играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
Isaac Asimov


Най-тъжният аспект на съвременния живот е че науката събира знания по-бързо, отколкото обществото събира мъдрост.
Айзък Азимов

* * *
 
Странна партия Го след залеза
Публикации - Киносалон
Автор: Константин Байрактаров   
Понеделник, 25 Април 2011г. 20:19ч.

Лола и Макс

Филмът "След залеза" (After the Sunset, 2004) на режисьора Брет Ратнър е забавна история, която едновременно спада към жанровете комедия, екшън и криминале. В дъното на историята е последният обир на двойка талантливи крадци. ФБР-агентът Стан (Уди Харелсън), който пътува с куфарче, в което е заключен безценнен камък. Елегантният крадец Макс (Пиърс Броснан) използва почти невъзможни технологии, за да отвлече колата, в която пътува Стан и с помощта на партньорката си Лола (Салма Хайек) успява да открадне диаманта. Така агентът от ФБР за пореден път е изигран от своя опонент.

Лола и Макс   Лола и Макс

След това двамата майстори на обира избягват на Райския остров, на Бахамите, за да си починат и да се наслаждават на трудно спечеленото си богатство. Но агент Стан, преследващ Макс от седем години, отказва да повярва в оттеглянето им.Той подозира, че те планират да откраднат последния Наполеонов диамант, който по съвпадение трябва да пристигне на острова като част от пътуваща изложба. Докато Лола държи на новия си спокоен живот, Макс обмисля кражбата на диаманта. И въпросът е, ще се завърне ли той към стария занаят и ще успее ли най-накрая Стан да го хване?

Лола и Макс Лола и Макс

В една сцена Макс и Лола разговорят по въпроса дали си струва да се краде Наполеоновия диамант и между другото играят на Го. Дъската и камъните са красиво и изтънчено изработени, но това не може да скрие от погледа странната и озадачаващата им партия. Има несъотвествие в броя на поставените камъни: 63 черни и 101 бели. Явно Макс е пропуснал около 40 хода, докато през това време Лола е правила своите ходове, забравяйки да изчаква реда си. Или, по време на партията, Лола само е обирала групите на Макс. Като цяло се вижда, че героите не са наясно с правилата, да не говорим за стратегията. Ако трябва някак да се оцени партията, то черните са в тотален разгром, а белите са с някакво наивно надмощие. Макар в тази красива вечерна и спокойна сцена партията Го да е един дребен и екзотичен детайл, все пак той си остава недоизпипан докрай.

го Възстановка на В. Мищенко.

Разбира се, няма да издребняваме повече. Блестящата актьорска игра на Салма Хайек и Пиърс Броснан през цялото време на филма задържа вниманието на зрителя. Може сценарият на филма да не е нещо изключително, но майсторската актьорска игра го издига на ниво. Филмът е едно спокойно екшън-приключение с високи залози и неочаквани обрати, което ще ви остави без дъх!

Приятно гледане!

 
 
* * *