играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

Go is science, art and game. Those chosen few may enter the Eternal Hall of Fame only, who combine the scientific precision, the artistic improvisation and the spiritual joy of the game in themselves.


Kajiwara Takeo at the European Go Congress in Budapest, 1986


Го е наука, изкуство и игра. Само избранници могат да влязат във Вечната зала на славата, които могат да съчетаят научната прецизност, артистичната импровизация и духовната радост от играта.


Кадживара Такео, на Европейски Го Конгрес Будапеща, 1986

* * *
 
Трите Го: Играта Го, Го Сейген и Google
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Weiqiland.net   
Сряда, 19 Юни 2013г. 21:15ч.

Go Seigen

По повод 99-ия рожден ден на 12.06.2013 г. на знаменития играч Го Сейген (Go Seigen), Go Game Guru отправи призив към Google Doodle в следващата година да се отбележи 100-ния рожден ден на живата легенда. Google редовно променя логото на страница си, за да се отбележат годишнината от важни събития и да се опразнуват постиженията на велики учени и хора на изкуството. Това са така наречените Google Doodles.

"Тъй като Го Сейген ще стане на 100 години в 2014 г., решихме, че би било чудесно, ако ние като общност на го-играчи, сумеем да убедим Google да отпразнува 100-ния рожден ден на Го Сейген с нас. Това ще бъде един чудесен начин да се отбележи не само столетието на най-великият играч на света, но също така ще запознае много нови хора с тази невероятна игра." - каза Дейвид Ормеруд от Go Game Guru.

google-go-logo

Дни по късно стана ясно, че Google Doodle не изобразява живи хора на страницата си, което не попречи на графичния дизайнер Майк Самуел (който е проектирал многократно логото на Американския Го Конгрес) да изготви едно примерно лого за интернет-гиганта.

Възможно е другата година го-лого да украси страницата на Google, още повече, че компанията не е безразлична към играта Го. Стана ясно, че Google се съгласи да дарява ежегодно Американската Го Фондация със 120 000 долара, предоставяйки й да ползва на тази цена рекламната услуга AddWords.

Играта на Го Сейген срещу Каригане Юничи, 1941 г.

Електронният адрес, на които може да помолите екипа на Google да отбележи стотния рожденият ден на Го Сейген на 12 юни 2014 г. е Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. .

За Го Сегйген може да прочетете: Go Seigen: The Go Master

 

 
 
* * *