|
Знаменити изречения 2 Години, 1 месец
|
|
|
Когато Наполеон Бонапарт, отишъл да завоюва Египет, той взел със себе си и мното учени.
В "битката при пирамидите" и в други битки, той издавал заповед: "Магаретата и учените в средата!"
|
|
|
|
|
|
|
Отг: Знаменити изречения 2 Години, 1 месец
|
|
|
Когато Вавилон нападнал Бактрия, Семирамида била извикана "да засили атаката"; тогава тя не била още царица (по-късно става известна с "градините на Семирамида").
Понеже атаката на Вавилон се задъхвала, защото всички образовани генерали знаели, че трябва да се напада в "в слабото звено на противника" - за което бактрийците били подготвени.
Тогава Семирамида дала съвет: "Да ги нападнем в най-укрепеното място". Атака се увенчала с успех.
|
|
|
|
Ненадеждни са... уверенията, които даваш на лошия го-играч за ловките му ходове. Ван Дюн-Ю (1020–1092?)
|
|
|
|
|
|
Уинстън Чърчил: "Успехът не е окончателен, неуспехът не е смъртоносен - от значение е единствено смелостта да продължиш делото."
На 4 юли 1776 г. крал Георг ІІІ пише в дневника си: "Днес не се случи нищо особено."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
"Аз не съм историк, а съм сам част от историята. За себе си нищо няма да напиша, но съм уверен, че някой някога ще напише." казва първият световен шампион по шахмат Вилхелм Щайниц.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Айнщаин е известен с думите: "Не мога да повярвам, че Бог играе на зарове с Природата."
Стивън Хоукинг го оспори: "Напротив, изглежда, че Бог не само играе на зарове, но понякога хвърля заровете, без да ги поглежда."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Марко Поло в "Пътешествия":
"Ще разкажем за нещата така, както са били видени, за нещата така както са били чути, за да може книгата ни да представлява достоверен дневник, напълно лишен от измислици. За да могат всички, които прочетат тази книга или чуят за нея, да имат пълно доверие в нея, защото тя съдържа само истината."
|
|
|
|
|
|
|
Отг: Знаменити изречения 2 Години
|
|
|
"Животът трябва да се повтори в метафизика." Антоанен Арто
"Аз създадох един образ, вие го превърнахте в история." Гьоте
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Една от любимите мисли на Томас Джеферсон, била от Монтен:
"Невежеството е най-меката възглавница, на която може да намери покой човешкият разум."
|
|
|
|
Ненадеждни са... уверенията, които даваш на лошия го-играч за ловките му ходове. Ван Дюн-Ю (1020–1092?)
|
|
|
|
|
"Аз ходя на работа само заради възможноста да се връщам в къщи заедно с Гьодел"
казва Айнщайн. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Разправя физикът Ричард Файнман:
При едно пътуване в Хонолулу, в един будистки храм монахът обясняваше на туристите някои неща относно будистката философия. Накрая той завърши с думите, че ще ни каже нещо, което ние никога няма да забравим. И аз наистина никога не го забравих. Беше пословица от будистката философия:
"На всеки човек е даден ключ за вратите на рая;
същият ключ отваря вратите на ада."
|
|
|
|
|
|
|
Отг: Знаменити изречения 1 година(и), 10 Месеци
|
|
|
Алън Грийнспан, бивш шеф на Федералния резерв:
"Мисля, че трябва да ви предупредя: ако думите ми ви се сторят прекалено ясни, най-вероятно сте разбрали грешно това, коeто казвам."
|
|
|
|
|
|
|
Отг: Знаменити изречения 1 година(и), 8 Месеци
|
|
|
"Посетете България. Вашата кола вече е там и ви очаква."
Туристически плакат по улиците на Рим.
Коментар - Всички пътища водят до България.
|
|
|
|
|
|
|
Отг: Знаменити изречения 1 година(и), 7 Месеци
|
|
|
Фриц Цвики (1898-1974) е един от най-блестящите и необикновени астрономи на съвремието, е роден в България, но е запазил швейцарското си гражданство.
Той наричал колегите си "сферични смотаняци" - сферични, защото според него откъдето и да ги погледнеш, те все са такива.
|
|
|
|
Orbis terrarum est speculum Ludi. Земният свят е огледало на Играта.
|
|
|
Отг:Знаменити изречения 1 година(и), 1 месец
|
|
|
Небо в тумане, земля в обмане, пусто в кармане!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Не съм се провалил. Открих 10000 начина, които не вършат работа.
Бенджамин Франклин
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
"Нашето дело е право, врагът ще бъде разбит, победата ще е за нас."
Произнесена от министъра на външните работи на СССР В.М.Молотов на 22 юни 1941 - след нападението на Германия. Това е "формулата на победата".
"Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами".
|
|
|
|
Orbis terrarum est speculum Ludi. Земният свят е огледало на Играта.
|
|
|
Отг:Знаменити изречения 11 Месеци, 1 седмица
|
|
|
Компютърджия:
"В университета си имаме една черна шега: Два месеца цъкане с мишката спестяват (понякога!) 30 минути мислене."
|
|
|
|
|
|
|
Отг:Знаменити изречения 7 Месеци
|
|
|
Кой се страхува от Вирджиния Улф?