играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Хроника на българското Го за 2011 г.
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Константин Байрактаров   
Събота, 31 Декември 2011г. 21:23ч.

dragon2012

Уважаеми приятели и ценители на играта Го!  Изпращаме 2011 г. или Годината на Заека и посрещаме 2012-та – Годината на Дракона! Според китайските хороскопи, изминалата година трябва да ни е донесла много радост и късмет. Дано това е така! Във всеки случай, има какво да се разкаже за изминалите 365 дни. В края на всяка година стана традиция да се прави обзор на събитията, свързани с българското Го. Тъй като обзорът не претендира за изчерпателност, ако откриете пропуски, сигнализирайте. И така, преди да погледнем Дракона в очите, имате възможност да прочетете в синтезирана форма за всяко едно събитие в новогодишния ни обзор.

*

На 8 февруари 2011 г. китайският оперен ансамбъл от провинция Гансу (Китай) гостува за първи път в България по повод началото на китайската Нова година - годината на заека. Спектакълът "Очарованието на Дунхуан" бе представен пред софийската публика на 8 февруари от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Авторите на „Очарованието на Дунхуан” се вдъхновяват от древната китайска история, пресъздадена в стенописите от пещерите Могао, обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Представлението се състои от 14 сцени в три действия: „Изображения на танци от фреските", „Вечната грация на силата" и „Хармония между небето, земята и човека". Четвъртата сцена на второ действие започва с двама го-играчи на хоризонта, които играят разпалено вейци. Всяко поставяне на камък се съпровожда с удар на гонг. В същото време, една фея на преден план изпълнява музика на цитрата гуджен. След това на сцената излиза момиче, което изпълнява танц с меч. Играчите също стават да танцуват като периодично се връщат при дъската. Танцът е метафора на борбата им върху игровата дъска. А след него те трескаво започват да пишат йероглифи. И какво ли пишат? Може би, ръководство за Го...

*

На 17 февруари 2011. се разказа за играта Го в програмата "България Днес" по БНТ, съвместна продукция на БНТ-Свят и четирите регионални телевизионни центъра в Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Основна тема на съвместния информационен блок е "Агресията сред децата". В репортажа от Русе се представиха дейностите на Сдружение за хармонично развитие на човека /BMST/ - Русе, в частност играта Го и ползата от нея за интелектуалното развитие на младите хора.

*

На 20 февруари 2011 г. в Youtube е създаден Вейкиландският видео-канал, специализиран за играта Го. Ресурсът се администрира от Константин Байрактаров.

*

От 11-ти до 13-ти март 2011 г., в Бърно, Чехия, се проведе XVI-ят Европейски Младежки Го Шампионат (16th European Youth Goe Championships BRNO 2011). Магдалена Младенова (1d) и Кристиян Яшов (13k) участваха в категорията до шестнадесет годишна възраст (U16) и се се класираха съответно на 7-мо и 29-то място при 46 участника. Магдалена се представи блестящо на челната места, заемайки достойна за България позиция в крайното класиране.

*

На 14 май 2011 г. се проведе за 14-ти път Ден на японската култура (Бункасай’2011) във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в аулата на университета. Празникът е организиран от студентите-японисти и беше уважен от  г-н Тошио Сугиура, първи съветник в посолството на Япония в Р. България. Играта Го представиха Константин Байрактаров и Свилен Павлов.

*

VIII-ия Български Го Шампионат се проведе в столицата на 14-15 май 2011 г. с любезното съдействие на община "Изгрев" в Междуучилищния й център на ул. "А.П.Чехов" 16А. Магдалена Младенова (1 дан) защити за втора поредна година титлата си на Шампион на България по Го. На второ място се класира Боян Александров, а на трето - Иван Цв.Иванов. На шампионата участваха 16 души от различни градове на страната, като това бе най-големият брой участници за това ежегодно събитие след 2008 г. Шампионатът бе уважен от представители на Корейското посолство в Р. България.

*

От 27-ми май до 1-ви юни 2011 г. Александър Савчовски представи България на 32 WAGC’2010 Матсуе (Matsue), Япония и зае 50 място с 3 победи от 8. На първенството участваха играчи от 58 страни. Нашият представител бе придружен от Станислав Бояджиев, който във форума на Aquaportal.bg разказа за шампионата, сподели лични наблюдения и предостави много снимков материал.

