играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Go is science, art and game. Those chosen few may enter the Eternal Hall of Fame only, who combine the scientific precision, the artistic improvisation and the spiritual joy of the game in themselves.


Kajiwara Takeo at the European Go Congress in Budapest, 1986


Го е наука, изкуство и игра. Само избранници могат да влязат във Вечната зала на славата, които могат да съчетаят научната прецизност, артистичната импровизация и духовната радост от играта.


Кадживара Такео, на Европейски Го Конгрес Будапеща, 1986

* * *
 
България на турнирите по Го и Шоги в Австрия
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Неделя, 04 Май 2008г. 19:01ч.
През 2007 от 14 до 28 юли в австрийския град Вилах се проведе Европейски Го Конгрес, на който като официален представител на България участваше Йони Лазаров, президент на Българска Го Асоциация. Той е имал и други две участия преди това на конгресите през 1998 в Румъния и през 2005 – в Унгария, Прага. Вилах е симпатично градче, подобно на нашите Велико Търново и Габрово. На Евро-Го Конгреса участниците наброяваха към 900, почти от целия свят. Европейският Го Конгрес е най-големият европейски форум за Го. Във Вилах Йони Лазаров се срещна с приятелите на Българска Го Асоциация - Дмитрис Реджинос от Кипър, Ибадат Мамадов - президент на Азербайджанската Го Асоциация, Франсис Роудс - почетен представител от Великобритания, Йодрон Милан от Словакия, Нгуен Куонг от Люксембург, Мерайн де Йонг от Холандия, познати от Русия , Украйна и други. Повечето от тях Йони Лазаров познава покрай участията си на международните шампионати в Япония и Корея от 2006 г.

На Евро-Го Конгреса Йони Лазаров се представи на уикенд-турнир по Го, на който при 364 участника България се класира на 186 място, което е добър резултат за нашата страна. Отделно бе проведен и Европейски Го Шампионат, на който Русия затвърди позициите си в Го с Иля Шикшин и Александър Динерщейн, които заеха първото и второто място. Освен Го във Вилах бе представен и японския шах – шоги. Йони Лазаров взе участие в приятелски турнир по шоги, на който присъстваха едни от най-добрите шогисти в Европа, за които достойното представянето на Йони Лазаров бе голяма изненада като резултат. Свищовецът се нареди на второ място и така България се сдоби с престиж и уважение в света на европейското шоги. Й. Лазаров отчете единствена загуба в партията си с Герт Шнайдер (5 дан), многократен шампион на Австрия. На турнира участваха известни играчи като Аренд ван Оостин (4 дан) и Тони Аткинс, президентът на Европейската Го Федерация. На Й. Лазаров бе присъден 2 дан за уменията му в шоги.

Този успех се обяснява с многогодишните интереси на Й. Лазаров към шоги, а също и поради това, че той е шахматен майстор. В България до момента са проведени четири турнира по шоги в Свищов, на два от които той е победител. Първото представяне на шоги в България бе през май 2001 г. в Деня на японската култура в Свищов, на който още тогава японските гости не скриха изненадата си от силата на игра на Й. Лазаров. Във връзка с представянето на Й. Лазаров във Вилах от Белоруската Шоги Асоциация последваха положителни коментари и поздравления: “Г-н Лазаров се е срещнал са едни от най-силните шогисти в Европа, затова показаният от него резултат е несъмнен успех. Успехът на българският играч говори, че България има потенциала да заеме лидерски позиции в европейското шоги”.

Последното, което остава запомнящо се от Вилах, е лекцията по Го, изнесена от професионалистката Чизу Кобаяши, която е 5-ти профи-дан. В Кобаяши-сенсеи има особен магнетизъм, които не те оставя равнодушен към нейните думи. Лекцията й беше пропита с много топлота, мекота и чувство за хумор. – разказва Й. Лазаров. Един професионалист по Го трябва да притежава много качества, а не само да владее технически прийоми. Един играч, за да стане професионалист, трябва преди всичко да култивира в себе си високи нравствени качества и да развива естетическите си възприятия. Тази година Чизу Кобаяши ще посети страната ни по покана на Българска Го Асоциация, а следващият Европейски Го Конгрес ще бъде другата година в Швеция.

 
 
* * *