играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

When the people of the world all know beauty as beauty,There arises the recognition of ugliness.When they all know the good as good,There arises the recognition of evil.
Lao-tsu
Когато хората определиха, че красотата е красива, се появи и разбирането за уродливото. Когато те определиха, че добротата е добра, се появи разбирането за злото.
Лао Дзъ
* * *
 
Ден на Японската култура в Свищов
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Владимир Байрактаров   
Понеделник, 17 Май 2010г. 23:00ч.

day_jap_svishtov

 

На 15.05.2010 г. от 13:30 до 16:30 ч. в Свищов се проведе за 11-ти пореден път Ден на Японската култура (Бункасай). Интересуващите се от Страната на изгряващото слънце си дадоха среща в коктейл-клуб „Салве” при СА „Д. А. Ценов”. Събитието се организира от Доброволците за популяризиране на японската култура от J-CAT (Japan  Culture Volunteers Program), Аниме клуб О.Т.А.К.У. - гр. Свищов и студенти, изучаващи японски език, 2-ри и 3-ти курс от Академията. По покана на организаторите взеха участие и представители на Българска Го Асоциация.

Kubota

 

Празникът се осъществи със съдействието на Японското посолство в РБ и Стопанската академия. Мероприятието започна с презентация за Япония, водена от г-ца Кубота Такако (на снимката),  и приветствено слово от заместник-ректора доц. д-р Л. Краев, след което присъстващите се потопиха в атмосферата на японските изкуства и обичаи. Традиционно в Дните на японската култура се представят оригами, икебана, калиграфия, аниме, японски играчки и играта Го. Наред с това се дава възможност на посетителите да опитат японски чай, саке и суши, да облекат кимоно или да се пробват в караоке. Следват няколко фотографии, отразяващи представянето на Го.

 

Константин Байрактаров

К. Байрактаров приготвя дъски и пулове....

 

demo1

Игрите започнаха...

 

demo2

Един добър ход.

 

demo3

И трите маси са заети от играчи.

 

demo4

Йероглифите в калиграфията означават: "И-го, 15.05.2010"

 

game

Балансирана игра.

 

Играта

Ал. Мандалов показва и играта "Дама" с го-пулове.

 

Владимир Байрактаров

Го-фотографът В. Байрактаров...

 

Играта Го се представи от Константин Байрактаров и Александър Мандалов от БГА. Както обикновено имаше немалко желаещи да научат как се играе Го, а също и такива, които знаеха правилата и дойдоха да поиграят. За спомен от тазгодишното представяне на играта г-н Томохито Футаба изписа в калиграфски стил японските йероглифи на Го (и-го) и датата на празника. Доброволката Кубота Таката изрази радост и благодарност за това, че играта Го и тази година бе представена на Празника.  Тя изрази желание също да научи играта Го.

 

Фото: Владимир Байрактаров,
Weiqiland Team

 

 
 
* * *