играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Faced with what is right, to leave it undone shows a lack of courage.

Confucius

 

Да знаеш какво е правилно и да не го завършиш е липса на кураж.

Конфуций

* * *
 
Играта Чанги - Духът на Корея
Вейцилогия - Корейски загадки
Автор: Антонио Барра (Antonio Barra)   
Неделя, 03 Юли 2011г. 13:57ч.

janggi

Освен Бадук (повече известна с японското си название „Го”) в Корея играят също така Чанги (janggi, changgi,jangki) – корейски шахмат. Чанги се играе на дъска 9х10 линии (90 пресечни точки). Фигурите са осмоъгълни (или кръгли) дискове, които имат различни размери според силата им. Началното положение на фигурите е представено на диаграмата.

Общи правила и движения на фигурите. Играят двама души: Чо (зелени или сини фигури) и Хан (червени фигури). Тези названия репрезентират древните китайски царства Чу и Хан, които са воювали в 206–202 г. пр. н. е. след краха на империята Цин на Първия император Цин Шихуанди (247-210 г. пр. н. е.). Първият ход се прави от Чо. По-силният играч обикновено е с червените. Наборът фигури на двете страни се състои от две Колесници (Ча; Cha) в ъглите; два Коня (Ма; Ma); два офицера (Санг; Sang); два телохранителя (Са; Sa), разположени в зоната от четири клетки и две диагонални линии, която се нарича „Дворец”; две Оръдия (По; Po), разположени над линията на Двореца; пет Войника или Пешки.

jangi_1

Движенията на фигурите са както следва:

* Колесница – движи се по вертикал и по хоризонтал (т.е. ортогонално) като шахматния топ;
* Кон – движи се по класическото „Г” с тази особеност, че фигурата трябва да има свободен път;
* Офицер  – движи се една позиция напред и две позиции по диагоналите.
* Телохранител  - движи се вертикално и хоризонтално по една позиция и не може да напуска двореца.
* Генерал – движи се като Телохранителя и също не може да напуска двореца; Генералът е аналогичен на шахматния цар и първоначално се разполага в центъра на двореца. Червеният генерал се нарича Чанг (jang, chang), а зеленият Куан (kwan, gwan; министър).
* Оръдие (Катапулт, Гаубица) – движи се и взема противникови фигури прескачайки друга своя или чужда фигура. Обикновено (без вземане) ходът на Оръдието се прави по вертикал или хоризонтал по посока на коя да е фигура, зад която има един или повече свободни пунктове.
* Войник (Пешка) – движи се с една позиция напред, наляво или надясно. Червените войници се наричат „биеонг” (byeong), а сините – чол (jol)

В зоната на двореца Войникът, Оръдието и Колесницата се движат също по диагонал.Двете страни имат възможност да сменят разположението на Коня и Офицера на двата фланга (забранява се разполагането на два коня или два офицера на единия фланг).

В корейския шахмат има възможност да не се прави ход („пас”). Ако не може да се стигне до мат, победата се определя от точките, получавани от стойността (ценността) на останалите на дъската фигури. Ценността на е фигурите (в точки) е както следва: колесница – 13, оръдие – 7, кон – 5, офицер – 3, телохранител – 3, войник – 2. Червените имат първоначално преимущество от 1.5 точки.

Чанги в корейската литература и изкуство. Чанги започва разпространението си в Корея в епохата Корьо (918-1392 г.) благодарение на стоковия обмен между корейските и китайските търговци. Видимо по това време в Корея играта се е радвала на широка популярност сред населението, защото не била като бадук толкова сложна и скъпоструваща като комплект (фигурите и дъската лесно могат да се направят от хартия). Освен това масово се е играло и на хазартни начала.

jangi

Първото споменаване на корейския шахмат се среща в произведението „Сон Сасеол” на Ик И, в което се откриват негови названия „санггар”, „шангуй” и „чанги”. Чанги се среща в поемата „Шангуй Ши” на Чон Мионгдо, в което се обяснява, че контрастът между „Хан” и „Чо” напомня епохата Трицарствие (Сан-гуо) в Китай. В приказката „Как се роди песента?” се разказва за китайски търговец, който спечелва жената на опонента си в игра на чанги. Описанието на правилата на играта, които съвпадат със съвременните, се откриват в работата „Гиеокийп Шангуй” на учения Ю Джанг (XVII в.).

jangi

Играта чанги била много популярна и нямало за нея социални бариери. Не било рядкост да се видят играещи войник и офицер, аристократ и търговец, старец и младеж… Чанги също така присъства в живописта от този период. В корейската иконография спокойната старост се представя в образа на дълголетници, играещи чанги.

В Южна Корея от 1956 г. съществува Корейска чанги асоциация (KJA) и професионална лига. Също така, по телеканалите KBS и Brain TV се излъчват предавания за Чанги. Големите корейски игрови интернетски портали също предлагат да се играе чанги онлайн. През 2009 г. в Харбин (Китай) се е провел първият международен турнир по Чанги.

*

 

За автора: Антонио Барра е италианец (на 39 г.), който живее и работи във Варшава (Полша). Негови увлечения са езиците и източните култури (Китай, Япония, Корея). Особенно е заинтересован от Чанги (корейские шахмат) и Сянци (китайски шахмат). Ако проявявате любопитство към корейския шахмат, можете да се присъедините към създадената от него група JANGGI - KOREAN CHESS във Фейсбук.

Виж още за корейския шах:

How to Play Janggi - Korean Chess

Janggi, the Korean Chess

Jangi in Wikipedia

Denise Yarfitz, Traditional Korean Games

 
 
* * *