играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

(A shicho works or doesn't work, but sometimes you don't see it, you don't play it). The possible and the impossible are visible and invisible. What happens is always what you see, what is played.

- There are possible things, impossible things, and things that happen. Sometimes things happen that were impossible.

* * *
 
ЗА ПИОНЕРА НА БЪЛГАРСКОТО ГО
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Вторник, 27 Април 2010г. 23:48ч.
Lazarov

На 22.04.2010 г. скоропостижно почина Пионерът и Лидерът на българското Го – Йони Петров Лазаров. Роден в гр. Свищов, 19.01.1963 г. Той беше забележителен и ерудиран човек, с изключително разностранни интереси, със задълбочени познания в историята и философията. Човек с проникновена мисъл и с творческо въображение. За приятелите си беше незаменим събеседник. Учил е в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност Математика и информатика. Ще бъде запомнен с усилията и постиженията си в областта на интелектуалните игри. Звание: Майстор на спорта по шахмат. Клубен треньор по шахмат и активен участник в шахматния живот (1983-1998 г.). В следващите години насочва част вниманието си и към други шахматни варианти като китайския (сянци) и японския шахмат (шоги). Специално за японския шахмат трябва да се отбележи, че той провежда първото му представяне в България в Деня на японската култура в Свищов – 2001 г., а в 2007 г. участва на приятелски турнир с известни европейски играчи във Виллах, Австрия и е демонстрирал сила на игра 2-ри дан. Но основното му внимание от 1998 г. насам е насочено към играта Го, в която той има 1-ви дан.

В областта на интелектуалните игри той ще остане известен най-вече като популяризатор на играта Го, която той разбира като „Игра на стъклени перли”. Той се стремя да направи известна тази игра в България и неговите инициативи бяха отразявани в медиите и могат да бъдат проследени през годините. В 1999-2000 г. той ръководи клуб по Го към Първо българско читалище „Е. и К. Д. Аврамови” в Свищов. В 2001 г. ръководи клуб по логически игри към Националния дворец на децата в София. За 1999-2003 г. провежда десетки представяния на играта Го в училищата в Свищов, София, Плевен и др. градове. В 2003 г. организира първия републикански шампионат в София, организатор е и на следващите шампионати (2004, 2005, 2007, 2008, 2009). В 2004 г. основава Българска Го Асоциация, на която той e първият й председател (2004-2009 г.). Като спортист той е трикратен шампион в този нов за България интелектуален спорт (2003, 2004, 2005). На международната сцена е първият български състезател на Световни шампионати, един път в Япония (WAGC, 2006) и два пъти в Корея (KPMC, 2006, 2007). В 2008 г. е капитан на българския отбор на Световната олимпиада по интелектуални спортове (WMSG) в Китай. Представя България също така и на Европейски Го Конгреси (EGC): 1) Мамая, Румъния 1998 г.; 2) Прага, Чехия 2005 г.; 3) Вилах, Австрия 2007 г.

Но той ще бъде запомнен не само като спортист. През 2005 г. под негово начало се появи първото ръководство „Как се играе Го?” с адаптация на терминологията на български. Той също така е автор на статии с изследователски характер. През 2006-2008 г. редовно публикува материали, които не са само за игрите, във в-к „Телескоп” на Астрономическа асоциация – София. В 2008 г. се представя с изследването си „Скритата символика на логическите игри” на Международна научна конференция по Го в Корея (ICOB). В 2009 отбелязва участие също и в България на национална научна конференция „Китай – традиция и съвременност” в София с доклад за „Играта Го - модел на Вселената”. Има над 100 авторски публикации в Интернет, повечето от които са достъпни на сайта „Вейкиландия” (www.weiqiland.net), който е създаден по негова идея. Негови статии са били публикувани и в чужбина. През годините е провел и немалко представяния на играта Го в лекционен формат пред студенски аудитории в някои университети. Като популяризатор е участвал през годините на фестивали на японската култура в Свищов, Велико Търново, София, Варна, Пазарджик и др.

В 2009 г. е клубен инструктор по шахмат и Го по проекта за извънкласни дейности на община Свищов – Портокалова къща „Озарение”. В края на 2009 се проявява и като автор на първата българска философско-историческа книга за играта Го – това е сборникът статии „Вейкиландски манускрипти за играта Го”. Екземпляри от книгата са изпратени към библиотечните фондове на страната, най-важните от които са Свищов, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив, Народна библиотека София, Библиотека на Софийски университет, Библиотека на БАН и др.

Една от мечтите на Йони Лазаров е да се създаде един просторен и уютен клуб в родния си град Свищов. Той напусна този свят, оставяйки светлата диря на своята деятелност. В историята на играта Го в България той е първопроходецът, популяризаторът, мечтателят, писателят, изследователят, Играчът на стъклени перли...

 

Първите винаги се помнят!

 

К. Байрактаров,

от името на приятелите и близките му

 
 
* * *