играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

(A shicho works or doesn't work, but sometimes you don't see it, you don't play it). The possible and the impossible are visible and invisible. What happens is always what you see, what is played.

- There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.

* * *
 
Празник на Китайската култура във ВТУ
Публикации - Събитиен хоризонт
Неделя, 20 Май 2012г. 23:33ч.

вту

Чаена церемония, демонстрация на тай-чи, танц с ветрила, живопис, изложби, китайска калиграфия и кухня, играта вейци (Го), песни, изработване на фигури от хартия (дзиен джъ) и китайски възли за щастие, презентации и много положително настроение. Това включва програмата за Празника на китайската култура, който бе отбелязан на 19.05.2012 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Събитието бе уважено от Юен Дзи Ган, втори секретар на посолството на Китайската народна република, завеждащ отдел „Образование”. „Днес съм изключително щастлив да бъда ваш гост. В последните години работата с китайския език във вашия университет претърпя огромно развитие. През март университетът получи разрешение за разкриването на институт „Конфуций”, който е вторият в България след този в Софийския университет. Миналата година беше година на обмен между младежите от  Китай и тези в Европейския съюз. С това се отваря нова страница за културния обмен между нас”, заяви Юен Дзи Ган. На китайски език ректорът на ВТУ проф. дпн Пламен Легкоступ започна официалното си слово, с което поздрави всички гости, преподаватели и студенти днес.

Празникът на китайската култура се организира в рамките на Майските дни на Филологическия факултет при търновската алма матер. Студентите, изучаващи китайски в университета, показаха на посетителите как се изрязват фигури от хартия. Те пресътвориха за желаещите йероглифа за двойно щастие, който се подарява на сватби и други щастливи събития. Изложба на ветрила дообогати образа на Китай, който се постараха на представят младежите.

Празник на китайската култура

Петя Дамянова и Елица Миланова пък потопиха публиката в изкуството на китайската чаена церемония. „Много малко хора знаят, че първата вода от чая не се пие от китайците. С нея се измиват приборите, които се използват за церемонията. Другото е, че чаят буквално се сърба при дегустация. По този начин се усеща по-силно неговият вкус. Това питие се е превърнало в традиционно за китайците. Символизира хармонията с природата, която е изключително важна за тази нация”, сподели студентката Елица Миланова. Тя, заедно със своята колежка Петя Дамянова, демонстрираха как се запарва чаят, как се подготвят необходимите прибори и как се дегустира питието.

Празник на китайската култура

Във фоайето на университета бе представена и фотографска изложба, отново дело на студентите. Тя включва снимки от техни посещения в Китай. В аулата на университета посетителите се запознаха още с демонстрация на играта Го, с помощта на инструкциите на двамата майстори от Свищов - К. Байрактаров и С. Павлов, дошли специално за празника на китайската култура във Велико Търново.

Гостите и домакините успяха да опитат и традиционна китайска кухня – пролетни рулца, ориз със зеленчуци и китайски спагети. Жасминовият чай пък стопли сетивата на всички, посетили събитието в дъждовния съботен ден.

 

Източници:

Карова О., ВТУ отбеляза Празника на китайската култура, Общинско радио Велико Търново, 19.05.2012

Димитрова З., Студенти по китайски показаха богатството на културата, която изучават, в. "Борба", бр. 96, 21.05.2012

 
 
* * *