играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

All kinds of chess remarks are put into the mouths or pens of everyone from Confucius to Kasparov...
Edward Winter

Всички видове изказвания за шахмата са били произнесени или записани от всички като се почне от Конфуций до Каспаров...
Едуард Уинтър
* * *
 
Играта Го в Нощта на музеите
Публикации - Събитиен хоризонт
Понеделник, 21 Май 2012г. 11:14ч.

Играта Го в Ноща на музеите

Играта Го бе част от програмата на Нощта на музеите в София. На 19-ти Май в Националната галерия за чуждестранно изкуство, играта Го представи Боян Александров, заедно с други орAигинални и привличащи интерес културни събития. От 20 ч. до 21 ч. в зала 17 на 19-те май той запознаваше посетителите в Нощта на Музеите с тайните и красотата на играта.

Програмата на "Нощта на музеите" в Националната галерия за чуждестранно изкуство:

18.30 - 19.30 (зала „Африка”) – Деца рисуват. Ателие по изобразително изкуство за най-малките.

19.00 - 20.00 – Концерт на Софийски духов оркестър пред сградата на галерията. Музикантите от Софийския духов оркестър са наш традиционен партньор и любимци на редовните посетители по време на “Нощта на музеите”. Със своя непрестанно обновяващ се репертоар от класически и съвременни парчета, те обещават едно еуфорично начало на вечерта.

19.30 - 20.30 (зала „Индия”) – Демонстрация на „мeхенди” (рисуване върху ръка). Рисуването върху ръка е церемониална форма на изкуството, чийто произход е Индия и в древността най-често е било свързвано с брачния ритуал.

19.30 - 21.30 часа – Ученици от 18 СОУ изработват книжни оригами във фоайето на галерията.

20.00 - 22.00 (Зала за гостуващи изложби)– Японският художник Кихачиро Нишиура организира ателиета по калиграфия, икебана и кодо (съчетание на аромати) като част от представянето на калиграфската си изложба в галерията.

20.00 - 20.30 – Изпълнения на Софийския пощенски хор пред сградата галерията. Създаден през 1933, лауреат на многобройни български и международни конкурси, хорът с диригент Илонка Русева ще зарадва публиката с богатия си репертоар от произведения от различни стилове и епохи от световната и българска музикална съкровищница.


20.00 - 21.00 (Зала 17)– Запознаване с китайската игра Го. Представяне на най-старата логическа игра, нейните принципи и философия. Защо е особено полезна за децата и защо е последната игра, на която компютър не може да победи човек? "Шашките занимават простолюдието, шах играят героите, Го се играе от боговете.” (Древна японска пословица)

21.00 - 22.00 (зала „Рьорих”) - Модерни еврейски танци, представени от младежка група към Организацията на евреите в България „Шалом”.

22.30 - 23.30 (Зала 14) – Аржентинско танго, танцова школа “Tango Porta”.

 
 
* * *