играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

If you look into your own heart, and you find nothing wrong there, what is there to worry about? What is there to fear?
Confucius


Ако погледнеш в сърцето си, и не намериш нищо лошо там, то за какво трябва да се тревожиш? Има ли от какво да те е страх?
Конфуций

* * *
 
Играта Го по Радио Стара Загора
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 16 Юни 2012г. 20:45ч.

 

Играта ГоВ: Слушате радио Стара Загора и предаването "Часът до обед". Сега на кратко към темите и събеседниците в срещата ни днес. Още в откриването Ви споменах, че ще става дума за играта Го. Древната китайска игра, създадена приблизително преди 4300 години, води началото си от Древен Китай. Спомената е още в речите на Конфуций и някои казват, че даже е по-стара от шахмата. Смята се за първата логическа игра, създадена от човека. Играта се характеризира с много прости правила, дълбока стратегия и изпреварва шахматът със своите безброй варианти на разиграване. Все още е трудно да бъде създадена програма, която да победи човека в играта на Го.

Новият шампион на България по Го е Боян Александров. Защо настоящият председател на „Менса България” се е запалил по тази игра и как точно, ще чуете след минути в интервюто с него. А нека сега да Ви напомня и един факт. През 2005 г. Радио Стара Загора бе домакин на демонстрация на играта Го. Всички посетили радиото тогава си спомнят екстремното преживяване и изключително забавните моменти по овладяването на тази игра...

(музикална пауза)

В: Слушате Радио Стара Загора и предаването "Часът до обед". Аз съм Теодора Иванова. Сега към темата, а тя е „Играта Го”. Радио Стара Загора преди няколко години, през 2005 година бе домакин на демонстрация на играта Го. Това е една древна игра, която се характеризира с прости правила и дълбока стратегия. Всъщност върху дъската за Го е начертана една квадратна решетка от линии. Официалният размер на решетката е 19х19 линии, но правилата на играта важат за всякакви размери. За начинаещи играчи се препоръчват и малки дъски, а напредналите както и професионалистите играят върху големите с 19х19 линии. Фигурите, с които се играе, представляват бели и черни камъчета с форма на двойноизпъкнала леща и са с диаметър около 2 сантиметра. Камъчетата се поставят върху пресечните точки на линиите. Така, най-елементарно може да се даде обяснение на играта. Го изпреварва шахмата със своите безброй варианти на разиграване. Числото, указващо броя на възможните варианти в играта, е 2 пъти по-дълго от това на предполагаемия брой атоми във вселената. Това значително затруднява създаването на компютърна програма, която да е силен играч. Най- добрите програми до момента, работещи на специализиран хардуер (800 процесора), играят почти на професионално ниво на дъска с размер 9x9 линии, и са на нивото на силен аматьор на дъска с размери 19x19. Играта изисква стратегическо мислене, наблюдателност и въображение.

(музикална пауза)

Ако Боян Александров Ви е познат като председател на „Менса България”, сега запознайте се с него и като новия шампион на България по Го. С него разговаря колегата Мария Стефанова.

Боян: Разбира се, преди всичко това е игра. В нея целта е човек да спечели, както в повечето игри, но свързаността с живота се обуславя с това, че дава много препратки към ежедневието. Учи ни как да бъдем по-търпеливи, кога да изчакаме, кога да атакуваме, как да се държим с другите хора и заради това тя е доста интересна.

Мария: Вие самият как се запалихте по тази китайска игра?

Б: Аз бях виждал софтуер за програмата в пакет с други подобни игри като Шах, като табла, като шашки, но не знаех как се играе. Докато в един прекрасен момент заедно с Йони Лазаров и Емил Иванов, това са едни от първите хора, специално Йони Лазаров, лека му пръст, които играят в България, и ...

М: И основателите на Българската Го Федерация!? [т.е. Асоциация – бел. ред.]

Б: Да!, с тях я основахме преди 8 години. И те бяха дошли в софийския офис на Менса България. Там правеха представяне на Го. И между другите неща, за които си говорихме с колегите от Менса, се запознах с играта. И съм един от хората, които оттогава продължиха да играят.

М: Много е любопитна наистина играта, нашите слушатели, които присъстваха 2005-та година на презентацията, която г-н Лазаров направи в Радио Стара Загора, могат да потвърдят колко наистина любопитна е тя. Тогава ми направиха много силно впечатление неговите думи за играта Го: „Разглеждана като изкуство, прилича на рисуването. При двете практики се започва от бял лист или празно табло, постепенно се наслагват щрихи и боички, съответно пулове”. Как протича една партия на Го и има ли възможност две да си приличат до толкова, че да бъдат като еднакви?

Б: Да наистина някои хора оприличават Го на изкуство. Действително, това, което се получава на таблото в хода на играта е доста интересно. И хората откриват във формите, които се случват от камъните различни изображения на нещата, които познаваме в живота. Разбира се, играта може да продължи и по-кратко, в зависимост от това как се развива. Понякога първите ходове доста си приличат. Подобно на други игри се смята, че първите ходове са добре известни и проучени и се знае кои са евентуално по-добри, но горе-долу след петия до десетия ход нещата поемат своя посока и наистина две игри никога не си приличат.

М: Какви качества изисква и какви развива играта Го?

Б: Ще започна с това какво развива играта Го. Тъй като това е логическа игра, разбира се, тя развива логическото и пространствено мислене. Но най-интересното е, че Го се играе и със въображение. Тоест има определен елемент на неопределеност. Поради това тя изисква активация и сериозно участие и на другото мозъчно кълбо, не само това което отговаря за логиката, но и другото, което отговаря за въображението. По този начин тя е доста полезна за развитие на мозъка, на двете му полукълба, и затова се препоръчва за деца. Между другото, това че тя има елемент на въображение и не може да бъде програмирана добре от компютрите, е причина компютрите все още да са по-слаби от хората.

