играта Го

По книжарниците:

Пустинния скорпион

Препоръчваме Ви:

Човекът, който обичаше Стивън Кинг

ДОБРЕ ДОШЪЛ!

Афоризми

To have little is to possess.To have plenty is to be perplexed.
Lao-tsu


Да имаш малко е притежание. Да имаш много е объркване.
Лао Дзъ

* * *
 
13-ти Бункасай във Велико Търново
Публикации - Събитиен хоризонт
Автор: Владимир Байрактаров   
Четвъртък, 03 Юни 2010г. 00:09ч.
bunkasai

 

На 29.05.2010 г. се проведе за тринадесети пореден път Денят на японската култура във Велико Търново. В Аулата на ректората на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" си дадоха среща почитателите на Япония. Както обикновено, бяха представени балансирано традиционните и модерните аспекти на японската култура. Утвърдилият се Бункасай в Старопрестолния град е една приятна възможност, макар и веднъж в годината, да се докоснете до духа на източната екзотика и модерност. Не е въпрос, че веднъж видели демонстрация по сумо, айкидо, икебана, калиграфия, играта Го и прочие, е достатъчно,  а  просто - възможността да видим отново това определено зарежда с енергия, вдъхновение, емоции и остават хубави спомени от този празник, някои от които биват отразени и във фотоси. 

 

Константин Байрактаров и Валерия Генчева
Константин и Валерия в очакване на желаещи да се пробват в Го.


DSC09618

Около Го се събраха много интересуващи се.

 

За разлика от свищовския Бункасай, великотърновският е по-мащабен, но да се правят количествени сравнения не е много уместно като се вземе предвид добрата организация на тези мероприятия и неподправената празнична атмосфера. Както е в Го: може да се играе и на малка, и на голяма дъска. Въпреки разликите на дъските, Го запазва своето очарование и дух. Така Бункасаите в Свищов и Велико Търново са вълнуващи и интересни културни събития, които по възможност не трябва да бъдат пропускани.

 

Валерия Генчева

Черните оцеляват или не?

 

На 13-я Бункасай играта Го бе представена от Константин Байрактаров и Валерия Генчева. От играта се заинтересуваха много от присъстващите. Някои играеха за първи път, а имаше и такива, които играеха в годината само веднъж, т.е. в деня на Бункасая. Демонстрационните игри се провеждаха основно на дъска 9х9, но желаещите можеха да се пробват и на 13х13. Валерия продемострира едно опримерно развитие на партия Го за дъска 19х19.  Проявилите интерес получиаваха брошури, а на някои бяха подарени буклети с първите комиксни правила на играта Го на български език. На събитието дойдоха и някои великотърновски играчи.

 

Валерия
Териториите сигурно са поделени...

 

Валерия и Владимир

Първи ход.

 

Една госпожица попита: "Принципът в Го не е ли 'разделяй и владей'?", на което Константин отговори, че по-скоро е 'заграждай и владей' и се позова на китайския йероглиф за държава - гуо (го), в който има елемент, указващ за заграждане на територия. Играта е създадена в Китай, но е традиционна също за Корея и Япония. Смисълът на 'заграждай и владей' е в това, че борбата на дъската се заключава в поделянето на територията между играчите, а не в тоталното унищожаване на противника. В резултат всеки от играчите има накрая своя територия, владее определени пространства и заградените зони на дъската са като териториите на две държави.

 

290520101670

Тя играе Го за първи път и се получава добре...

 

Понеже комплектът за Го е идентичен с този на играта рендзю, т.е. пет-в-линия, имаше интересуващи се и от тази игра. Рендзю се нарича още и го-моку. Целта на тази игра се заключава в подреждането на пет камъка в линия, това е аристократичния роднина на познатият ни "морски шах". Любителят на рендзю Иво Шалаверов от Велико Търново донесе ксерокопие от статията "Какво е това рендзю?" от в. "Борба " от 1981 г. Цитат от статията: "Рендзю на японски означава наниз бисери. Днес под името "пет в ред", "японски шашки" и други играта е известна в цял свят. [...] Състоя се кореспондентно световно първенство с участието на рендзисти от седем страни. Световен шампион стана В. Сапронов от СССР, а българският представител Константин Коцев се класира четвърти". Впечатляваща информация от 1981 г. за тази игра.

 

Константин

Как стои въпросът с преброяването на точките?

 

Останалите демонстрации от Бункасая също бяха интересни. Особено зрелищно беше представянето на кендо, а чайната церемония и икебана излъчваха ритуалистичен и творчески дух.  Заедно с оригами, калиграфия, кимона, аниме и манга, играта Го и т.н. се подрежда пъзела, разкриващ пред присъстващите една цялостна картина за японската култура. В рамките на възможното, разбира се... Студентите-японисти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" се справиха чудесно с организацията на празника.

 

 

Текст и снимки: Владимир Байрактаров,
Weiqiland Team

 

 
 
* * *