играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
XV-ти Бункасай във В. Търново
Публикации - Събитиен хоризонт
Понеделник, 14 Май 2012г. 19:05ч.

silver

На 12.05.2012 се проведе XV Празник на японската култура (Бункасай), организиран във Великотърновския университет от студентите и преподавателите от специалност приложна лингвистика с японски език. Посетителите имаха възможност да видят представяне на японски бойни изкуства, икебана, бонсай, калиграфия, кимона, да направят своите първи стъпки в играта Го, да опитат суши и др.

Go-go-go

players

konstantin svilen

Играта Го представиха Константин Байрактаров и Свилен Павлов.

Празникът бе уважен от извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Макото Ито и доц. д-р Такамуне Кауашима, лектор в университета в Любляна, който изнесе лекция за японската култура и история.

Студентите проведоха презентации на теми: "Япония през погледа на една българка", "Звездното небе в Япония", "Японски рокерски банди" и др. На празника бе представена пиеса в стил ‘камишибай' - куклено театрално изкуство, възникнало през XII век в будистките храмове, в което актьорите са хартиени фигури.

 

Отзив за събитиего от форума на онлайн списание за елегантната жена:

Вчера решихме да се разнообразим и посетихме Бункасая във ВТУ и останах супер очарована от всичко което видях. ОБИЧАМ ЯПОНИЯ И ИСКАМ ДА Я ПОСЕТЯ! Всичко беше доста интересно, поне за мен. Облякох кимоно и се чувствах супер яко, определено искам кимоно за сватбата ми...(някой ден). Ядохме суши, гледахме презентации за бонсай; за културата, обичаите и дворците в Япония, демонстрация на айкидо, оригами, калиграфия и още доста неща. За първа година посещавам това събитие и умирам от яд, че не съм ходила по-рано. Гледахме играта Го, която ми се стори много сложна, но беше интересна. Имаше и щанд за ловене на златни рибки, та доста се позабавлявахме като цяло. Също така аниме-щандове, щанд за сувенири ръчно изработени, щанд за ветрила, оригами и играчки. Изживяването беше страхотно и със сигурност, ако ми се отдаде друга възможност ще отида пак. По същото време другата седмица на 19-ти май ще има Ден на Китайската култура, което също ще бъде интересно и аз пак ще съм там. // Ели, 13.05.2012, www.elegantna.com //

 

 
 
* * *