играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Русенци на Балканиада по Го в Румъния
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: БМСТ   
Четвъртък, 27 Май 2010г. 15:19ч.

Балканиада по Го в Румъния

 

В дните между 19-23 май Теодор Недев и Чавдар Черногоров, представители на сдружение „Движение за хармонично развитие на човека” БМСТ – гр. Русе, взеха участие в Балканиада по Го, състояла се в покрайнините на румънската столица – Букурещ.  В Балканиадата взеха участие над 50 състезатели от Румъния, Сърбия, България, Турция и Гърция, по традиция Румънската и Сръбската школи доказаха високото си ниво и взеха призовите места.

 

Стратегическата игра Го е добре известна на любителите на интелектуалните спортове от цял свят. В нейната философия и естетика са съчетани цялата мъдрост, красота и изисканост на източните култури и начин на живот. На своите почитатели играта дарява умствен покой, стратегическа и логическа интелигентност и естетическо познание за света, в който живеем.

Чрез усилията на своя най-добър играч (европейски шампион) и председател на Румънската Го Федерация – Каталин Тарану, нашите съседи са успели да създадат и развият десетки клубове за интелектуални игри в Румънските училища, в които стотици деца ежедневно учат и напредват в тази интересна материя.

Всеки, който е заинтригуван от играта, може да се запознае с правилата й в клубовете на БМСТ и в Русенската Библиотека „Любен Каравелов”, където редовно се преподават уроци по Го. Наскоро на 15.05.2008 г. в рамките на Националната библиотечна седмица "Модерната библиотека - достъпна за всички!", в сряда от 10 до 13 и от 14 до 17 ч., в Детския отдел на Русенската библиотека „Любен Каравелов” се проведе турнир по шахмат, Го и китайски шах.

Дали Русенската общественост ще отговори подобаващо на предизвикателството? Дали нашите деца ще изберат път на интелектуално развитие и международно признание? Дали след високите ни постижения в шахмата ще можем да докажем прословутата си природна интелигентност и в играта ГО - Императорът на черно–белите интелектуални спортове?


БМСТ


 

 
 
* * *