играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

The Way of Heaven is to benefit others and not to injure.The Way of the sage is to act but not to compete.
Lao-tsu


Пътят на Небето е да подпомага другите и да не ги наранява. Пътят на мъдреца е да действа, но да не преиграва.
Лао Дзъ

* * *
 
Втори Институт "Конфуций" в България
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Veliko-Tarnovo.net   
Петък, 12 Октомври 2012г. 19:23ч.

Иститут Конфуций ВТУ

С тържествена церемония на 10.10.2012 г. в Пети корпус на Великотърновския университет бе открит институтът "Конфуций". Той е 359-ият в света е едва втори такъв в България.

Институтът е образователна организация насочена към разпространяване на китайски език, задълбочаване на познанията на хората от различните страни за китайския език и култура, развиване на приятелските отношения и разгръщане на международния обмен и сътрудничеството между КНР и държавите по света. Проектът за създаването на Института е на Държавната организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина Ханбан и на Великотърновския университет в партньорство с Университета по геонауки в Ухан.

Сред многото официални гости на церемонията бяха посланикът на Китай у нас Гуо Йеджоу, проф. Александър Алексиев и проф. Гу, директори на Институт „Конфуций“ в София, делегация от Университета по геонауки в Ухан начело с зам.-ректора проф. Тан Хуеймин, Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара, зам.-областният управител Любомира Попова, зам.-кметът на В. Търново Ганчо Карабджаков и др.

„Самият Конфуций е казал, че и най-дългият път започва от една малка крачка. Тук през 1993 г. аудиториите на ВТУ за пръв път бяха огласени от китайска реч и това бе първата крачка“, заяви в словото си ректорът проф. Пламен Легкоступ и благодари на правителството на Китай, както и на посолството на тази страна у нас.

Китайски език във Великотърновския университет се изучава в специалност Приложна лингвистика и в специалност Български език и източен език към катедра „Класически и източни езици и култури“. В момента в него се обучават 45 студенти по китайски език, а 11 са на специализации в Китайската народна република. Във Великотърновския университет работи и Център за китайски език и култура, в който има богат фонд научна и художествена литература, речници, справочници, специализирани и периодични издания.

„През 2006 г. бях в България на откриването на първия тук институт „Конфуций“, щастлив съм лично да открия втория в красив град като Велико Търново. Такива има вече в 108 държави“, заяви в приветствието си посланик Гуо Йеджоу, преди да пожелае успешна работа.

От днес В. Търново става част от света „Конфуций“, каза в речта си зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Виктор Азманов пък подари на проф. Легкоступ плакет за принос в развитието на българо-китайските отношения, а на института пано с ръчно извезан тигър – символ на мощ.

Директорът от българска страна Искра Мандова добави, че очаква голям интерес към института и бърз старт на групите. До момента от централата на института в Пекин са превели 150 000 щатски долара за създаването на тук. По нататък финансирането ще бъде разделено наполовина от собствени средства и от централата. Всеки момент трябва да пристигнат 3000 тома научна и художествена литература, информира още тя.

В края на церемонията официалните гости тържествено откриха табелата на Институт „Конфуций“, а за публиката имаше музикални изпълнения и демонстрации по у-шу.

 

Източник: Официалният сайт на Велико Търново

 

 
 
* * *