играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Световна олимпиада по интелектуални игри
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Weiqiland.net   
Неделя, 28 Септември 2008г. 21:44ч.

Предстои Първата Световна олимпиада по интелектуални игри (1st World Mind Sports Games, WMSG) в Пекин, която ще се проведе от 3-ти до 18-ти октомври т.г. В тази интелектуална олимпиада са включени следните пет спортни игри: шахмат, вейци (Го), шашки, сянци (китайски шах) и бридж.

Това бе съобщено на пресконференцията на 25.09.2008 г., в която взеха участие председателите на организациите, развиващи тези игри у нас - Стефан Сергиев от Българска шахматна федерация (БШФ), Йони Лазаров от Българска Го Асоциация (БГА), Кирил Садонков от Федерацията по Спортен Бридж, а също и представители на китайското посолство и директорът на институт "Конфуций" д-р Александър Алексиев.


Българската федерация по шахмат изпраща в китайската столица двамата си най-силни състезатели – Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Федерацията по Спортен Бридж изпраща 17 души, включително и юношески отбор, а Българска Го Асоциация – отбор от 7 души. Федерацията по шашки в България също изпраща в качеството на играч председателя си г-н Богдан Янев. Така България ще изпрати 27 спортисти в Пекин. Общо в състезанията ще вземат участие около 2500 спортисти и 600 официални гости от 150 страни и региони. На церемониите по откриването и закриването ще бъде показана дългата история и култура на интелектуалните спортове. Домакините от Китай поемат всички разходи по престоя на участниците. Участниците на пресконференцията бяха категорични, че след лятната Олимпиада и Параолимпиадата, Игрите по Интелектуални спортове (Интелиада) ще постигнат успехи и ще се превърнат в традиция. Девизът на Олимпиадата е „Цивилизациите имат различен произход, мъдростта няма граници."


Г-н Сергиев обеща, че Олимпиадата ще бъде изключително интересна и атрактивна. „За нас важно е участието, но все пак очакваме от най-добрите ни шахматисти призово класиране”, добави Стефан Сергиев. Българският отборът по Го е в състав както следва: Йони Лазаров (капитан), Магдалена Младенова, Даниела Младенова, Евелина Керчева, Валерия Генчева, Теодор Недев и Станислав Трайков.

Бридж Асоциацията, която в редовете си има актуални европейски шампиони, сащо се надява на достойно представяне.

Председателят на Българската Го Асоциация Йони Лазаров заяви на пресконференцията: „Това е възможност да разберем къде точно се намираме в развитието си, защото за първи път ще се сблъскаме с най-силните състезатели по Го – азиатците, а този спорт съществува организирано в България от десетина години; Асоциацията по Го е най-младата от тези организации”.

Радостно е, че в България се осъществи взаимодействие между организациите по тези умствени спортове. В световен мащаб това взаимодействие се осъществява от International Mind Sport Association.

 

 
 
* * *