играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Ланкешан: Планината на изгнилата брадва
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 07 Май 2012г. 22:44ч.

 

goban

 

В провинция Дзъдзян (Zhejiang), която се намира в Югоизточен Китай, се намира планината Ланкешан (Lankeshan, Rotten-axe Mountain) или Планината на изгнилата брадва. Планината е известна още като Kelanshan, Shishishan и Shiqiaoshan. Названието Ланкешан  е свързано с „Легендата за изгнилата брадва” (Lankeshan ji), която е много популярна сред го-играчите. Тази история за пръв път е описана в "Шу И Джъ" (Shu Yi Zhi) от Жън Фън (Jen Fung), живял в периода на Северните и Южните династии (Nanbei Dinasties, 420-589 г.). Китайска поговорка гласи: "Един ден в рая е равен на 100 земни години"; а историята, илюстрираща това, е следната...

Карта на Ланкешан

 По времето на династия Западна Дзин (265-420 г.) безсмъртните обитавали Пещеристата планина (Shishishan) в провинция Дзъдзян. Един ден дърварят Ванг Чи (Wang Chi) отишъл там да сече дърва, където  случайно се натъкнал на двама безсмъртни, които игралеи на Го. Любопитният Ванг Чи отишъл при тях и започнал да наблюдава играта им. Той дотолкова се отнесъл, че напълно забравил за своята работа. По някое време единият от играчите подал на Ванг Чи една сушена синя слива. След като излял сливата, той се изпълнил с енергия и не чувствал никакъв глад.   

immortals Immortals

Играта била изключително интересна и изпълнена с неочаквани обрати. След известно време, преди играта да е свършила другият единият безсмъртен повдигнал глава и казала на Ванг Чи: "Защо не се прибираш? Колко време смяташ да останеш тук?". Ванг Чи се стреснал и понечил да вдигне брадвата и да си тръгне, но бил изненадан като видял изгнилата й дръжка. Когато се върнал в селото, той бил учуден от това, че не срещал познати лица. След като разпитал този-онзи, разбрал, че са изминали 100 години, докато наблюдавал играта в планината.

lankeshan

Тази легенда е станала любима тема за много поети и художници. Поетът Джън Дзян (Zhang Jiang) от династия Мин (1368-1644 г.) написал следните стихове:

... като в сън невероятен Ванг Чи
е играта наблюдавал в планината.
Три хилядолетия е по-добре да си пиян,
отколкото да видиш как брадвата
пред очите ти разпада се е на прах
след като бил си там, за кратко,
в света на мъдреците.

lankeshan lankeshan

В „Сборник с безгрижни и невинни игри” (Wangyou Qingyue Ji, Carefree and Innocent Pastime Collection) на Li Yiming (XII в.) от династия Сун (960-1279 г.), съществува запис на партия, наречена "Диаграмата Ланка". В бележка, оставена до самия запис на партията се пояснява: "Ванг Чи отишъл в планината Ланкешан да насече малко дърва. Там той срещнал двама безсмъртни, играещи Го и станал свидетел на следната игра. Белият играе първи, а черният побеждава с една точка". Според диаграмата противниците започват играта от звездните точки и правят по 150 хода. По време на играта черният е пленил 22 камъка, а белият - 9. Черният има 18 точки, а белият - 17. Но в историята се споменава също, че Ванг Чи слязъл от планината преди да е завършила играта и затова развитието й до края все още си остава загадка. Само един безсмъртен може да разкрие какви са били ходовете, довели до победа на черните с една точка.

 

 -----------------

Други връзки: Ranka (legend) / Wangyou Qingle Ji / Xuanxuan Qijing Problem 149

 :)

 
 
* * *