играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Only the dead have seen the end of war.
Plato


Само мъртвият е виждал края на войната.
Платон

* * *
 
Щрихи от Световната олимпиада по интелектуални игри'2011
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Сряда, 21 Декември 2011г. 21:27ч.

Заключителна церемония

Почитателите на логическите и стратегическите игри имаха удоволствието да наблюдават по Ринг ТВ Световната олимпиада по интелектуални спортове в Пекин (9-16 декември 2011). Олимпийската седмица зарадва го-играчи, шахматисти, шашисти и бриджори. При това, освен класически шах, в ефира показаха и почти непознатия в България китайски шах (сянци). Наред с него, масирано се излъчиха и провежданите на олимпиадата професионални партии Го (вейци), което развълнува нашите любители и симпатизанти на играта.

Излъчването на Олимпиадата в българския ефир затрудни спортния коментатор Георги Попвасилев по дисциплините Го и китайски шах. Специално за играта Го своевременно се притекоха на помощ в коментирането нашите играчи Никалай Александров и Иван Иванов, които имаха възможността да разкажат за същността на играта на зрителите и да тълкуват позициите на дъската, в които срещаха умовете си професионалистите Гу Ли, Кун Дзие, Кейго Ямашита, Чой Чулхан, Ли Седол и дамите Джоан Мисинхам, Ким Хиемин и Ли Хъ.

Коментарите с всеки ден ставаха все по-добри и уверени. Президентът на Българска Го Асоциация, Цветомир Върбанов, даде следната оценка във Вейкиландския форум за отразяването на играта Го от Ден 3 (11.12.2011) на Олимпиадата:

Коментарите на Иван Иванов и Николай Александров бяха много добри. Обобщаваха подходящо и достъпно какво се виждаше на дъската и предаваха атмосферата на дъската, заслужават адмирации! Прегледах още веднъж днес коментара на Николай (Aivonix). Хареса ми, а и набелязах какво трябва, за да стане още по-добре. Айво може да кара още по-уверено и да залива с информация и тълкувания ефира. За Водещия това е абсолютно непозната игра. За да го улесни, Ники може да показва любезно смисловите групи, които се виждат на гобана, къде има стени, къде има битки, къде разрязвания; ако има възможност, може да се опита да се посочат алтернативите, поне смислово, пред текущия ход, който предстои: дали атака, размяна, разширение, къде са неврологичните точки по дъската. Ако може, да не се използват термините, а техните дефиниции - не атари, ами група, която може да бъде взета със следващия ход, не мойо, а широка група с потенциална територия, дебютна последователност, откриване (вместо фусеки или опънинг) и т.н. Друго: по-подробни обяснения за коми, ко и разликите между китайски и японски правила, например. Може да се каже историческата бележка за непропорционално по-големия брой спечелени игри с черните, че комито е въведено едва от миналия век, че расте от 1.5 до вече 6.5, 7.5 точки, вероятно дори и до 10 през 21-ви век, примерно; че елиминира нуждата от тай-брек, че китайците са дали много сериозна времева контрола от 2 часа на състезател (явно толерират тази игра, онлайн и на живо не отпускат обикновено толкова време); че Ко спомага за нещо като изтъргуване на алтернативите пред играчите и е един вид диалог всеки от тях на колко оценява всяка слабост в своята и противниковата позиция... Да се казва на зрителите, какво виждат на дъската и какво да очакват смислово. 

А ето и коментар на нашия състезател Свилен Павлов: Беше забавно да наблюдавам игрите, както и коментарите :) За съжаление Европейският ни отбор беше почти смазан - само 2 спечелени партии в отборното първенство. Не бях особено очарован от коментарите на шахматния грос-майстор спрямо телевизионното време, което е запазено за игрите Китайски шах и Го - все пак игрите се организират в Пекин и тези два спорта са част от състезанието. И накрая като се изказа, че би включил в такова състезание игри като табла и покер вместо Китайски шах и Го... Добре известно е, че и в двете игри има доза шанс и се славят като хазартни игри, по-специално покерът. А хазартът не е приоритет за IMSA. Не съм много на ясно дали спонсорите финансират играчите, ако знаете кажете, защото същият грос-майстор/коментатор се изказа, че български отбор по бридж не е изпратен, защото би им струвало скъпо... дали нашата бридж-организация е пропуснала да участва или както при Го е имало предварителни онлайн квалификации, на които те са отпаднали... Радвам се, че расте интересът към и популяризацията на любимата ни игра. Весели празници на всички и успешна следваща 2012-та година!!!

Олимпиадата завърши с победа в играта Го за Китай, следван от Корея и Япония. Европейският отбор не се представи на висотата на източните си опоненти. Към коментирането на Го се включваше също и гросмайстор Евгени Ерменков, който, освен да обяснява случващото се на шахматния фронт, пое предизвикателството да изяснява на зрителите китайския шах, заедно с Г. Попвасилев. Шахматът, шашките и бриджа като познати игри на телезрителите, естествено, не затрудниха с отразяването си коментатора. Голямата изненада бяха китайския шах и Го, които привнесоха екзотичен колорит и емоции в предаванията. Вейкиландският щаб направи всичко възможно те да бъдат записани и да станат достъпни в Вейкиландския видео-канал, за което благодарим на Владимир Байрактаров. За почитателите на Го тези предавания бяха като истински коледен подарък.

 

 
 
* * *