играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Хроника на българското Го за 2012 г.
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Weiqiland.net   
Събота, 26 Януари 2013г. 21:45ч.

Играта Го 2012

Хрониката на българското Го и през изминалата 2012 г. е изпъстрена със събития. Благодарение на любителите на играта са се реализирали разнообразни по характер инициативи. Всичко това е радващо и показва, че популяризацията на играта Го в България продължава да следва своя ход. Какво се случи през годината на Дракона? Хрониката вече е пред вас.

*


На 22 март 2012 г. бе представена играта Го в пресцентър на БТА във Велико Търново, организатор Огнян Захариев, презентатор Тончо Демирев.

*

На 13-14 април 2012 г. се проведе Пролетен Го Турнир в Русе, организиран от BMST.

*

Празникът на китайската култура бе отбелязан на 19 април 2012 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Играта Го представиха К. Байрактаров и Свилен Павлов.

*
В предаването по БНТ "Денят отблизо с Мира", излъчено на 6 май 2012 г., представиха играта Го на тв-зрителите Любо Яшов, Николай Александров и Иван Иванов от Българска Го Асоциация.
*

От 7-ми. до 21 май 2012 г. Сердика Център в София беше домакин на уникална по рода си интерактивна изложба “China originals”. На нея бяха представени по достъпен начин традициите, бита и културата на древен Китай. Благодарение на интерактивните кътове, в които се състояха демонстрации на различни древни китайски практики и изкуства, посетителите можаха да усетят отблизо атмосферата и бита на източната страна. Играта Го  (вейци, уейци) представиха Любо Яшов, Иван Иванов…

*

На 12 май 2012 г. се проведе за 15-ти път Празник на Японската култура във Велико Търново, организиран от студентите по японистика във ВТУ. Играта Го представиха К. Байрактаров и Свилен Павлов.

*

В дните между 13-ти и 18-ти май 2012 г. се проведе за 33-ти път Световния любителски го-шампионат (33th World Amateur Go Championship, WAGC). Мястото, където си дадоха среща 56 топ-любители от целия свят, бе град Гуанджоу (Кантон), столицата на провинция Гуандун в Южен Китай. България се представи с участието на Иван Иванов (3k) от София, която се нареди на 47-мо място с 2 победи от 8 възможни.

*

На 19 май 2012 г. играта Го бе част от програмата на Нощта на музеите в София. В Националната галерия за чуждестранно изкуство (зала №17) играта Го представи Боян Александров.

*

През май излезе от печат книгата на Бранимир Събев "Човекът, който обичаше Стивън Кинг" с крими и хорър разкази, сред които е и първият български крими-разказ за Го, който спечели в 2006 г. първо място за студентки разказ в СУ. Книгата на Бранимир Събев на 29 май 2012 г. се появи на книжния пазар.

*

На 9-10 юни 2012 се проведе IX-ят Български Го Шампионат (БГШ) във Варна. В него взеха участие 30 играчи от София, Варна, Русе, Велико Търново, Елин Пелин, Свищов и Силистра. Първите три места заеха представителите от София. Шампион за 2012 г. стана Боян Александров, следващите две места заеха Магдалена Младенова и Милена Методиева. Хотел “Sunshine Magnolia & Spa 4*” и фирма „Аморея 16“ ООД осигуриха наградния  фонд и базата за провеждане на състезанието. Боян Александров даде интервю за БНР - Стара Загора, което се излъчи на 14 юни 2012, 11:15 – 11:30 ч., в което се прокоментира провелия се шампионат и се разказа за играта Го на слушателите на радиото.

*

По време на Седмия рожден ден на AnimeS-bg.com се проведоха демонстрации на играта Го. Събитието се проведе на 28 юни 2012 г. в Интерпред - София. Играта представиха Магдалена Младенова и Николай Александров.

*

На 4-5 август 2012 г. в САЩ се състоя първият Международен Го Симпозиум, в който изследователи от Азия, Европа и САЩ взеха участие в разглеждането на играта Го в нейните отделни аспекти - образователни, културни, исторически, литературни, художествени, научни, технологически и др. Организаторът на Симпозиума Питър Шотуел, известен изследовател на играта, представи работата на Константин Байрактаров - "Исторически хипотези и факти за играта Го във Виетнам". Това е актуализирана и основно редактирана версия на "Непознатата история на играта Го (ко-вей) във Виетнам" от 2010 г., публикувана в сборника с доклади от International Conference on Baduk в Корея.

