играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Ученият фон Зиболд (1796-1866)
Вейцилогия - Японски загадки
Автор: Йони Лазаров   
Сряда, 03 Март 2010г. 16:15ч.

 

Sibold

 

Енциклопедията на Брокхаус&Ефрон дава следната справка за Филип Франц фон Зиболд (von Siebold, 1796-1866). Немски естествоизпитател и изследовател на Япония, където пристигнал през 1823 в качеството си на лекар на служба в източно-холандската компания. В Едо от императорския библиотекар се сдобил с карта на Япония, за което и бил принуден да напусне през 1830 и се върнал в Холандия. През 1859-62 отново живеел в Япония, след това във Вюрцбург. Зиболд издал следните книги: "Flora japo n ica" (Лейд. 1835 и сл.); "Nippon, Archief voor de beschrijving van Japan" (Лейд. 1832 и cл.); "Chinezisch-japanezisches Wörterbuch" (Лейд. 1838-41); "Catalogus librorum Japan." (Лейд. 1841); "Fauna japonica" (7 т. Лейд. 1833-51; в сотрудничестве с Темминком, Г. Шлегелем и ван-Гааном); "Isagoge in bibliothecam japon." (Лейд. 1811); "Bibliotheca japonica" (6 т., Лейд. 1833-41; вместе с И. Гофманом).

 

botanika

 

Въпреки, че е бил сравнително неизвестен в родината си, американският комодор Матю Пери се посъветвал със Зиболд, преди неговите „черни кораби” да акостират на японския бряг през 1854.

Фон Зиболд е един от първите, които обяснявали за съществуването на игрите Го и шоги на европейците. От него е запазен един ценен гобан, намира се в Етнологическия музей в Лайден. Силно е пострадал от времето, състои се само от два крака, и с пулове, които повече приличат за игра на шашки (Ees 2008, p.131).

Фон Зиболд е отлично познат на ботаниците, японците (последните го наричат 'Shiboruto-san'). На негово име са наречени цветята sieboldii and sieboldiana. В „Хортус ботаникус” в Лайден, на негово име е кръстена градина - "von Siebold Memorial Garden", където са представени японските цветя, които той за първи път описал.

Фон Зиболд дал името на цветето, което влиза в емблемата на кабинета на Япония. На японски името е  go-shichi-no-kiri; за останали свят името на цветето било кръстено на дъщерята на руския цар Анна Павловна - paulownia.

 

Seal


Интересно е, че емблемата се състои от 17 цветчета – колкото срички има хайку-формата.

 

Хейанската писателка Сей Шонагон пише за павлонията в "Записки под възглавницата": "Цветовете на павлонията са с благороден пурпурно-лилав нюанс, също на много добри, но широко разпилените листа са неприятни на вид. Може ли да се говори за павлонията като за най-обикновено дърво? Само на нейните клончета прави гнездо прославения китайски феникс. Само при тази мисъл започваш да изпитваш към павлонията съвършенно особено чувство."

 

Литература
1.    Енциклопедия на Брокхаус&Ефрон. http://www.vehi.net/brokgauz/index.html
2.    Сэй Сенагон. Записки у изголовья // Класическая японская проза ХІ-ХІV веков. "Художественая литература, М., !988.

3.    van Ees, Theo. Go playing material in the Western World. The Proceedings, ICOB 2008, Goyang City, Korea.

 
 
* * *