играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.
Aristotle


Без приятели, никой не би избрал да живее, въпреки, че има всички други блага.
Аристотел

* * *
 
Обучението по Го в King’s Baduk Academy
Вейцилогия - Корейски загадки
Автор: Стефания Цанкова   
Четвъртък, 03 Декември 2009г. 21:43ч.

Свилен Павлов даде интервю за Вейкиландия

Свилен Павлов от гр. Свищов премина в началото на 2009 г. тримесечен курс на обучение по Го (на корейски “бадук”) в King’s Baduk Academy, Южна Корея. Свилен е завършил Стопанската Академия в Свищов, специалност Информатика, работил е и като системен администратор там. В историята на българското Го е известен с участията на българските го-шампионати, а също така и на Световния го-шампионат в Япония през 2007 г. За нашия сайт той сподели някои от своите впечатления и преживявания в Корея и обучението му през март, април и май в King’s Baduk Academy, в която той се явява първият българин, обучаван там.

 

Свилен Павлов

Свилен Павлов със сертификата за преминат курс на обучение, издаден от King's Baduk Center.

 

Свилен се занимава с играта Го от почти 10 години. В момента е към 1-ви аматьорски дан по общоприетата в света система. В Корея обаче системата силно се различава от обичайното. По корейските стандарти няма система от начинаещи разряди (кю) и аматьорски степени (данове), защото всичко е “кю”, които корейците наричат “гъб” ("гуп"). Първо кю се дели на 4 подгрупи (A, B, C, D), като най-силното е 1-во кю от А-подгрупа и то се приближава до 1-ви професионален дан (1 p). Следва Второ кю с 3 подгрупи (A, B, C), а Трето и Четвърто кю са с по 2 подгрупи (A, B). За корейците Първи дан се разбира като професионален дан, т.е. няма аматьорски такъв. Затова аматьор 1 кю по IGF не е 1 гъб, а по-скоро 6-5 гъб. Първи ам. дан по IGF е 5-ти гъб по корейската система.

Свилен е бил в група от 15 души от следните държави: Монголия, Тайланд, Словакия, Чехия, Словения, Израел, Германия, Аржентина, Португалия, САЩ и Италия. “Препоръчвам на всеки, ако има финансовата възможност, да премине такъв курс на обучение” – сподели Свилен. В края на курса на петимата, показали най-добри резултати, им бе предложено да продължат своето обучение през следващите пет години до получаване на 1-ви профидан. Двама от тях се отказаха, Габриел Бенмергуи заради приятелката си в Аржентина, а 13-ет годишния Павол Лиси от Словакия, защото искал да изкара детството и тинейджърските си години в родната страна. В последствие, приелата да продължи обучението си Жанин от Германия, се наложило да се откаже поради здравословни причини. В крайна сметка за следващите 5 години остават само двама души от тази група”. В групата са се обучавали хора с различен социален статус и образователен ценз. Към казаното дотук може да се допълни, че Клара от Чехия и Себастиян от Германия са студенти по философия, Педро от Португалия – физиотерапевт на женски баскетболен отбор, а Свилен последно е бил сценичен работник в Сфумато, София.

Като свои учители в KBA Свилен Павлов посочва Ким Санг Ре (3p), Ким Сон Рьон (9 p), а също така Хонг Сълк Ки (1 гъб), 7 дан в Тайджем (корейски сървър, подобен на KGS), и мистър Сонг (3 гъб), около 3 дан, който е автор на над 250 учебници по бадук. Мистър Сонг играе от 25-годишна възраст, т.е. от около 10 години. “По предложение на ръководството на KBA, всеки, който не е получил стипендия, можеше да остане за още 3 месеца обучение – Курс за международни учители по бадук, но срещу заплащане $250 месечно. Забелязал съм, - продължава Свилен, че тези, които имат висок аматьорски дан (> 3 d.) и тези, които са млади (10-13 г.), се развиват с най-бързи темпове и имат високи резултати”.

 

TV studio Hanguk Kiwon

 

Свилен Павлов (вдясно) в тв-студиото на Корейската асоциация на любителите на бадук.

