г.) и Сун (960 - 1279 г.) [1]. В литературата е най-известен със своите басни и притчи, пейзажни описания и пътеписи (NWE 2008). Една интересна негова пътна бележка от 815 г. е за Планината на съвършената игра Го [2].


На изток от недълбоките води на река Сун, течаща на север, се извисява Планината на съвършената игра Го. Планината може да се изкачи от запад. На върха й има пещера, в която има паравани, стаички и навеси. Под тези навеси има фигури от блестящи камъни. Като минеш през пещерата, завий на север и ще се озовеш високо над една голяма дивна градина, над която се реят птици, на които ти ще виждаш гърбовете. Първият човек, който стигне тук, ще получи камъчета и дъска  за играта Го с изгравирана върху абаносовата й повърхност мрежа от червени деветнадесет по деветнадесет линии. (Bozulich 1999: TMG, issue 22).


Тази планина сигурно се намира в Югоизточен Китай. Единственият географски ориентир е упоменаването на р. Сун (Hsun), която най-вероятно  е един от притоците на р. Яндзъ - това е неголямата, течаща също на север, река Сун-ян (Hsün-yang River, Hsün-yang-chiang) в провинция Дзянси (Chiang-hsi, Jiangxi), Югоизточен Китай; а под Планината на съвършената игра Го, може би, Лиу Дзунюан има предвид една от планините в масива Лушан (Lu-shan, Hermitage Mountain) - Планините на отшелниците или Уединените планини.

 

lushan

Ши-тао (1642-1710 г.),  Съзерцаване на водопад в Лушан, фрагмент (1700 г.), Izumiya Museum, Kyoto.


Юн Чин (Yun Ching, 1757–1817 г.) пише: „Лушан се намира там, където се доближават р. Сун-ян и ез. Пуянху. Водата обгражда планината от три страни. По принцип, когато големи планини са изправени срещу обширни водни маси, изглеждат величествено и излъчват мистична мощ. Но при реките и езерата приливите и отливите са много по-спокойни и се различават от тези в океана. Ето защо, планините, извисяващи се при океана, са много по-мощни и величествени, докато Лушан има спокойно и безметежно излъчване” (Hermitage Mountain, 1813; Strassberg 1994: 414-415).


Планините Лушан заемат площ 302 кв. км. Най-високата планина е Даханянфън, издигаща се на 1474 м. над морското равнище. В планинския масив се наброяват около 170 знаменити върха като Шансофън, Ханполин, Шуандзянфън и др. В 1996 г. планините Луншан са включени от ЮНЕСКО в Регистъра на обектите от световното културно наследство. Съгласно легендата, в IV пр. н.е.  в тези планини живял даосът Куансу. Един владетел от епохата Джоу много искал да се срещне с него, но всеки път Куансу се отказвал от аудиенция и се скривал в планините. По-късно той изчезнал и хората решили, че той се е превърнал в добър дух. Затова местността, където живял той, била наречено „Обителта на Куан” (Куанлу) или „Планината на Куан” (Куаншан), които също са и названия на Лушан (CRI-Online). Много легендарни даоси и будисти по-нататък са постигали там просветление, поради което за народа тези планини са обител на безсмъртните  мъдреци (жън-шън, jen-shan).


Поети, писатели и художници са намирали творческо вдъхновение в Лушан. И  Лушан, съгласно подсказката на Лиу Дзунюан, трябва да има отношение към Планината на съвършената игра Го.

 


Бележки:

 

[1] Осмината велики писатели през епохите Тан и Сун са: Хан Ю, Лиу Дзунюан, Оуян Сю, Су Сюн, Су Ши, Су Джъ, Ван Анши и Дзън Гун. Подчертаните са свързани с Го.


[2] Планината на съвършената игра Го в статията на Ричард Бозулич е Mountain of the Transcendents' Go Game. Той посочва също, че тя се намира в Южен Китай.

 

Източници:

 

1) Bozulich R. Go and The Immortals, The Magic of Go (Issue 22), Daily Yomiuri Shimbun, feb. 1999


2) New World Encyclopedia (NWE): Liu Zongyuan, article version: 2 April 2008 , at 11:18.


3) Strassberg, Richard E., translator, annotations, & introduction Inscribed Landscapes: Travel Writing from Imperial China. Berkeley:  Univ. of Calif. Press,  1994.


4) CRI-Online (bg), China ABC, гл.16, Митове и легенди, Историята на планината Лушан & CRI-Online (ru), China ABC, Шестнадцатая глава: Народные предания и легенды, Горы Лушань

 

 
 
* * *