*

Огнян Захариев представи играта Го по великотърновската телевизия ЕВРОКОМ-Царевец в предаването от сутрешния блок "Прозорец към деня" (от 8.00 ч.), излъчено на 6.06.2011 г.

*

На 3–5 юни 2011 г. в Институт Конфуций – София се проведе международна научна конференция на тема „Пътят на коприната”. Константин Байрактаров участва с доклад на тема "Интелектуалните игри по Пътя на коприната", в който се прави исторически обзор на различни игри. Поставя се ударението на шахмат и играта Го, но са засегнати също шашки,  латронкули, хнефатафл, пет-в-линия и др. Сборникът с доклади се очаква да излезе през 2012 г.

*

Варна е първа спирка на интернационалния проект „Пътя на коприната – пътища на диалога”. Екипът гостува в града между 7 и 11 юни 2011 г., след което отпътува за Истанбул, за да участва в Дните на междукултурния диалог, които се провеждат на площад Таксим.  Керванът изгради на входа на Морската градина свой лагер, състоящ се от българска и монголска юрта, както и тибетска палатка, които са места за артистични изяви и обмен на информация.  В мероприятията „1001 Таланта на пътя на коприната” взеха участие хора с необикновени творчески, занаятчийски и артистични умения, които да покажат своите способности пред публика. В тази част на програмата се проведе и демонстрация на играта Го, ръководена от Цветомир Върбанов и с участие на местни ентусиасти.

*

На 26.06.2011 г. от 13.00 ч. в пресклуба на БТА във Велико Търново се проведе презентация на играта Го, организирана от Огнян Захариев с участието на Магдалена Младенова. Тя  разказа за същността и историята на играта и проведе сеанс на едновременна игра с желаещи.

*

На 2 юли 2011 Магдалена Младенова и Цветомир Върбанов представиха играта Го на учениците в Математематическа гимназия "Д-р Петър Берон" – Варна. Демонстрацията се проведе в пълна зала и при засилен интерес от страна на ученическата публика, което постави основите за основаване на регулярен клуб по Го във Варна.

*

На 10 юли 2011 г. (15.00 ч.) в Ден на забавленията в Агора София се представи и играта Го.

*

На 13 август 2011 г. във Варна се проведе Анифест'2011, организиран от Варненския аниме и манга клуб "Шиоказе". Там играта Го представиха Васил Илиев и Анета Ганчева.

*

На 25 август 2011 г. Атанас Куртенков, заедно с Янко Янков и Станислав Илиев, учредиха секция по "ГО" към Шахматен клуб "Спартак" (Пд); като клуб по умствените спортове (бридж, спортен белот, шах, ГО, табла и "Не се сърди, човече!") функционира от 1.12.2010 с номер на лиценз от МС 4229/12.08.2010.  Клубът прояви инициатива за провеждане на Първия лицензиран турнир по ГО в историята на България, насрочен за 22.09.2011 в Пловдив като част от програмата на Първия национален фестивал на умствените игри, организиран от Студентски съвет на ТУ-Пловдив.  За съжаление, тази инициатива претърпя фиаско!

*

На 2 октомври 2011 г. (11-17ч., Борисовата градина) членове от АГОРА СОФИЯ по покана на AIESEC-България взеха участие в Youth Development Fest, където представиха Япония и японската култура с демонстрации на кимоно, икебана, играта Го, маджонг, ханафуда и прочие.

*

На 8 октомври 2011 г. (събота) в Южния Парк в София се проведоха разнообразни прояви за деца на открито. На събитието играта Го демонстрира Любомир Яшов, зам-председател на БГА.

*

От 10-ти до 20-ти октомври 2011 г. се проведе ежегодната среща на борда на директорите на Менса Интернешънъл. Като част от официалната програма е представянето на играта Го пред чужденците у нас. От 13-ти до 16-ти октомври  в хотел Кемпински-Зографски  Боян Александров бе домакин на това представяне.

*

От 20-ти до 25-ти октомври 2011 г. на VI-я Световен любителски шампионат за купата на премиер министъра на Корея (6th Korea Prime Minister Cup International Amateur Baduk Championship) в гр. Поханг (Pohang) за България игра Николай Александров (1 дан) и отбеляза една почетна победа за нас.

