играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така и ние сме длъжни да мислим, към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно.

Св. Антоний

* * *
 
Чанг Бого. Императорът на морето
Публикации - Киносалон
Автор: Мартин Тошев   
Неделя, 24 Април 2011г. 17:12ч.

Emperor of the Sea, 2005

Почитателите на корейските филми, както и интересуващите се от историята на Корея, могат да се потопят в атмосферата на сериала "Императора на морето" (Emperor of the sea - 2005, S. Korea). Сериалът се основава на едноименния роман на Чои Ин Хо, посветен на живота на прочутия Чанг Бого (?~846), който господства из водите на Източна Азия в епохата на обединеното царство Шила (661-935 г.). Чанг Бого е обикновено селско момче, което един ден решава да избяга от дома си и да се отправи на пътешествие по света в търсене на прключения.

В Китай по времето на династия Тан (618-907 г.) той попада в робство, където го обучават за гладиаторски боеве. Благодарение на силната си воля и на острия си ум, той успява от безправен и безотечествен роб да се превърне в успешен морски търговец, който блестящо се справя с изпълнилите водните простори пирати и става действително властелин на морето. Този обширен епос предлага приключения, мъжество и кураж, властолюбие, корист и интриги, а също и любов, съперничество и предателство, представени в 51 серии.

play baduk

В този исторически сериал действието се развива през IX в. в кралство Шила (някъде 820-30г.). Това е време на разцвет на морската търговията в Азия, благодарение на корейските корабостройтели, които научават японците как да стоят кораби за дълги плавания; корейците намират реализация в Китай и много от тях заемат ключови и високи постове в там.

play_baduk

Главният герой Чанг Бого (Jang Bogo) е капитан на пиратски кораб, който също се изявява като успешен търговец с амбицията да стане най-влиятелен в град Янгджоу, и дори да надмине китайските си конкуренти. Разбира се, той трябва да се бори и с други групи търговци, който искат същото.. Главният герой става най-големия търговец на Азия и той лично спомага за възкачването на престола на кралете на Шила. Прозвището на Чанг Бого е "имперотор на морето" (Haeshin, чете се Хешин).

stones

Всичко това идва от стара китайска легенда за друг търговец, който е качил на трона на Китай император и е станал също легенда, но не такава като корейския търговец, защото той все пак отваря вратите на Корея за Азия, както към Запад, така и към Изток (т.е. към Япония). Частите на името на Чанг Бого означават, както следва: "чанг" - давам, "бо" - пазя и "го" - високо. Преди това той е бил роб и се е казвал Кунг-бок, но успява да се освободи и израствайки бива назначен на висока длъжност и получава новото си име.

В наши дни една от южнокорейски подводници е кръстена на неговото име - 'Admiral Chang Bogo'. Кадрите с Го (Бадук) са от 16-ти епизод и на тях е И До-хьонг (Господаря И), противник на Чанг Бого и виновник за смъртта на бащата му.

 
 
* * *