играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато  изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове.

Робърт Джастроу, директор на Института за космически изследвания към НАСА

* * *
 
Кодът Пи или 3,14159265358979323
Публикации - Киносалон
Автор: Неизвестен фен   
Събота, 30 Април 2011г. 21:35ч.

Pi

Тия дни най-после успях да намеря филма на Дарън Ароновски, който исках да гледам отдавна - става дума за филма с най-краткото (от 1 гръцки символ), най-стилното и същевременно напълно подходящо и изразително заглавие - 'p', преведен у нас като 'Кодът Пи' (ако символът не ви излезе както трябва на монитора, да поясня - става дума за 'Пи', нали се сещате - числото 3,14…). Наистина не знам какво да ви кажа за този филм,  освен: ГЛЕДАЙТЕ ГО! Нека да напиша все пак няколко неща, за да знаете какво да очаквате.

На първо място: черно-бяла визия. Първият порив на тези, които се кефят на разни годзили, мъже в черно и прочее киноявления сигурно е да се изнесат скорострелно оттук, но нека им кажа, че това е най-адекватният за времето си (1998-а), а и до днес, черно-бял филм, който съм гледал. Визуално не отстъпва на нито едно от съвременните култови заглавия, на моменти те даже му дишат прахта. За 'Тигър и Дракон'  бях писал, че има брутална визия; това безусловно се отнася и за 'Кодът Пи', само че и в буквалния смисъл - при някои сцени направо усещах болката от екрана (просто го гледайте и ще разберете какво имам предвид!).

При убийствената електронна музика, идеално връзваща се с (ма)тематиката също "нема лабаво", основната музикална тема е такъв невероятен drum&bass, че на неговия фон класики като 'P.E.T.R.O.L.' на Orbital и 'Angel' на Massive Attack, които също са включени в саундтрака, направо бледнееха. Досега не мога (а и не искам) да изхвърля въпросната музика от главата си. Не бих искал да отнема от удоволствието на тези, които още не са гледали филма, затова няма да навлизам в подробности за сюжета.Вижте го и ще разберете каква е връзката между числото пи, иврит, японската игра Го, фондовата борса, самоосъзнаването на компютрите и Истинското Име На Бог.

Само искам да кажа, че ако обичате киното и мразите математиката,то след като гледате 'Кодът Пи' е твърде вероятно да заобичате и двете. Главният актьор, Шон Гулет, играе просто великолепно  ролята на Макс Коен и между другото изглежда като екстремна версия на вокалиста на Депеш Мод след дългогодишно себеразрушаване с наркотици (вижте само как ги гълта хапчетата като бонбонки).

Този филм наистина НЯМА слабо място, макар че българските преводачи по традиция се опитват (неуспешно) да ни убедят, че си разбират от работата и не са забравили наученото в курса по английски в детската градина. Както и да е, субтитрите не са много и от време на време е хубаво да им хвърляте някой поглед, даже и да разбирате английския - в някои моменти направо ще изпаднете в умиление от творческата мисъл на г-н преводача (фраза: 'results - bullshit' -> надпис на екрана: 'резултатът - таратанци').

В заключение - 'Кодът Пи' е наистина страхотен филм и силно ви го препоръчвам.

pi /пи/ = 3,1415926535897932384626433832795

 

Неизвестен фен

2007 г.

-------------------------------------------------------------

Още доуточнения за филма

pi

Сюжет: Макс се занимава с търсене на закономерности в движението на акциите на фондовата борса. Той по цели дни седи пред компютъра и се опитва да направи модел на пазара. В момента, в който той почти стига до решението, компютърът се поврежда, а принтерът разпечатва неясен фрагмент от 216 символа в определена последователност. Макс започват да го преследват банкерите, които са уверени, че той е открил възможност да види закономерността в качването и падането на ценнните книжа. Те му предлагат пари, процесори, и накрая го заплашват с убийство. В един момент Макс се запознава с кабалистите, които научно-популярно му обясняват, че те също се интересуват от числата. Така напрример, в иврит всички букви имат числов еквивалент. "Баща" - това е 3. "Майка" - 41. 41+3=44 - това е "дете". Така на Макс предлагат да прекара свещените текстове през своя алгоритъм, за да се открие името на Бога. И той разбира, че последователността от 216 символа, която той първоначално смяташе за компютърна грешка, не е нищо друго освен "числото на Бога", супер-закономерността, на която се основава целия свят. Остава да се добави към всичко дотук, че Макс боледува и от някаква рядка болест, поради което той често губи съзнание или има халюцинации. В края на филма, доведен до отчаяние и постигнал разбиране на света, той, борейки се с болката в главата, си пробива слепоочието с електрическа бургия, след което той вече загубва математическите си способности да оперира с големи числа и става обикновен човек.

Позицията на Макс: Първо, математиката е езикът на природата. Второ, всичко около нас може да бъде представено и възприето чрез числа. Трето, ако запишеш числата на някоя система, се появяват модели. Четвърто, ето защо из цялата природа се извеждат модели. Доказателства: Цикличността на епидемиите, раждането и изчезването на популации, циклите на слънчевите петна, маловодието и пърноводието на Нил. Ами фондовият пазар? Вселена от числа, представящи глобалната икономика. Милиони заети като работна ръка. Милиарди умове. Огромна мрежа, крещяща от живот. Един организъм. Един единствен организъм. Моята хипотеза: И във фондовия пазар има модел. Точно пред очите ми. Но се крие зад числата. Винаги се е крил. Натискам Enter.

Сол Робсън (Марк Марголис) обяснява на Макс:  Древните японци са приемали дъската за играта Го за микрокосмос на Вселената. Макар дъската в началото да е пуста, тя е проста и строга. Казват, че две игри на Го не си приличат. Точно като снежинките. Та дъската за Го представлява комплексна и хаотична Вселена. И това е истината за нашия свят. Не е лесно да се вкара в рамките на математиката. Няма прост модел.

 

Виж още:
Reconstruction Of The Pi Game

Пи (1998): Обзор

Pi

 
 
* * *