*

Огнян Захариев представи играта Го в предаването "Будилник"  в един октомврийски сутрешен блок на телевизия Видеосат - Велико Търново.

*

От 1 ноември 2011 г. България продължава с подновен състав и нови сили участието си в Европейското Онлайн Отборно Първенство (Pandanet Online European Team Championship 2010/2012) и във второто му издание, макар и на последно място през първата година. Можете на http://pandanet-igs.com/communities/euroteamchamps/draw/10  да следите изявите на българския тим. Първенството има 11 кръга и ще завърши на 29 май 2012 г.

*

На 10 ноември 2011 година в изложбените зали "Рафаел Михайлов" Огнян Захариев организира публично представяне на играта Го. Специален гост-лектор беше доайена на българското Го г-н Петър Вълков. Като лектор участва и г-н Тончо Демирев, който е международен съдия по шахмат. За гостите и лекторите бяха осигурени и раздадени като подаръци 4 тренировъчни го-комплекта 15x15.

*

В учебната седмица 14-18 ноември 2011 г.  Константин Байрактаров проведе четири редовни часа по „Домашна техника и икономика” с класовете VI-а и VI-б  в СОУ „Димчо Дебелянов” - Белене.  Практическото задание по темата „От идеята до продукта” бе изработването на комплект Го 9х9 с използването на чертожни инструменти, рисувателни блокове и флумастери. След като учениците направиха комплектите си, бяха въведени в играта Го.

*

На 26 ноември 2011 г. на Фестивала за аниме и модерна култура, проведен в ПБЧ „Е. и К. Д. Аврамови” – гр. Свищов, играта Го представи Константин Байрактаров. Събитието е организирано от аниме-клуб ОТАКУ-ОН и отразено по НОВЕ ТВ.

*

На 26 ноември 2011 г. по време на второто издание на Есенните дни на Корея’2011 (25-27 ноември), проведени в 18 СОУ „Уилям Гладстон” – София, играта Го (бадук) представиха Емил Иванов и Татяна Лозева. Събитието е организирано от Интернет общество ‘Eastern Spirit’.

*

От 9-ти до 16-ти декември 2011 г.  по RingTV се излъчи директно от Пекин втората Световна олимпиада по интелектуални игри (World Mind Games 2011), която включва Бридж, Шах, Го, Шашки и Сянци (китайски шах). Излъчените партии Го се прокоментираха от Николай Александров и Иван Иванов, заедно с водещия предаването Георги Попвасилев и гм Евгени Ерменков. Благодарение на Владимир Байрактаров и Константин Байрактаров, в  Мрежата са публикувани видеоматериалите от предаванията и са достъпни за любителите на Го.

*

И не на последно място, специални поздравления за поетесата Оля Недкова за нейните 64 хайку за Го, които дано в 2012 г. бъдат публикувани в книга; за художника Иво Маринчев, който нарисува дузина цветни и чернобели картини с го-тематика; и не на последно място, за писателя Бранимир Събев, който написа разказа „Играта на боговете”, който се надяваме да бъде публикуван в някой сборник в следващата година на Дракона. Отделни благодарности за статиите и преводите на Татяна и Силвия Лозеви.  Нека бъде мирна и успешна Новата година за българските играчи и Българска Го Асоциация. Специални поздрави за Кримската Федерация Го, Школа "Стожар" и Руската школа по Го и стратегия.

Драконът е символ на щастието и победата. В годината на Дракона най-добре ще бъде да не се шегувате със съдбата, да не рискувате излишно и задължително да обмисляте своите ходове на дъската. И да внимавате, защото, който сее драконови зъби, ще жъне дракони. Много неща могат да се случат в тази година - и добро, и лошо, колкото загубени, толкова и спечелени партии ще има по целия свят. Тази година ще бъде непредсказуема, но го-играчите не трябва да се плашат, защото с вяра в собствените си сили ще пожънат успехи в предстоящата нова игра. Повишавайте майсторството си, ограмотявайте се философски и популяризирайте играта във виртуалното и в реалното пространство, уважаеми приятели и ценители на Го.

Това е, драги приятели! Който, каквото е направил, направил! Каквото се е случило, случило се! Добре сте дошли във Вейкиландския форум, за да се поздравим за Новата година.


Честита Нова 2012 година!

 

# Weiqiland Go Magazine 'Archer Yi', issue #4, BG, 31.12.2011

 
 
* * *