играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

To have little is to possess.To have plenty is to be perplexed.
Lao-tsu


Да имаш малко е притежание. Да имаш много е объркване.
Лао Дзъ

* * *
 
Азия – грях и дух. Играта Го
Вейцилогия - Китайски загадки
Автор: Константин Байрактаров   
Сряда, 07 Юли 2010г. 10:03ч.

girl

 

Филмът “Играта Го” от документалната поредица “Азия – грях и дух” (Asia – sin and spirit), излъчван периодично по канала на Travel International Television, е едно отлично представяне на играта Го на български език. Документалната поредица е съвместна продукция на България (Travel Tv), Китай (Китайското бюро за международни културни връзки) и Япония, като в някои епизоди участват и други страни. Филмът “Играта Го” с времетраене 20 минути запознава българския зрител с играта Го като символ на китайската култура и е първата подобна тв-презентация по тази тема. Във филма има чудесни сцени и картини, съпроводени с увлекателен разказ, засягащ културата, философията и традициите на Китай, пресичащи се органично с практиката и изкуството на играта Го.

 

Някои моменти от филма, пресъздадени въз основа на водени записки. Играта Го води началото си от древните символи Ин и Ян, символизиращи противополжните сили и явления като ден и нощ, добро и зло, светлина и мрак, бяло и черно, и т.н. В древността играта се е наричала “И” (Yi). Играта Го символизира Вселената, има 360 (!) точки, като центърът на дъската е Център на Вселената. Също така броят точки на дъската символизират годината, а нейните ъгли – четирите сезона. Играта описва една огромна вселена, в която човекът се движи свободно в необятното й пространство.

 

dialog with your shadow

В Го играят двама души. Печели този, който накрая има най-много заградени свободни пресечни точки на дъската. Двамата играчи се сблъскват с противоречията на движението и покоя, офанзивата и дефанзивата [т.е. атаката и защитата] , частта и цялото. И трябва да се намери баланса, да се следва хармонията. Традиционното разбиране за енергията Чи (Ци) също намира своето място в разбирането на Го. От тайнствената сила Чи зависи възхода и падението на държавата; животът и смъртта са едно цяло, а Чи е част от всичко и от всяко живо същество. Танският император Ли Шъмин веднъж играл с претендента за трона Дзия Юан [във филма е Чия Ран-ге]. Дзия Юан поставил четири камъка по ъглите на дъската, с което показал, че искал да управлява всичко, но Ли Шъмин поставил камък в центъра и заявил: “С моя камък управлявам Вселената”. Тази демонстрация показала на претендента Дзия Юан високото ниво на Чи, което обладавал императора и той сам се отказал от идеята си да управлява.

Играта Го се възприема като борба на Чи срещу Чи, т.е. от гледна точка на играча това е борбата му срещу съдбата на противника, с надделяването над неговото Чи той го разоръжава. Множеството на комбинациите прави играта Го пълна с живот. Играта Го, базирана на Чи, отразява традиционната китайска представа за Вселената.

Играта Го се разбира и като модел на войната. Имало такава история, в която се разказва как един генерал (Вей Ци-Чиен) всеки ден преди битката играел само на Го. Императорът му отправил нота, че в ръцете на генерала по време на война се намира съдбата на държавата и той вместо да се развлича по цели дни, трябва да мисли и разработва планове и стратегии. В крайна сметка генералът победил врага и демонстрирал непоклатимото си превъзходство като военен стратег. Той обяснил след това на императора: “Играх Го защото това е битка, в която камъчетата са моите войници. Това бе моята подготовка за предстоящото реално сражение”. Този отговор задоволил императора.

Играта Го е известна в цял свят като символ на традиционната китайска култура. Играта метафорично още се нарича “Разговор с ръцете”, защото тя е едно безмълвно нанасяне на удари по дъската, безмълвното говорене има своя емоционалност; поставяните камъни са като разменянето на думи. Така играта се явява символ на диалога. Ценността на диалога е валидна за всяка култура. Играта като диалог я прави гъвкава. Тя е вид комуникация. В нея се среща интелигентността с хармонията, техниката с психиката. На дъската си съжителствуват мирно черните и белите групи, между тях текат взаимодействия и комуникация. Играчът отсреща Ви е не само опонент, но и приятел.

Хармонията е базово понятие в китайската култура и философия, а играта Го е игра на хармония. В нея се събират в едно инстинкт, интуиция и прозрение. Играта Го дава израз и простор за креативно мислене. Елегантността на Го се състои в това, не как човек играе, а в това как постига прозрение и разбиране чрез духа си. Затова играта в традиционната култура на Китай се възприема като изкуство.

Играта Го, органично свързана с  китайските традиции и философия,  заема много важно място китайската култура. 300 камъчета и дъска: за обикновения човек това е противоборство, за писателите е разказ за човешките съдби; а за мъдреците разкрива законите на Вселената.

Някои допълнителни уточнения относно преразказа на филма.
Докато течеше този документален филм си правех записки, получи се фрагментарен текст с множество и разнообразни съкращения като от студентска лекция. В превода на дублажа има само две неточности в терминологията като вместо да се говори за дъска и пресечни точки се използват думите “табла” и “квадратчета”, което в пресъздадения текст по-горе  е избягнато (но това са дребни недостатъци). Докато впечатленията са все още пресни, се постарах да пресъздам частично текста по записките си и по памет. Затова не претендирам, че точно по този начин е казано едно или друго в излъчвания материал. Но като едно добро приближение, смятам, че от настоящия текст може да си направите представа за съдържателността на филма.

 
 
* * *