играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
Isaac Asimov


Най-тъжният аспект на съвременния живот е че науката събира знания по-бързо, отколкото обществото събира мъдрост.
Айзък Азимов

* * *
 
Какво се случи в Бали?
Публикации - Киносалон
Автор: Силвия Лозева   
Неделя, 17 Април 2011г. 20:50ч.

What Happened in Bali (2004)

Ако има филм, който нагледно да илюстрира със сложните си взаимотношения, ходовете в игра  на Го, то това е "Какво се случи в Бали?" (What Happened in Bali, 2004). Като за начало, аналогията е много ярка по отношение на неяснотата на отношенията между четиримата главни герои, и непрекъснатите промени на чуства и надмощие един над друг. Това е особено силен изразен момент в много игри, но най-много от всички, е характерно за играта Го, в коята територията никога не е ясна до самия край. Една Го поговорка гласи, че територията съществувава само след края на играта.

Друг общ елемент е непрекъснатия обрат на събитията, в който една дума, или един поглед, а понякога и един самолетен билет на правилното място , могат да променят хода на съдбата. По същия начин, в Го, както в никоя друга игра, изходът може да се промени само с правилното и своенвремнното поставяне на един камък на дъската. Независимо от обстоятелствата.

Не мога да не отбележа и ситуациите във филма, когато Чонг Дже Мин търсеше отчаяно съмишленици, които да му помогнат да се измъкне от безизходната ситуация в която беше попаднал. Приличаше на бял камък, заобиколен от черни камъни, и взет за пленник. Единственият му изход беше да намери съподвижници, по същия начин по който белият камък за да се спаси е нужно да се свърже с друг бял камък за да оцелее. Защото групата е по-силна от едното.

И не на последно място, ярката борба за надмощие, в която всеки един от героите прави избор всеки ден как да спечели жената която обича, е съпоставим с позицията при Го, че най-добрият ход на противника е и твой най-добър ход. Веднъж Чонг Дже Мин се обади на Канг Мин Ук (своя противник) да го пита как той би постъпил в тази ситуация. А и двамата като че ли се състезаваха кой ще направи печелившия ход, който често се оказваше идентичен (купуване на телефон или заминаване за Бали).

What Happened in Bali (2004)

Но най-ярка за мене е приликата в невъзможната и безизходна ситуацията в която и четиримата герои бяха поставени, еднакво трудна за всички тях. Често в такава ситуация, нелогичния и своенвременния избор е единствено възможен, както е според поговорката: "В ненормална ситуация ненормалният ход е нормален". Припомням случая в който И Су Джонг направи избора да работи в галерията, или когато на два пъти направи фатален избор. И ето последната Го поговорка, която олицетворява това нейно решение: "Когато трябва да играеш отдясно, първо играй отляво".

Има още много аналогии, с помощта на които се опитах да разбера филма по-добре. Все пак, играта Го не е абстрактна теория, а е създадена в следствие на реални човешки отношения и събития преди повече от 4 хиляди години на Изтока. А и не случайно патриархът на семейството играеше често реално Го във филма със своите синове. Навярно малко хора ще си спомнят този момент. Много по-лесно е да разрешиш проблемите от живота с помощта на черните и белите камъни на дъска от 19 по 19 линии, в които виждаш отразени собствените си мечти, желания и стремления.

Жалко само, че никой от героите не овладя нейното изкуство. Мога само да мечтая какъв край би могъл да има филма тогава....

 
 
* * *