играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато  изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.

Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА

* * *
 
Адмирал Чън И (1901-1972)
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Йони Лазаров   
Понеделник, 01 Декември 2008г. 20:20ч.

През 1960 адмирал Чън И, тогава министър на външните работи на Китай и превъзходен познавач на Го, издава прочутата директива: „Да се минат по умения в Го японците в рамките на десет години”. „Родината на Го е Китай и е недопустимо толкова да изоставаме в този най-престижен спорт - обяснява на водещите инструктури Чън И. Го е било едно от четирите древни изкуства: музика, живопис, поезия, Го.”


Адмиралът е съгласувал го-доктрината с председателя Мао Дзедун и с премиера Джоу Ънлай. Това е и в съответствие с древната китайска го-поговорка: „Ако една страна процъфтява, нейното Го също процъфтява”. Младата република се нуждае от видими успехи, потвърждаващи пътя на нейното развитие. Развитието на Го е верен ход, докато „Големият скок” и „Културната революция” са грешки на растежа. Премиерът Джоу Ънлай, който винаги се е застъпвал за неоценимото културно наследство, и вече е успял да спаси от разруха Забранения град и Небесния храм, подкрепя безрезервно адмирал И.

През 1960 Чън И и Мацумура Кенсан установили редовните японо-китайски взаимоотношения в Го. Тогава китайците изостават от японците, водещата световна сила в Го, с два камъка. Редовно японски профи играчи идвали в Китай и се провеждали приятелски срещи. За да вдъхнови китайските играчи, Чън И давал пример с водещият играч тогава – Го Сейген (Wu Qingyuan (吳清源)), китаец, който живее в Япония. Но растежът и обменът били прекъснати - от 1966 до 1975, заради Културната революция; тогава адмиралът бил отстранен, въпреки усилията на Джоу Ънлай и умира през 1972. Въпреки това на погребението му се явили Мао Дзедун и Ънлай; това било последното появяване на Мао Дзедун пред хората. По това време Го се превърнало в едно от „старите четири изкуства” (обърнетете внимание на разликата между „древни” и „стари”) и било силно занемарено; бъдещият национален герой Ни Вейпинг, прекарвал времето си в селска ферма за "общополезен труд".

През 1960, освен с го-инструктури, Адмирал И се срещнал и с талантливи деца, между които бил Ни Вейпинг (роден 1952), на когото било съдено да бъде първият китаец победил японски профи 9 дан през 1975. Тогава адмиралът не е бил между живите, но Ни Вейпинг, който добре си спомнял заръката, посветил тази победа на него. През 1884 започнали уникалните „Супер Го Серии” между Япония и Китай; провели се всичко тринадесет такива мача, като китайците успели да победят в седем. "Супер Го Сериите" неимоверно много повишават нивото на китайските играчи, но са и началото на добросъседските отношения между Япония и Китай. Примерът е толкова заразителен, че по-късно се поставя въпросът - не може ли Го да послужи като отправна точка за подобряване на отношенията между Северна и Южна Корея.

Адмирал Чън И е бил голям почитател и познавач на Го, но също калиграф и поет. По време на дългите походи на Национално-освободителната армия той не се разделял със своята художествено направена го-дъска; след смъртта си я завещава на приятела си Божу Чън, голям колекционер на изкуството. Чън И стимулирал и фабриката за производстно на комплекти за Го в Юндзи. Фабрика, която работи от около 500 години, когато английската кралица Елизабет ІІ я посетила, получила като подарък го-комплект.

Като министър на външните работи (1958-66), Чън И основава „Университет за дипломати”; можем да предположим, че една от дисциплините там е Го. Ето какво казва за него Джоу Ънлай: „Той имаше отличителен стил в дипломатическата работа. Имаше панорамен поглед, обширни знания, ясна визия, необичайна храброст. Той беше спонтанен, но държеше ясната визия, когато говореше.” Докато Чън И беше министър на външните работи, СССР и КНР преживяваха обективно трудни моменти, но Чън подготвил последващото сближаване със САЩ. Така КНР тогава се откъсна от съветската сфера на влияние и даде заявка за суперсила; това беше и заявка за съвременния многополярен свят. В Го, както и в геополитиката, действа принципа: „Мисли глобално, действай локално”.

Днес има статуи на адмирал И в Китайската Го Асоциация и пред „Университета за дипломати”, където се почита като патрон.

 

 
 
* * *