играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The Way of Heaven is to benefit others and not to injure.The Way of the sage is to act but not to compete.
Lao-tsu


Пътят на Небето е да подпомага другите и да не ги наранява. Пътят на мъдреца е да действа, но да не преиграва.
Лао Дзъ

* * *
 
Адмирал Чън И (1901-1972)
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Йони Лазаров   
Понеделник, 01 Декември 2008г. 20:20ч.

През 1960 адмирал Чън И, тогава министър на външните работи на Китай и превъзходен познавач на Го, издава прочутата директива: „Да се минат по умения в Го японците в рамките на десет години”. „Родината на Го е Китай и е недопустимо толкова да изоставаме в този най-престижен спорт - обяснява на водещите инструктури Чън И. Го е било едно от четирите древни изкуства: музика, живопис, поезия, Го.”


Адмиралът е съгласувал го-доктрината с председателя Мао Дзедун и с премиера Джоу Ънлай. Това е и в съответствие с древната китайска го-поговорка: „Ако една страна процъфтява, нейното Го също процъфтява”. Младата република се нуждае от видими успехи, потвърждаващи пътя на нейното развитие. Развитието на Го е верен ход, докато „Големият скок” и „Културната революция” са грешки на растежа. Премиерът Джоу Ънлай, който винаги се е застъпвал за неоценимото културно наследство, и вече е успял да спаси от разруха Забранения град и Небесния храм, подкрепя безрезервно адмирал И.

През 1960 Чън И и Мацумура Кенсан установили редовните японо-китайски взаимоотношения в Го. Тогава китайците изостават от японците, водещата световна сила в Го, с два камъка. Редовно японски профи играчи идвали в Китай и се провеждали приятелски срещи. За да вдъхнови китайските играчи, Чън И давал пример с водещият играч тогава – Го Сейген (Wu Qingyuan (吳清源)), китаец, който живее в Япония. Но растежът и обменът били прекъснати - от 1966 до 1975, заради Културната революция; тогава адмиралът бил отстранен, въпреки усилията на Джоу Ънлай и умира през 1972. Въпреки това на погребението му се явили Мао Дзедун и Ънлай; това било последното появяване на Мао Дзедун пред хората. По това време Го се превърнало в едно от „старите четири изкуства” (обърнетете внимание на разликата между „древни” и „стари”) и било силно занемарено; бъдещият национален герой Ни Вейпинг, прекарвал времето си в селска ферма за "общополезен труд".

През 1960, освен с го-инструктури, Адмирал И се срещнал и с талантливи деца, между които бил Ни Вейпинг (роден 1952), на когото било съдено да бъде първият китаец победил японски профи 9 дан през 1975. Тогава адмиралът не е бил между живите, но Ни Вейпинг, който добре си спомнял заръката, посветил тази победа на него. През 1884 започнали уникалните „Супер Го Серии” между Япония и Китай; провели се всичко тринадесет такива мача, като китайците успели да победят в седем. "Супер Го Сериите" неимоверно много повишават нивото на китайските играчи, но са и началото на добросъседските отношения между Япония и Китай. Примерът е толкова заразителен, че по-късно се поставя въпросът - не може ли Го да послужи като отправна точка за подобряване на отношенията между Северна и Южна Корея.

Адмирал Чън И е бил голям почитател и познавач на Го, но също калиграф и поет. По време на дългите походи на Национално-освободителната армия той не се разделял със своята художествено направена го-дъска; след смъртта си я завещава на приятела си Божу Чън, голям колекционер на изкуството. Чън И стимулирал и фабриката за производстно на комплекти за Го в Юндзи. Фабрика, която работи от около 500 години, когато английската кралица Елизабет ІІ я посетила, получила като подарък го-комплект.

Като министър на външните работи (1958-66), Чън И основава „Университет за дипломати”; можем да предположим, че една от дисциплините там е Го. Ето какво казва за него Джоу Ънлай: „Той имаше отличителен стил в дипломатическата работа. Имаше панорамен поглед, обширни знания, ясна визия, необичайна храброст. Той беше спонтанен, но държеше ясната визия, когато говореше.” Докато Чън И беше министър на външните работи, СССР и КНР преживяваха обективно трудни моменти, но Чън подготвил последващото сближаване със САЩ. Така КНР тогава се откъсна от съветската сфера на влияние и даде заявка за суперсила; това беше и заявка за съвременния многополярен свят. В Го, както и в геополитиката, действа принципа: „Мисли глобално, действай локално”.

Днес има статуи на адмирал И в Китайската Го Асоциация и пред „Университета за дипломати”, където се почита като патрон.

 

 
 
* * *