играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Есенни дни на Корея, 8-9.10.2010
Вейцилогия - Корейски загадки
Автор: Tатяна Лозева   
Петък, 08 Октомври 2010г. 09:28ч.

A painting by Shin Yun-bok, produced between the 18th century and early 19th.


Добре са дошли почитателите на Корея и източната култура в София на "Есенни дни на Корея" на 8-ми и 9-ти октомври (петък и събота) в зала №11 на НДК - кино "Люмиер". Съвместна инициатива на "Истърн Спирит" и Посолството на Република Корея. Събитието е посветено на 20-годишнината от установяване на двустранните дипломатически отношения между България и Корея, но е и естествен продукт на увеличаващия се интерес към тази азиатска страна. Увлекателно и забавно, с богата информация за Корея, нейните жители и животът там, вход свободен.


ПРОГРАМА


Ден 1


18:00 ч. - Откриване на събитието

18:10 ч. - Културна програма: „Танц на пеперудата” – изпълнение на фолклорен ансамбъл „Рилски перли”; Театрално представление на корейска фолклорна приказка;  Музикално изпълнение на корейски традиционни и съвременни песни

19:00 ч.  – Почивка и дегустация на корейско ястие

19:30 ч. – Кинопрожекция на “Sopyonje”

Woman in North Korean Painting


Ден 2


15:00 ч. - „Историята на Хангъл“ – лекция

15:30 ч. - „Да бъдем калиграфи” – уъркшоп по рисуване

16:15 ч. - „Красотата на ханбок” – лекция

17:00 ч. - „Игри от Корея“ – представяне с участие на публиката

17:30 ч. - „Интервю с Корея” – интерактивна дискусия за страната

18:30 ч. - Дегустация на на корейска храна и люто предизвикателство

19:00 ч. - Кинопрожекция на “Welcome to Dongmakhol”

Laughing

 

Впечатления от "Есенните дни"

Събитието "Есенни дни на Корея" се проведе особено атрактивно. Имаше калиграфия с активното участие на публиката. Самият Посланик на Република Корея у нас - г-н Би-Хо Чун - демонстрира това изкуство, а след това имаше възможност да се  пише на специално приготвени за целта листове на земята, а той показваше на желаещите. Най-добрите получиха награди. Имаше красиво представяне на традиционното облекло с видеоматериал от Корея, показващ една източна естетика. Изнесе се и лекция за  създаването на азбуката им хангъл от крал Седжонг (15 век).

Събитието се проведе много ентусиазирано и с вещина от млади и интелигентни лектори (повечето момичета). Останахме доволни, почерпиха ни с кимчи - подлютено зеле, нещо като туршия. Беше весело и имаше много смях с играта, която наподобяваше "Не се сърди човече"... На тези "Есенни дни" не бе демонстрирана играта Го или, както е на корейски, Сунгчанг Бадук, но може да се очаква това да бъде включено в програмата на следващото издание на празника - другата година по същото време.

Публиката се състоеше главно от фенове на съвременната поп-култура в Корея, така че нещата не се представяха много задълбочено, но затова пък забавно и подходящо за младата аудитория, която беше повече от щастлива да научи малко повече за родината на любимите поп-икони и звезди в киното.

Не липсваше нищо, а... дори доста подробно се обясняваше, колко били хубави корейските тоалетни! Не ми се вярваше, да се обсъжда такова нещо толкова дълго. А публиката избухваше в голям смях, когато Посланика надълго и нашироко разказваше за "хрупкавите бубички", които обичал с неговия развален български... трябваше и да се оправдава за яденето на кучешко месо! Той спомена: "Имам пекинез и никога няма да го изям, защото той е член на семейството ми. Боже,боже...! - бива ли да ме питате такива работи?"...

Публиката също така изслуша разказ от момичета, които са прекарали чудесни ваканции наскоро в Корея. Пълната зала се огласяше заслужено от аплодисментите на присътващите.  Останах с добри впечатления, другата година пак ще посетя "Есенните дни"...

Т. Лозева

 

вижте също: Как преминаха "Есенни дни на Корея"

 

 
 
* * *