М: Любопитно наистина. А какво освен търпение и логическа мисъл изисква?

Б: Търпението е нещо много важно в Го. Една от поговорките казва: Играй бавно и спечели бавно. Играй бързо и загуби бързо. И наистина човек трябва да играе играта до край. Освен, че се играе на време, се играе и на точност, и на прецизност. Понякога един ход в края на играта, който противника сбърка, може да донесе победата и обратно, а, разбира се, на някой може да му изтече времето и да загуби по време. Затова играта се играе по този начин. Все пак не можем да мислим безкрайно дълго. Тя тества мозъка и за бързина.

М: Много любопитно е изказването на Жанг Юнци, който изброява качества необходими за усъвършенстване на го-играча: тактика на войник, прецизност на математик, въображение на художник, вдъхновение на поет, спокойствие на философ и голяма интелигентност. Какво пропуска Жанг Юнци?

Б: Доста добро изказване, аз лично не го бях чувал. Какво пропуска? Може би да се бяга от правилата понякога. Това е едно от правилата в Го, че трябва да се бяга от правилата и да се мисли нестандартно. Когато имаш нестандартна ситуация на дъската, трябва да подходиш към нея нестандартно и да се опиташ да я разрешиш по начин, който не е бил срещан до момента. Сега, разбира се, вероятно веднага правите асоциация с живота, и в живота ни се случват нестандартни ситуации към които трябва да подходим по нов начин.

(музикална пауза)

В: В предаването продължава срещата с Боян Александров, новият шампион на България по играта Го. Тази древна интелектуална игра, лесна за изучаване и приятна за игра, за практикуване. Днес Го се играе от милиони хора и се преподава в училища, университети, военни академии навсякъде по света. На Балканите, колкото и да е парадоксално, само в България не беше известна тази игра. Факт е, че във всички съседни страни съществуват го-организации от дълго време. В България от 2005-та г. тепърва се популяризира [всъщност от 1998-ма – бел.ред.]. Вече тази игра, обаче, си има своите почитатели сред ученици и студенти. Още за развитието й чуйте от интервюто на Мария Стефанова с Боян Александров, новият шампион на България по Го.

М: Любопитно ми е, при вас самата игра, усъвършенстването ви с годините, промени ли вашата философия и приемането на света като цяло?

Б: Вероятно да, макар че човек трудно може да го оцени това, ден след ден играейки по 1 или 2 две игри на ден, прескачайки по 1 или по 2 дни. Вероятно човек се променя, не само и заради играта, но и заради хората около него. Нищо не е статично, както и играта. Самите стилове в Го се променят с различни модни течения за това, какво да се играе в началото - понякога се играят едни ходове, а след някакво време - други ходове стават модерни. Играта еволюира заедно с хората и това е една от нейните красоти.

М: Добре, за финал, интересно ми е, както и на нашите слушатели, които със сигурност и те си задават този въпрос: В България по какъв начин се развива играта Го, къде се играе, кога се правят турнирите, и въобще колко популярна е Го към днешна дата в България?

Б: Към днешна дата Го е доста популярна вече в България. На таз годишният турнир имахме рекорден брой 28 участника. До сега сме имали винаги под 20. Редовно може да се играе Го в София, Варна и Русе, където местни клубове и където веднъж седмично членовете им правят сбирки, срещат се, практикуват, учат се. Разбира се може да се играе online. Тези големи разстояния, например София - Варна, могат да бъдат преодолени през Интернет. Има специални сървъри в Интернет, където може да се играе. В един от тях дори има и Българска стая. Това е най-лесният начин за игра. А да се надяваме и все повече привърженици да печели играта, особено сред подрастващите. В София работим с деца в една детска градина и в едно училище. В Русе също така в две училища колегите преподават на деца. Назад във времето сме имали подобни проекти във Варна и в Свищов, откъдето са първите хора, които играят Го в България - Йони Лазаров и Константин Байрактаров. Константин е провеждал занятия в две училища в град Свищов. В момента тези проекти са приключени, тъй като те са проекти, но тъй или иначе това са местата, в които вече са запознати с Го.

М: Ще се радваме Го да стане популярна и в Стара Загора. Ще ви очакваме и тук. Дано да направим секция или клуб.

Б: Разбира се. Това зависи и от гражданите на Стара Загора, които биха проявили интерес, биха се свързали с нас, откриваеми сме в Интернет. С удоволствие бихме се запознали с нови приятели на играта и бихме показали не само на гражданите, но и на децата на Стара Загора. Аз отново се връщам  към идеята, че Го е полезна за развитие на мозъка, а мозъкът се развива до към 18-та година. След това нямаме какво да развиваме. Тя е най-добра за децата.

В: Чухте интервю на Мария Стефанова с Боян Александров, новият шампион на България по Го.

 

Древната стратегическа игра Го набира популярност в България, а Българската Го Асоциация излъчва представителите ни на състезанията в Корея, Китай и Япония. Радио Стара Загора също има участие в популяризирането на играта – през 2005 година във Фоайе-галерия бе проведена демонстрация на играта Го със специалното участие на Йони Лазаров /тогава председател на БГА/ и Емил Иванов /майстор на спорта по шах/. Сега Ви срещанахме с класиралият се на първо място в Деветия български Го шампионат – Боян Алаксандров.

 

Стенограма от предаването "Часът до обед"
по Радио Стара Загора с водещ Теодора Иванова,
излъчено на 14.06.2012 г. 11:15-11:30 ч.
Текстът е стилистично редактиран.

 
 
* * *