играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
XXIII Дни на японската култура' 2012
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Ира Антонова   
Събота, 06 Октомври 2012г. 09:55ч.

Game of Go

За двадесет и трети път Япония представя у нас своята необятна култура - едно събитие, вървящо от октомври до края на годината в много български градове. Но то едва ли ще може да отрази дори малка част от хилядолетните и днешните  културни измерения на Страната на изгряващото слънце.

Това издание на Дните показва както познати, така и по-неизвестни у нас японски изкуства. На 5 октомври актьорът от театър „Кабуки” Оное Уменосуке започва своето турне от София с представянето на женска роля оннагата или съвършената жена, която задължително се изпълнява от мъже. В следващите дни публиката ще може да разгледа изложба от творби на съвременното японско хартиено изкуство, идващо от вековна традиция. Японски майстор на икебана ще направи специална демонстрация, наред с изложбата на школата по икебана у нас „Сога”. Българското бонсай общество и Българският хайку съюз заедно ще покажат своите нови произведения на родните естети. Калиграфия с преводи на японски на стихове на Ботев и Яворов ще могат да видят жителите и гостите на Казанлък след 19 октомври. Автор е Кихачиро Нипуира, който освен калиграф е и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството на поднасяне на аромати кодо. Той ще присъства на откриването и ще направи демонстрация на своите умения. В София и Суворово през ноември предстои кратка панорама на японското кино, в която присъстват имената на режисьори със световна слава: Хейносуке Гошо, Тацуми Кушамаро, Шохей Имамура и Джунджи Сакамото. Фотоизложба на съвременна японска архитектура ще видят посетителите на Галерията за чуждестранно изкуство между 15 ноември и 9 декември. Фотообектите са творения на най-добрите японски архитекти като Тадао Андо, Арата Исодзаки, Томио Ито и Кишо Курокава. Традиционно ще има демонстрация на японски бойни изкуства сумо, карате, джудо, кендо, такемусу айкидо, джиу-джуцу и катори шинторю - популярни и обичани в България.

„В средата на октомври аз ще трябва да напусна България, защото изтича моят мандат, но съм уверен, че тези дни, които са вече традиция в нашите отношения ще бъдат нов знак за нашето приятелство” - каза Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония в София при представянето на програмата. Неговото слово беше последвано от една от хилядата чайни церемонии, съществуващи в Япония.

Япония на озарението, на вечността, на Фуджи-сан или блесналия за миг стих, Япония на ронещия се цвят, чаною, сенките, ветрилата и дома на върбите, храмовете като йероглифи и До, Япония на ултрамодерността – малка частица от нея идва да украси българската есен.

Ира Антонова

 

Източник: MDL ltd

Програмата на Дните на японската култура може да изтеглите от ТУК.

 
 
* * *