 

Местните корейски медии проявяват интерес към събития, свързани с Го. В една статия за дейността на KBA се разказва за групата, в която е бил Свилен, и се споменава името му. В един репортаж за KBA на всеки интервюиран бил зададен въпросът “Как възприемате и оценявате обучението си?”, на който Свилен отговорил: “Липсва ми познание за джонксуг (джосеки) и боя в определен момент на партията става много сложен и трудно изчислим”. За читателите на Вейкиландия и за българските играчите Свилен споделя: “Най-лошият и най-добрият противник, когото можеш да срещнеш на гобана си самият себе си”.

В обучението по бадук в KBA се набляга на джонгсук и посук (джосеки и фусеки). Сложно е избирането на конкретно джосеки при определено фусеки. В цялостен план края на фусеки настъпва към средата на партията. Другият важен момент, върху който се акцевнтира, е броенето в края на партията (йозе, ендшпил), оценка на отделните сенте (активни ходове) и готе (пасивни ходове) съобразно точките, които дават или вземат. На ден се играят между 3 и 8 партии при 30 минути байоми, това  е част от официално предвиденото обучение в следобедните часове от 13:00 до 18:00 ч. Сутринта се решават задачите, поставени като домашно от предния ден, които са върху проблемите за живот и смърт (цуме) и правилните последователности (тесуджи). Три пъти седмично се провежда тест върху джосеки и фусеки.

В какво се състои разбирането на бадук? Първо е “джуцо” или научаването (разбирането) на техника, а второ е “до” – умението да я ползваш. Корейските учители казват: Най-голямото изкуство (добродетел) се състои в способността да се “чете” (The biggest Virtue in Baduk is the reading skills). Под четене се разбира умението човек да се ориентира в дълбочината на комбинациите по дъската, да се ориентира сред клоните на дървото на вариантите. Чрез твърда и сурова практика в реденето на камъни се развива способността да “виждаш”, а “важният скок”, който трябва да се направи по-нататък се състои в умението да можеш да поставяш вече камъните мислено.

 

сертификат

Сертификатът за успешно завършения тримесечен курс на обучение.

 

В бадук, както и в интелектуалните игри, една от характеристиките е хитроумността. Да си “безхитростен” означава, че не подхождах достатъчно разсъдително и логично. Пример може да се даде с “хамете” (trickplay). Това е ход, с който се цели да заблудиш противника, но също така трябва да се има предвид и това, че ако той не се заблуди, този ход става лош ход и е с неприятни последици за извършилият го. Във фолклора на KBA, например, по отношение на “хамете” се казва: “Да не използваш хамете означава да нямаш достатъчно разбиране (джуцо) за блъф и как да го използваш (до)”. Но също така за достатъчно силния играч по пътя на развитието си трябва да забрави за хитростта и учителят му казва: “Ако искаш да станеш още по-добър, трябва да престанеш да ползваш хамете”.

Други занимания в KBA? “Освен с бадук се занимавахме с колоездене, футбол, федербал и футволей. – разказва Свилен. - Последното е хибрид между волейбол и бадминтон, нарича се още джитбол (jigbol) или волейбол с крака. Забавлявахме се и с бой със снежни топки, което е едно рядко и изключително забавление за Южна Корея. Също така ходихме на две екскурзии. Посетихме хубавия корейски плаж, а също така изкачихме планина Чи-ак или Лошата планина, висока около 2200 м. В Лошата планина посетихме и един будистки храм”.

След завръщането си от Корея Свилен участва на 6-ти Български Го Шампионат в Институт Конфуций и по този повод сподели: “Радвам се, че се проведе БГШ, който според обстоятелствата, стана по най-добрия възможен начин. Останах приятно изненадан от Маги и силната й игра. А за проведената Вейцилогична среща след шампионата ще отбележа, че се надявам в бъдеще да се провеждат и Вейцилогични конференции. В България има достатъчно интелектуален ресурс, който да спомогне за развитието на изследователското Го, а потенциалът в това направление е показан. Достатъчно е само да се спомене за българските участия на International Conference on Baduk в Корея през 2008 и 2009 г.”. А относно това, че Българска Го Асоциация поради неприятно стечение на обстоятелствата не излъчи играч за Световния шампионат 4th Korean Prime Minister Cup, Свилен сподели, че, ако е имало възможност, той с радост би отишъл да представи България.

 

Още:

Интервю със Свилен Павлов на английски в Stop Ciovo.

Информация за King's Baduk Center в Sensei's Library.

 
 
* * *