*

На 17-19 август 2012 г. се проведе тридневен го-семинар, като част от програмата на Беглика-фест, с обучители Лилия Сазонова и Димитър Божилов.

*

Лекция, разясняваща основните принципи на играта Го, се проведе на 21 семпетмври 2012 г. с участието на Огнян Захариев и Валерия Генчева в Регионалния пресклуб на БТА във Велико Търново.

*

На 13-14 октомври 2012 г. на Международния турнир в Истанбул (Istanbul International Go Tournament) участваха четирима български играчи. Българската група включваше Катя Дурева, Бисер Недков, Алекс Савчовски и  Иван Иванов. Алекс зае 13-то място.

*

На 22 октомври 2012 г. излезе сборникът с разкази „Изборът” (изд. „Лингея”, 2012), в който са публикувани отличените творби от третото издание на международния конкурс за фантастика и фентъзи „Златен Кан”-2011. В сборника участват 27 автори. Книгата съдържа 368 страници. Писателят Бранимир Събев се представи с разказа „Играта на боговете”, в който става дума за играта Го.

*

От 25-ти до 30-ти октомври 2011 г. на VI-я Световен любителски шампионат за купата на премиер министъра на Корея (7th Korea Prime Minister Cup International Amateur Baduk Championship) в гр. Гвангжу (Gwangju) за България игра Боян Александров (1 дан). На шампионата участваха играчи от 70 страни. Боян отбеляза три победи и зае 46-то място.

*

На 31 октомври 2012 г. се проведе научна конференция в СУ „Св. Климент Охридски” под надслов „Япония – времена, духовност и перспективи” в чест на 60-годишния юбилей на професор дфн Бойка Цигова. Конференцията бе организирана от Специалност Японистика към Факултет за Класически и Нови Филологии, СУ. Докладът на К. Байрактаров на тема „Моменти от историята на играта Го в Япония” е публикуван в сборника с доклади от конференцията, който излезе от печат на 05.11.2012 г.

*

На 3 ноември 2012  членове на БГА участваха в Hackidemia - съвкупност от иновативни работилнички, където деца на възраст 5 – 12 г. се докосват както до новите технологии, така и до традиционни ценности . Основната цел на мероприятието е да се възбуди и поддържа, дори и при най-малките, интереса към технологиите и изкуствата. Иван Иванов и Мартин Михайлов  въвеждаха любопитни малчугани в играта.  Дори след официалния край на събитието имаше желаещи да се учат да играят Го. Домакин на събитието: SOHO- София.

*

От 14 ноември 2012 г. във Варна (Varna Lab) по инициатива на Цветомир Върбанов се провеждат редовни сбирки на го-играчите всеки четвъртък.

*

На 18 ноември 2012 г. в София Българска Го Асоциация съвместно с Център за култура и изкуство "Пъстър свят" организираха ателие "Да учим и играем заедно Го". Събитието се осъществи с участието на Иван Иванов и Станислав Бояджиев.

*

Катедра „Езици и култури на Източна Азия” и катедра „Кореистика” към Факултет по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски” организираха международната научна конференция на тема „Страните от Източна Азия и света – взаимоотношения и взаимодействия“, която се състоя на 26-27 ноември 2012 г. в Център за източни езици и култури - София. К. Байрактаров участва с темата "Играта Го в международните взаимоотношения в Далекоизточна Азия". Сборникът се очаква да излезе в 2013 г.

*

На 10 декември 2012 Огнян Захариев представи играта Го в галерия „Рафаел Михайлов”, Велико Търново. Мероприятието включваше въвеждаща лекция (15 мин) и сеанс с желаещите (45 мин). Събитието бе отразено от телевизиите „Видеосат” и „Евроком” и от агенция „Фокус”.

*

От 12-ти  до 19-ти декември 2012 г. в Пекин се проведоха за втори път Световните интелектуални игри - Sport Accord World Mind Games'2012. Отново те бяха излъчени и коментирани по RING.BG. Помощник-коментатори за излъчванията на състезанията по Го са играчите от Българска Го Асоциация - Ники Александров, Иван Иванов и др.


:)

Ако някое събитие е пропуснато, изпратете информация за него!

 
 
* * *