играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
В лекция обясниха правилата на играта Го
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Олга Карова   
Събота, 22 Септември 2012г. 17:32ч.

Оги Захариев - играта Го

Лекция, разясняваща основните принципи на китайската игра Го организираха тази сутрин в Регионалния пресклуб на Българската телеграфна агенция Огнян Захариев и Валерия Генчева. И двамата са запалени по логическото занимание, създадено приблизително преди 4 300 години и често сравнявано с шаха.

„Приликите са, че имаш тактика и стратегия в двете игри. За разлика от шаха обаче, тук имаме територия и който има повече територия, той печели. В Го нямаш определени фигури с определено значение. При тази игра всяко камъче на дъската може да бъде цар и пешка по едно и също време. За разлика от шаха, където се започва с белите, тук стартираме с черните. При Го мястото на фигурите е на пресечните линии на дъската. Камък, който веднъж е поставен на дъската, може да се отстрани само ако е обграден от всички страни.  Който събере повече камъчета, той печели. В повечето случаи разликата между единия и другия играч е близка. Правилата са изключително прости и са се запазили такива през всичките тези години”, коментира за Общинската информационна агенция Валерия Генчева.

Основният проблем, свързан с играта Го и нейното популяризиране, е цената на комплекта. Друг момент, който затруднява играчите, е тежестта на дъската и камъните, добавиха Огнян и Валерия. Те споделиха, че през декември месец предстои провеждането на  Шестото издание на "Го е игра за силни характери" във Велико Търново.
 
Олга Карова

 

Източник: Общинско радио Велико Търново, 21.09.2012

 

 
 
* * *